Weather Icon

Αναγκαίος ο συντονισμός ενεργειών, αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου

Αναγκαίος ο συντονισμός ενεργειών, αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου
ΕΙΝΑΙ προφανές πως βρισκόμενοι υπό συνεχή τουρκική επίθεση, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους αποτροπής και ανάσχεσης. Για να γίνει τούτο, θα πρέπει να αξιολογηθούν σε βάθος οι τουρκικές επιδιώξεις. Δεν γνωρίζουμε τι επιδιώκει η κατοχική δύναμη; Ασφαλώς και γνωρίζουμε καθώς βιώνουμε διαχρονικά την τουρκική επιθετικότητα. Θα πρέπει, ωστόσο, να μελετηθεί σε βάθος η ακολουθούμενη τακτική της Άγκυρας, κυρίως να καταλήξουμε σε συμπέρασμα μέχρι που μπορεί να φθάσει και πώς αντιμετωπίζεται. Άλλωστε, τα κράτη οφείλουν να διαθέτουν μόνιμους μηχανισμούς, οι οποίοι και να παρακολουθούν, να αξιολογούν αλλά και να αντιδρούν.
ΕΙΜΑΣΤΕ ενώπιον μιας δύσκολης φάσης, κρίσιμης για την Ελλάδα και την Κύπρο. Κάποιοι θεωρούν πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, καθώς η κατοχική Τουρκία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις προκλητικές, επεκτατικές επιδιώξεις της. Ενδεχομένως να προχωρήσει, όπως έχει ανακοινώσει, σε σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Μια τέτοια ενέργεια προφανώς και θα προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας. Έχει αναφερθεί πολλές φορές πως θα πρέπει να αποφευχθεί να φθάσουμε μέχρι το σημείο μηδέν, δηλαδή στη σύγκρουση. Κι αυτό μπορεί να γίνει με διαμόρφωση ενεργειών αποτροπής και ανάσχεσης και όχι διά της πολιτικής του κατευνασμού. Μια προσέγγιση, που όχι μόνο είναι αναποτελεσματική, αλλά και επικίνδυνη καθώς αποθρασύνει την Τουρκία. 
ΣΗΜΕΡΑ στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συναντηθούν και θα έχουν συνομιλίες με πρώτο θέμα την τουρκική επιθετικότητα. Οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζουν πως μόνες τους θα αντιμετωπίσουν την κατοχική δύναμη. Δεν θα βρεθεί άλλη χώρα ή διεθνής οργανισμός να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία. Γι’ αυτό και οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να συζητήσουν και να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο κινήσεων και ενεργειών, με πρώτιστο στόχο την αποτροπή των σχεδιασμών της κατοχικής Τουρκίας σε βάρος του ελληνισμού.

 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως θα πρέπει Αθήνα και Λευκωσία να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι πεποίθησή μας πως ένα πρώτο βήμα, που θα πρέπει να γίνει από τα δύο κράτη, είναι να προχωρήσουν και να υπογράψουν συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο χρονίζει και θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Είναι γνωστό πως τόσα χρόνια, η Αθήνα απέφευγε να προχωρήσει καθώς φοβόταν την αντίδραση της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί και γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και επειδή θα αποτελεί και απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα και στα επεκτατικά σχέδια της κατοχικής δύναμης.
ΕΛΛΑΔΑ και Κύπρος θα πρέπει να αναβαθμίσουν την αμυντική τους συνεργασία και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό συνεργασίας τόσο στο πεδίο αυτό, το στρατιωτικό όσο και το διπλωματικό. Θα πρέπει στον διπλωματικό τομέα να ενισχυθούν τα κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας καθώς οι μάχες είναι καθημερινές. Συνεργασία υπάρχει, επιβάλλεται όμως να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί. Θα ήταν σωστό να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός συντονισμού και δράσης. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube