REAL TIME |

Weather Icon

«Άλλο Ορούτς Ρέις και άλλο Μπαρμπαρός»

«Άλλο Ορούτς Ρέις και άλλο Μπαρμπαρός»

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Οι κινήσεις της Τουρκίας να στείλει το Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας και το Μπαρμπαρός στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εγείρει σειρά ερωτημάτων τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν δύο εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού της Ελλάδας και κυρίως να δώσουν το στίγμα της αντίδρασης της Αθήνας. Ο υπουργός Εξωτερικών και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκαθάρισαν σε δηλώσεις τους ότι άλλο είναι το θέμα που προκύπτει με ο Ορούτς Ρέις κι άλλο το θέμα του Μπαρμπαρός. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων κινήσεων της Τουρκίας. Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως «αυτό το οποίο η Τουρκία κάνει ως προς την Κύπρο, είναι παντελώς απαράδεκτο» προσθέτοντας πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστεί από τις θέσεις της ως χώρα η οποία ενεργεί κατά το διεθνές δίκαιο». Ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι βέβαιο ότι θα φέρει η Κυπριακή Δημοκρατία τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό».

Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής: «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάδα δεν δικαιούται και δεν πρέπει –και εδώ είναι μια τεράστια παγίδα– να υποκαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι η ΚΔ «δεν μας έχει ανάγκη, μια χαρά τα πάνε», ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε: «Καθόλου δεν μας έχει ανάγκη. Ο συνάδελφός μου κ. Χριστοδουλίδης είναι ικανότατος υπουργός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εμπειρότερος πολιτικός, κατά συνέπεια εμείς θα συνεχίσουμε όμως να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό και στην προσπάθειά της να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα». 

Ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή του Mega κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των κινήσεων της Τουρκίας: «Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος που υφίσταται τη βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, την κατάφωρη καταπάτηση, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται πρώτη φορά, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Ορούτς Ρέις». 

Ο Αλ. Διακόπουλος, ναύαρχος ε.α., χαρακτήρισε σωτήρια την τριμερή Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας στο Βερολίνο. Ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού εμφανίστηκε σίγουρος ότι «ο Ερντογάν θα κρατήσει τον λόγο του» και εξέφρασε την εκτίμηση πως «δύσκολα θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον κλιμάκωση». 

Αμφότεροι οι Έλληνες αξιωματούχοι τόνισαν πάντως ότι η Αθήνα δεν διαπραγματεύεται υπό το καθεστώς απειλών και πίεσης. Ο Ν. Δένδιας είπε πως εάν «η Τουρκία διακόψει τις προκλήσεις της και δημιουργεί ένα κλίμα το οποίο θα επιτρέψει να υπάρξει διάλογος, βεβαίως θα είναι πάρα πολύ καλό να υπάρξει αυτός ο διάλογος και εν ευθέτω χρόνω θα είναι και πάρα πολύ καλό να συναντηθώ με τον κ. Τσαβούσογλου». 

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «η χώρα δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών». Και ξεκαθάρισε πως «αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Μέχρι εκεί». 

Ο Αλ. Διακόπουλος έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται υπό πίεση και τόνισε: «αν γίνει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων –ειδικά στη βάση ενός παράνομου μνημονίου– θα αντιδράσουμε». 

philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube