REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος 10 Ιουλίου 2020

Άλλος ένας ωμός εκβιασμός των Τούρκων – Οι κάτοικοι της Τυλληρίας όμηροι στην ίδια τους την πατρίδα

Άλλος ένας ωμός εκβιασμός των Τούρκων – Οι κάτοικοι της Τυλληρίας όμηροι στην ίδια τους την πατρίδα

  Άριστος Μιχαηλίδης   

Μα, ποια διαβήματα συνεχίζει η Κυβέρνηση, κύριε Σεντώνα μου; «Συνεχίζει», λέει, «τα διαβήματα και προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και προς την κατεύθυνση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, του κ. Ακιντζί». Για το οδόφραγμα Λιμνίτη ο λόγος. Διότι, κατά τον Παναγιώτη Σεντώνα, «είναι απολύτως αντιληπτή η ταλαιπωρία που υφίσταται αυτή η ομάδα πολιτών».

Αφού είναι αντιληπτή η ταλαιπωρία, ας γίνει επίσης αντιληπτό ότι τα διαβήματα μπορεί να έχουν αποτέλεσμα όταν απευθύνονται σε συνεννοήσιμους ανθρώπους. Όταν απευθύνονται σε φασίστες σφετεριστές δεν έχουν νόημα. Εκτός αν συνοδεύονται κι από άλλα μηνύματα. Για παράδειγμα, αν κοπεί, κατά λάθος φυσικά, η ηλεκτροδότηση προς το στρατόπεδο των Κοκκίνων να δεις που θα δουν τα διαβήματα με άλλο μάτι. Κουβέντες λέμε τώρα. Παλληκαριές του πληκτρολογίου, όπως λεν οι ρεαλιστές όταν θέλουν να εμπλουτίσουν την απαξίωσή τους για οτιδήποτε διαφέρει από τη γονυκλισία.

Λοιπόν, να υπενθυμίσω ότι ο θύλακας των Κοκκίνων, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στρατόπεδο του Αττίλα, επί δεκαετίες είχε σύνδεση με τα κατεχόμενα μόνο από τη θάλασσα. Ηλεκτρισμό είχαν από γεννήτριες και τροφοδοσία και μεταφορά στρατιωτών από τη θάλασσα. Το 2009, επί Δημήτρη Χριστόφια, συμφωνήθηκε να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη και από εκεί να περνούν οι Ελληνοκύπριοι, να διασχίζουν τα κατεχόμενα και να βγαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για να πάνε στις δουλειές τους και στους γιατρούς τους στη Λευκωσία. Και, επίσης, να περνούν προς τα Κόκκινα τρεις φορές την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή) λεωφορεία για μεταφορά προσώπων (δηλαδή, στρατιωτών), όπως και προμήθειες για το στρατόπεδο, χωρίς κανένα έλεγχο, με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τα λεωφορεία μεταφέρουν και τους Τουρκοκύπριους, μια φορά το χρόνο, κάθε Αύγουστο, που πάνε στα Κόκκινα να γιορτάσουν τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, αλλά αυτοί περνούσαν και πριν ανοίξει το οδόφραγμα. Μάλιστα, τις πρώτες χρονιές που περνούσαν μαζεύονταν στο δρόμο Ελληνοκύπριοι και χειροκροτούσαν τα λεωφορεία για να δείξουν την προθυμία και τη μεγαλοψυχία τους. Εκτός από αυτές τις διακινήσεις, όμως, συμφωνήθηκε και η σύνδεση του θύλακα με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο της ΑΗΚ. Έτσι γίναμε η πρώτη κατεχόμενη χώρα στον πλανήτη που τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό απευθείας το στρατόπεδο των κατακτητών της! 

Αυτή η συμφωνία δεν τηρείται από την πλευρά του κατοχικού καθεστώτος με τη δικαιολογία των μέτρων κατά της πανδημίας. Η οποία, βεβαίως, είναι αστεία διότι οι Ελληνοκύπριοι της Τηλλυρίας δεν σταθμεύουν καν στα κατεχόμενα για να μεταδώσουν τον ιό. Μπαίνουν από τον Λιμνίτη και βγαίνουν από τον Αστρομερίτη ή τον Άγιο Δομέτιο για να πάνε στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα, όμως, οι διελεύσεις από την πλευρά των κατεχομένων συνεχίζονται κανονικά (προφανώς, οι Αττίλες δεν χρειάζονται τεστ κορωνοϊού κάθε 72 ώρες), όπως συνεχίζεται και η ηλεκτροδότηση. Αλλά, εμείς, με ευγένεια και υπομονή συνεχίζουμε τα διαβήματα και οι Τήλλυροι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, όπως ταλαιπωρούνταν επί εξήντα χρόνια.

Εντάξει, εμείς είμαστε το νόμιμο κράτος και δεν κάνουμε εκβιασμούς, όπως η διακοπή του ηλεκτρισμού μέχρι και η άλλη πλευρά να τηρήσει τη συμφωνία. Αλλά, το έχω απορία. Πού είναι όλοι αυτοί που διαδήλωναν στη Λήδρας τον περασμένο Μάρτη και κατάγγελλαν τον Αναστασιάδη ότι είναι διχοτομιστής κι ότι παραβιάζει τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής; Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Πού είναι οι «γιουνάιτεντ νάου» να διαδηλώσουν; Πού είναι ο Τάκης Χατζηδημητρίου, η Ανδρούλα Βασιλείου, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, να υποστηρίξουν τους Τήλλυρους, που διαμαρτύρονται μόνοι κι αποκομμένοι στον Πύργο; Μόνο για τη Λήδρας ενδιαφέρονται; Επειδή πλήττονται οι Τουρκοκύπριοι καταστηματάρχες; Ή επειδή μόνο από τη Λήδρας μπορεί να περάσει η επανένωση; Πού είναι ο Ακιντζί που τον Μάρτη κατάγγελλε τον Αναστασιάδη στον Γκουτέρες και στην Κομισιόν για τα τέσσερα οδοφράγματα; Πού είναι ο Ερχιουρμάν που τον Μάη αγωνιούσε για τους Τ/κ που δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους και στα νοσοκομεία στις ελεύθερες περιοχές; 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube