REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ 19 Ιουλίου 2020

Αλεξανδρούπολη: Έρχονται πάνω από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 800 στρατιωτικά οχήματα στο λιμάνι

Αλεξανδρούπολη: Έρχονται πάνω από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 800 στρατιωτικά οχήματα στο λιμάνι

Πάνω από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και πάνω από 800 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόκειται να μεταφέρει μέσω θαλασσής στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Στρατός των ΗΠΑ και το διήμερο 23-24 Ιουλίου αναμένεται να τα ξεφορτώσουν.

Το αμερικανικό μεταγωγικό “ENDURANCE”, το μεγαλύτερο πλοίο που “έδεσε” ποτέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα μεταφέρει και αναμένεται να καταπλεύσει το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου.  Από εκεί θα ξεκινήσει μέσω σιδηροδρομικού δικτύου η μεταφορά των δυνάμεων προς την Ρουμανία για την ΝΑΤΟική άσκηση της ATLANTIC RESOLVE 2020, αλλά και οδικώς οι στρατιώτες. Η φόρτωση και η όλη διαδικασία θα γίνει όπως έγραψε το Evros-new.gr, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, αλλά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Πρόκειται για τριπλό μήνυμα που στέλνει η Αμερική προς πάσα κατεύθυνση για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας. Αφενός στηρίζει την στρατηγική σημασία και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στα άμεσα σχέδια της το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Κατά δεύτερον στέλνει μήνυμα κυρίως προς την Τουρκία ότι μπορεί να παρακάμψει τον Βόσπορο και να αναπτυχθούν οι δυνάμεις της όπου το επιθυμεί. Και τρίτον ότι η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία τις περυσινές εξετάσεις συνεργασίας με την απόβαση πάνω από 2.500 Αμερικανών στρατιωτών στην Αλεξανδρούπολη, στο πέρασμα τους με προορισμό την Ρουμανία, για την άσκηση Black Sea 2019.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν πέρυσι με πτήσεις τσάρτερ και πλοία κι έδωσαν το παρόν σε αρκετά σημεία της πόλης, αφήνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην περιοχή και τονώνοντας τον τζίρο της τοπικής οικονομίας. 423 οχήματα, 204 ρυμουλκούμενα και 143 κοντέινερ γεμάτα εξοπλισμό ξεφορτώθηκαν από το μεγαλύτερο πλοίο που είχε δέσει ποτέ στο λιμάνι της περιοχής, πέρυσι την 1η Ιουνίου. Δυο ημέρες χρειάστηκαν για να ξεφορτωθούν πλήρως τα οχήματα και τα κοντέινερ από το πλοίο, το οποίο όταν έπιασε λιμάνι υποδέχθηκε και ο Αμερικανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη .

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με τους Αμερικανούς η 12η μεραρχία είχε αναλάβει την αποστολή να υποδεχθεί και να προωθήσει τις αμερικανικές δυνάμεις για την άσκηση Black Sea 2019. Έτσι και φέτος, τα στελέχη της 12ης, έχοντας αποκομίσει εμπειρία από πέρυσι θα σηκώσουν όλο το βάρος της συνεργασίας με τους Αμερικανούς και τον σχεδιασμό της απρόσκοπτης διέλευσης των στρατιωτικών οχημάτων προς τον τελικό προορισμό μέσω της Εγνατίας αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου.

www.evros-news.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube