Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Άμεση ανάλυση: Πού το πάει η Τουρκία με τη NAVTEX; Γιατί τώρα; Θα υπάρξει θερμό επεισόδιο;

Δημοσιεύτηκε στις

του Σάββα Καλεντερίδη

Ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται πυρετωδώς εδώ και εβδομάδες να αρχίσει επιχείρηση για να  καταλάβει τη Σύρτη και την περιοχή Αλ Τζούφρα και ενώ η Αίγυπτος είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστεί τις δύο αυτές πόλεις και την ευρύτερη περιοχή, απ’ όπου εξάγεται το 50% των πετρελαίων της Λιβύης, είδαμε την περίφημη NAVTEX, που δεσμεύει μια περιοχή που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ένα μικρό την ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ βρίσκεται στα όρια της υφαλοκρηπίδας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Προν προχωρήσουμε στην ερμηνεία της κίνησης της Τουρκίας, να υπογραμμίσουμε ότι ο κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο-Κύπρο-Ελλάδα, είναι η Λιβύη, το τουρκολυβικό σύμφωνο και οι λοιπές συμφωνίες που υπέγραψε με τον κυβέρνηση Σαράζ.

Κι αυτό γιατί το τουκρολυβικό σύμφωνο έδωσε ένα σοβαρό έρεισμα διενούς νομιμοποίησης στις παράλογες θέσεις της Τουρκίας, ότι δηλαδή τα νησιά δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο χωρικά ύδατα.

Επίσης, η κατ’ ουσίαν κατάληψη της Λιβύης από την Τουρκία, πέραν την γεωπολιτικής ισχύος που της προσθέτει, της εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια και σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο, αφού τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Και χωρίς τη Σύρτη, το εγχείρημα “Λιβύη” είναι κολοβό και ίσως μη βιώσιμο, αφού αν παγιωθεί η διχοτόμηση της Λιβύης, αφ’ ενός μεν στην ουσία δεν υπάρχει τουρκολυβικό μνημόνιο, αφού αυτό “ακουμπάει” σε ακτή που κατέχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, και αφ’ ετέρου τα μεγάλα κοιτάσματα μένουν εκτός της τουρκικής αποικίας.

Άρα, η “Κύρια Προσπάθεια” της Τουρκίας είναι στη Σύρτη – Αλ Τζούφρα και η “Δευτερεύουσα” στην περιοχή της NAVTEX.

Γιατί όμως η Τουρκία ανοίγει μόνη της ένα άλλο δυνητικό μέτωπο, στο οποίο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χάσει, μετά τα μέτωπα του Ν. Κουρδιστάν-Β. Ιράκ, της Σερεκάνιγιε-Γκίρε Σπι, της Αλ Μπαμπ-Τζαραμπλούζ, του Αφρίν, του Ιντλίμπ και της Λιβύης, στην Αν. Μεσόγειο;

Κατά την άποψή μας η Τουρκία δεν θέλει να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο, αλλά να εγγράψει υποθήκες στην περιοχή που δέσμευσε με την NAVTEX.

Γιατί τώρα;

Οι κύριοι λόγοι είναι δύο.

Πρώτον, γιατί ήθελε να δώσει ένα μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Ε.Ε., που θα δεχτεί το φυσικό αέριο, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού EAST MED, η συμφωνία για την κατασκευή του οποίου, παρά τις απειλές που εκτοξεύει προς κάθε κατεύθυνση, κυρώθηκε από τα κοινοβούλια της Ελλάδας, πριν μερικές εβδομάδες, της Κύπρου, την προηγούμενη εβδομάδα και προχθές του Ισραήλ.

Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η περιοχή της NAVTEX, είναι πάνω στο δρομολόγιο του EAST MED.

Δεύτερον, γιατί ήθελε να δώσει ένα μήνυμα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, που, όπως μας ενημέρωσε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο, επίκειται.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι.

Υπάρχουν και δευτερεύοντες, όπως το μήνυμα προς την Ε.Ε., που “απειλεί” την Τουρκία με κυρώσεις, οι ΗΠΑ κλπ.

Η Τουρκία θέλει να δώσει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι στην περιοχή ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΗ.

Πού το πάει η Τουρκία; Θα υπάρξει θεμό επεισόδιο;

Όσον αφορά την κρίση, σκηνικό κρίσης στην Τουρκία δεν υπάρχει, τουλάχιστον όπως αυτό διαμορφώνεται όταν η Τουρκία θέλει να κάνει μια μεγάλη επιχείρηση.

Το θέμα δεν “παίζει” στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία είναι βασικό εργαλείο για την προετοιμασία της κοινής γνώμης αλλά και την άσκηση ψυχολογικού πολέμου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όμως δεν υπάρχουν και άλλα αντικειμενικά στοιχεία.

Η NAVTEX λήγει τις 2 Αυγούστου, ενώ η Γιορτή της Θυσίας (Κουρμπάν Μπαϊυράμ) αρχίζει τις 30 Ιουλίου.

Άρα, έχουμε στην ουσία 3-4 ημέρες για να κάνει έρευνες στην δεσμευθείσα περιοχή το Ορούτς Ρέις, το οποίο βρίσκεται ακόμα στην Αττάλεια και θέλει δυό μέρες να πάει και να έλθει και άλλες τόσες να απλώσει και μαζέψει καλώδια.

Με βάση τα παραπάνω, ουσιαστικές έρευνες δεν θα κάνει.

Φυσικά ένταση θα έχουμε, κρίση θα έχουμε, αλλά, παρά την παρουσία του τουρκικού στόλου στην περιοχή, σκηνικό που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι μεγάλο, δεν υπάρχει, εκτός κι αν λειτουργήσει κάποιος αστάθμητος παράγοντας.

Πάντως, χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση της κρίσης γενικώς και να μην κάνουμε τα λάθη που έγιναν στην κρίση των Ιμίων.

Η αποφασιστικότητα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και η στάση των μεγάλων αλλά και των μεσαίων δυνάμεων, θα παίξει μεγάλο ρόλο στην κατάληξη αυτής της κρίσης, που μπορεί να μην “γεννήσει” κάτι μεγάλο, όπως οι συνέπειές της στο τι ανήκει σε ποιον, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδος.

Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ολοκληρώθηκε η άσκηση “Ηνίοχος’

Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας της Άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών, ενώ η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) επιχειρούσε από την 116 Πτέρυγα Μάχης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2025», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025.

Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας της Άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών, ενώ η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) επιχειρούσε από την 116 Πτέρυγα Μάχης.

Στον «Ηνίοχο 2025» συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με Μ-2000, οι ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, η Πολωνία με F-16 και η Σλοβενία με PC-9. Η ΠΑ συμμετείχε με όλους τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης συμπληρώθηκαν 1300 έξοδοι σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών.

Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων. Επιπρόσθετα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν και η Σλοβακία συμμετείχαν ομάδα παρατηρητών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2025» εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό έναν έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού. Ταυτόχρονα εκτελέσθηκαν αποστολές με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ν. Δένδιας: Υπερ-επαρκής η «Ασπίδα του Αχιλλέα» απέναντι σε υπαρκτή απειλή – Διαπραγματευόμαστε το κόστος για 4η Belharra

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα νέα «όπλα» που θα αποκτήσουν οι ΕΔ στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μία ημέρα μετά τη συζήτηση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) για τα έτη 2025 – 2036.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα νέα «όπλα» που θα αποκτήσουν οι ΕΔ στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Ειδικότερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, αναφερθείς στο θόλο πέντε επιπέδων την «Ασπίδα του Αχιλλέα» και στις δυνατότητές του τόνισε πως «εάν αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μία υπαρκτή απειλή επί τη βάσει την οποίας σχεδιάζουμε, πρέπει να σας πω ότι ο σχεδιασμός μας είναι υπέρ – επαρκής».

Επιπρόσθετα, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τις έκτακτες κρίσεις αλλά και την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκών διαύλους επικοινωνίας»

Αρχικά ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι για τον πλανήτη, για την περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη η στάση των ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» ενώ αναφορικά με την επιβολή των δασμών δήλωσε ότι «υπάρχει μία ευρύτερη οικονομική αντίληψη ότι οι δασμοί δεν βοηθάνε την παγκόσμια οικονομία, άρα δεν βοηθάνε την ανάπτυξη, την σχέση μεταξύ των κρατών. Υπάρχει από τις ΗΠΑ μία διαφορετική στάση».

«Νομίζω ότι είναι εποχή στην οποία πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκών διαύλους επικοινωνίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη σχέση της Ελλάδας με την πρώτη κυβέρνηση Ντ. Τραμπ, όντας τότε ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «είχαμε κάνει εξαιρετικά πράγματα. Είχαμε υπογράψει την πρώτη MDCA (Υπογραφή Εφαρμοστικής Διευθέτησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας), η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον αμυντικό «χάρτη» του ΝΑΤΟ, στον αμυντικό χάρτη της Ευρώπης, στην νέα γεωπολιτική πραγματικότητα χάρη σε αυτές τις συμφωνίες», εκφράζοντας την ελπίδα πως το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Για τη «κλειστή» συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά

Αναφερόμενος ο Νίκος Δένδιας στις «εντάσεις» που σημειώθηκαν στη χθεσινή συζήτηση για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα τόνισε ότι «πάντα ότι φαίνεται στις κάμερες δεν είναι η αλήθεια. Τέθηκε απλώς ένα διαδικαστικό θέμα στην αρχή από την αντιπολίτευση, αλλά ήταν κατανοητό. Γιατί ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία, η Ελλάδα ποτέ στην ιστορία της δεν είχε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αμυντικών δαπανών».

«Όλα ήταν εντεταγμένα σε ένα ολιστικό πλαίσιο, που έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς αλλά όχι μόνο με αυτούς αλλά κυρίως με την αντίληψη για το πώς η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις απειλές και να έχει επαρκείς δυνάμεις αποτροπής.»

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Αυτιάς: «Φραγή σε αμυντικές χρηματοδοτήσεις σε χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τουρκία για να έχει συμμετοχή μέσω τρίτης χώρας θα πρέπει να πάρει πίσω κάθε απειλή κατά της Ελλάδας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Μετά τη σύνοδο κορυφής και η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, θέτει φραγή σε αμυντικές χρηματοδοτήσεις σε χώρες, που δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν ευθυγραμμίζονται με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ένωσης και οι οποίες αντιστρατεύονται την ασφάλεια των χωρών μελών της», σημειώνεται σε σχετική του ανακοίνωση.

Όπως επεξηγείται, «ουσιαστικά, τίθενται οι προϋποθέσεις, ώστε να μπλοκάρεται η Τουρκία από κάθε χρηματοδότηση λόγω της συμπεριφοράς της έναντι της Ελλάδας».

«Συγκεκριμένα -συνεχίζει η ανακοίνωση- η ψήφιση της τροπολογίας από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχο έχει να μην μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χώρες που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, καταλήγει η ανακοίνωση, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού άσκησε πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, ώστε να υπάρχουν αυξημένες εγγυήσεις εθνικής ασφάλειας στις χώρες της ΕΕ από ενδεχόμενη συμμετοχή εταιρειών συμφερόντων τρίτων χωρών. Δηλαδή η Τουρκία για να έχει συμμετοχή μέσω τρίτης χώρας θα πρέπει να πάρει πίσω κάθε απειλή κατά της Ελλάδας».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις8 λεπτά πριν

Δύο συγχωριανοί… Δύο αλλιώτικοι κόσμοι

Ο Απόστολος, το τουρκοκρατούμενο χωριό της Μεσαορίας, το "αμαρτωλό" καφενείο και ο αγνοούμενος πατέρας

Ιστορία - Πολιτισμός5 ώρες πριν

Νέον πρωτινόν οδοιπορικόν προ της Μεγάλης Εβδομάδος

Μπροστά στη Μεγάλη Βδομάδα: Συλλογισμοί και θύμησες

Οικονομία15 ώρες πριν

Είναι τρελός ο Τραμπ με τους δασμούς;

Η στρατηγική Τραμπ περιλαμβάνει απόπειρα ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής μέσω του “εταιρικού πατριωτισμού” και την υπονόμευση του Belt and Road...

Διεθνή16 ώρες πριν

Χάκαραν τη MİT και το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας! Τεράστια υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών

Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσω έρευνας της Εισαγγελίας της Άγκυρας, η οποία αποκάλυψε ότι συνολικά 101 εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα...

red green and blue world map red green and blue world map
Οικονομία16 ώρες πριν

How Chinese Businesses Are Being Blocked Globally

The rejection rising against Chinese business expansion suggests that the era of uninhibited access to global markets may be coming...

Δημοφιλή