Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 5 Ιουλίου 2020

Αγνώστου ταυτότητας μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τουρκικά συστήματα MIM-23 HAWK στην βάση AL-WATIYA (δορυφορικές εικόνες)

Αγνώστου ταυτότητας μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τουρκικά συστήματα MIM-23 HAWK στην βάση AL-WATIYA (δορυφορικές εικόνες)

Χωριανόπουλος Άγγελος 

Νέες δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία είχε αναπτύξει τουλάχιστον ένα σύστημα αεράμυνας MIM-23 Hawk στη αεροπορική βάση al-Watiya στη δυτική Λιβύη.

Ο Obretix, ένας αμυντικός μπλόγκερ του Twitter, μοιράστηκε στις 4 Ιουλίου τις εικόνες που δείχνουν τέσσερις συρόμενους εκτοξευτές τριπλών πυραύλων M-192 στο νοτιοανατολικό τμήμα της αεροπορικής βάσης της Λιβύης.

https://twitter.com/obretix/status/1279446485046870016

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λιβυκές πηγές δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει τουρκική φάλαγγα να μεταφέρει ραντάρ και άλλα στοιχεία του συστήματος MIM-23 Hawk στην Αεροπορική Βάση al-watiya. Το σύστημα πιθανότατα μεταφέρθηκε από την Τουρκία.

Η Διοίκηση Αεράμυνας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (TAF) διαθέτει 16 συστήματα Hawk, όλα αναβαθμίστηκαν στο πρότυπο XXI. Το σύστημα, το οποίο έχει εμβέλεια 45 χιλιομέτρων, πιθανότατα αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Το προηγούμενο έτος, η Τουρκία ανέπτυξε σύστημα Hawk στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μιτίγκα, στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, την Τρίπολη. Αργότερα, ένα δεύτερο σύστημα αναπτύχθηκε στην Ακαδημία Αεροπορίας, κοντά στην πόλη Μισράτα.

Δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας κατέλαβαν την αεροπορική βάση al-Watiya από το LNA στις 18 Μαΐου. Η επίθεση υποστηρίχθηκε από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία σχεδιάζει να μετατρέψει την al-watiya στη μόνιμη βάση για τα στρατεύματά της στη Λιβύη. Η ανάπτυξη ενός συστήματος αεράμυνας MIM-23 Hawk στην αεροπορική βάση δείχνει ότι η Άγκυρα εργάζεται ήδη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Βορειοδυτική Συρία η Ρωσία είχε δώσει το πράσινο φως για την Τουρκική επιχείρηση, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσει τα Τουρκικά στρατεύματα σε μία σχετικά μικρή σπιθαμή γης και αργότερα να την βομβαρδίσει  σκοτώνοντας 33 Τούρκους στρατιώτες, προκαλώντας ένα δυσβάσταχτο πλήγμα στην Τουρκική εξωτερική πολιτική. 

Όπως βλέπουμε και η είσοδος των φιλοτουρκικών στρατευμάτων στην αεροπορική βάση al-watiya έγινε χωρίς Ρωσική αντίδραση, γεγονός που υποδεικνύει μία κοινή ρωσική στρατηγική αντιμετώπισης του Τουρκικού επεκτατισμού. Το πλήγμα για την Τουρκία θα είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με αξιόπιστες αναφορές ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής στην Τρίπολη Γιασάρ Γκιλέρ βρίσκεται  ανάμεσα στα θύματα του LNA από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην αεροπορική βάση al-watiya. Το περιστατικό συνέβη την ημέρα κατά την οποία ο Τούρκους Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε επισκεφθεί τις Τουρκικές Δυνάμεις στην Λιβύη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube