Weather Icon

Ακάρ: Σημαντικές οι προοπτικές συνεργασίας με την Ιταλία στην ανατ. Μεσόγειο

Ακάρ: Σημαντικές οι προοπτικές συνεργασίας με την Ιταλία στην ανατ. Μεσόγειο
«Διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε πολλά θέματα και ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα, αν συνεργαστούμε», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Ταύτιση απόψεων και ισχυρή βούληση για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο διαπίστωσαν σήμερα Τούρκος και Ιταλός υπουργός Άμυνας μετά την πολύωρη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

«Κατά τη διάρκεια της ειλικρινούς συνάντησης που είχαμε, ανταλλάξαμε πληροφορίες για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο και όλα τα περιφερειακά ζητήματα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνομιλία του με τον Ιταλό ομόλογό του, Λορένζο Γκερίνι.

Βασικό θέμα της συνάντησης, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις έπειτα των δύο υπουργών, η ανατ. Μεσόγειος.

Όπως επισήμανε ο Χουλουσί Ακάρ «εξετάσαμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εκθέσαμε τις απόψεις μας, θέσαμε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά δώσαμε και απαντήσεις ο ένας στον άλλο».

Ως δύο από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες χώρες στη λεκάνη περιοχή της Μεσογείου, Ιταλία και Τουρκία, «διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε πολλά θέματα και ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα, αν συνεργαστούμε, για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των χωρών μας», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, ωφελώντας και το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 

«Θα ήθελα να πω εδώ ότι πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, ειδικά στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, θα προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».

Γκερίνι: Πρέπει να κοπιάσουμε όλοι για τη σταθερότητα της Μεσογείου

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Λορένζο Γκερίνι, ανέφερε ότι με τον «αγαπητό του φίλο Χουλουσί» συμφώνησαν για την ανάγκη πολιτικής λύσης στη Λιβύη, ενώ για την ανατ. Μεσόγειο έκανε λόγο για ένα «κοινό όραμα», το οποίο μοιράζονται με την Τουρκία.

«Μοιραστήκαμε το όραμά μας για την ανατ. Μεσόγειο και συζητήσαμε ότι πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να κοπιάσουμε, προκειμένου να επέλθει η σταθερότητα στη Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες μας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, προειδοποιώντας ότι «αν δεν τις αναλάβουμε, δεν υπάρχει τρόπος να μειωθεί η ένταση. Πρέπει να το κάνουμε».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και ο Ιταλός ομόλογός του αντήλλαξαν στο τέλος φιλοφρονήσεις, με τον Χουλουσί Ακάρ να ευχαριστεί στα ιταλικά τον Λορένζο Γκερίνι και τον Ιταλό  υπουργό να συγχαίρει τον Τούρκο ομόλογό του για τα ιταλικά του.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη και έγινε δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, με στρατιωτικές τιμές.

Ο Λορένζο Γκερίνι επισκέφτηκε την Άγκυρα μια ημέρα μετά την επίσκεψη στην Τουρκία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ και 3 ημέρες μετά την επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη και τη Μάλτα.

Πριν από τον Γκερίνι είχε προηγηθεί επίσης η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Ντι Μάιο, στην Άγκυρα, ο οποίος είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Σαράζ και την αμέριστη φιλία του προς την Τουρκία.

Η Ιταλία θεωρείται από την Άγκυρα μία «φιλικά» προσκείμενη ευρωπαϊκή χώρα, την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας και Τουρκίας-ΕΕ, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube