Weather Icon

Αγία Σοφία: Πλήθος αντιδράσεων μετά τη «φιέστα» – Ο Ερντογάν «επιδιώκει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου»

Αγία Σοφία: Πλήθος αντιδράσεων μετά τη «φιέστα» – Ο Ερντογάν «επιδιώκει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου»

Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]

Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν σήμερα, Παρασκευή, στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, μετά την απόφαση για την μετατροπή της σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε με την παρουσία του και ο ίδιος στη «φιέστα» την οποία αρκετοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήρισαν «μαύρη μέρα για την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό», ανάμεσα σε αυτούς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

VIA REUTERS/MURAT CET NMUHURDAR/PPO

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό. Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ελλάδας μετά το επικοινωνιακό σόου της 24ης Ιουλίου

Κ. Μητσοτάκης: «Όσα συνέβησαν σήμερα, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας»

Στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και του σημερινού «ιστορικού ατοπήματος» με το επίσημο άνοιγμα της με διαφορετική πλέον ταυτότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη «δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική».

 REUTERS/UMIT BEKTAS
Παράλληλα πρόσθεσε πως «ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα».

Αλ. Χαρίτσης: «Να καταδικαστεί ο εθνικιστικός παροξυσμός της τουρκικής κυβέρνησης»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου «εθνικιστική πρόκληση με βαθιά στοιχεία αυταρχισμού» τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει τη γείτονα στον κατήφορο προς τον 19ο αιώνα, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε μια διεθνή εκστρατεία για την προάσπιση του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, να συμπαρασταθεί και να αξιοποιήσει τις φωνές στην Τουρκία που υπερασπίζονται την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και να κινηθεί αποφασιστικά για την καταδίκη του εθνικιστικού παροξυσμού και του ιστορικού αναθεωρητισμού της τουρκικής κυβέρνησης».

Δικηγορικοί Σύλλογοι: «Οφείλουμε να αρθρώνουμε δημόσιο λόγο σε επιχειρήσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου»

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε κείμενο διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής στους ομολόγους του, προέδρους των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος τονίζοντας:

REUTERS/MURAD SEZER
«Η καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, είναι αποτέλεσμα όχι μόνον πρωτοβουλίας της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και ενεργού συνεπικουρίας της Δικαιοσύνης, η οποία σε πλήρη σύμπλευση με την πολιτική εξουσία, ανέτρεψε το ισχύον νομικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αναιρώντας προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις. Οι δικηγόροι και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ως φυσικοί υπερασπιστές της διεθνούς δικαιοταξίας και του κράτους δικαίου, οφείλουν να αρθρώνουν δημόσιο λόγο όταν επιχειρείται να παραβιαστεί το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως όταν τοιαύτη παραβίαση τραυματίζει την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας και την αγανάκτησή μας για την καταπάτηση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γείτονα χώρα», καταλήγει η παραπάνω ανακοίνωση.

Φωνές αντιδράσεων και εκτός των ελληνικών συνόρων

Οι αντιδράσεις, όμως δεν σταματούν μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας αλλά εξαπλώνονται και πέρα από αυτήν και είναι δυνατές και ξεκάθαρες ως προς το τι πιστεύουν άνθρωποι με ξένη καταγωγή αλλά με ισχυρό το αίσθημα του δικαίου και της τήρησης οικουμενικών ιδεών και αξιών.

Οργή και θλίψη από εκκλησιαστικές οργανώσεις στο Μπουένος Άιρες και τη Νότια Αμερική

Bαθύτατη ανησυχία και αποδοκιμασία για τη μονομερή δράση της τουρκικής κυβέρνησης για την εκ νέου ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας, εκφράζουν ελληνικές κοινότητες και οργανώσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Εξαρχίας Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Ιωσήφ, μαζί με τους άρχοντες οφφικιάλους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (ΑΤΧΜΕ), και όλο τον ιερό κλήρο.

«Η ιστορία της Ρωμιοσύνης, της οποίας είμαστε διάδοχοι στη Νότια Αμερική, μπορεί να συνοψιστεί σε αυτό το μαρτυρικό και καταλυτικό μνημείο της ιστορίας των χριστιανών, από τις πιο εξαίσιές τους δυνατότητες και αρετές, μέχρι τις πιο υποτιμημένες αδυναμίες τους. Αιώνες ιστορίας είναι ενσωματωμένοι σε αυτό το κτίσμα, που ακόμα υπεροχικά μαρτυρεί ότι η Σοφία του Θεού, ο Υιός και Λόγος του Θεού -ο Κύριος της ιστορίας- είναι και ο Κύριος της Δόξης που διέπει την τελειωτική κατεύθυνση όλων των ανθρώπων για τη σωτηρία τους» αναφέρουν εκπρόσωποί τους.

VIA REUTERS/MURAT CET NMUHURDAR/PPO
Συμπληρώνουν, ακόμη ότι «εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ιδίως ως Έλληνες, αλλά και φιλέλληνες υψώνουμε τις φωνές μας και καταδικάζουμε αυτήν τη νέα επίθεση εναντίον του πολιτισμένου κόσμου μιας οικουμενικής συμφιλίωσης, γιατί η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο η Κληρονομιά των Ελλήνων, της Ορθοδοξίας, του Χριστιανισμού, αλλά πάντων των ανθρώπων καλής θέλησης του κόσμου».

Κλαούντια Ροτ: «Ο Ερντογάν επιδιώκει να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου»

Σε συνέντευξή της στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στη Γερμανία, Κλαούντια Ροτ, επέκρινε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος χαρακτηρίζοντάς το όλο «ατόπημα» ως «κήρυξη πολέμου στην κοσμική Τουρκία» και «κακοποίηση της θρησκείας».

Η ίδια συμπλήρωσε επίσης ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου, ενώ διχάζει την κοινωνία προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση και την κρίση του κορωνοϊού».

Der Spiegel: «Η εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν»

«Η εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» τιτλοφορείται σημερινό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» σχετικά με την μουσουλμανική προσευχή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγία Σοφία. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι o Τούρκος Πρόεδρος τιμά την φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του.

Συνεχίζοντας την δριμεία κριτική του στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, ο Γερμανός συντάκτης υποστηρίζει πως«για τον Ερντογάν, η επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού κτιρίου ως τζαμί αποτελεί μια σημαντική συμβολική πράξη. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να παρουσιαστεί ως αποφασιστικός ηγέτης και υπερασπιστής των συμφερόντων των ιδιαίτερα θρησκευτικών ή/και εθνικιστών Τούρκων». Παράλληλα, το εν λόγω περιοδικό αναφέρει ότι «πολλοί Τούρκοι, ειδικά στην κοσμική Κωνσταντινούπολη, θα κουνήσουν το κεφάλι σε ένδειξη αποδοκιμασίας, ενώ θα αναρωτηθούν γιατί ο Πρόεδρος δεν χρησιμοποιεί τον χρόνο του για να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ή την τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα».

VIA REUTERS/MURAT CET NMUHURDAR/PPO

Δημοκρατικό Κόμμα Κύπρου: «Τα σημερινά πανηγύρια αποτελούν μια ανήκουστη βαρβαρότητα»

Την καταδίκη των όσων διαδραματίστηκαν σήμερα το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, καταδικάζει με σχετική ανακοίνωσή του και το Δημοκρατικό Κόμμα της Κύπρου επισημαίνοντας πως «καταδικάζουμε με θλίψη και οργή την υλοποίηση των απειλών Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τα σημερινά πανηγύρια αποτελούν μια ανήκουστη βαρβαρότητα. Η απαράδεκτη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου προσβάλλει όχι μόνο τον Χριστιανισμό, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Η μετατροπή του βυζαντινού αριστουργήματος σε τζαμί είναι μια αντιπαράθεση της Τουρκίας με τον πολιτισμένο κόσμο. Μιας Τουρκίας που κλιμακώνει την επιθετική της συμπεριφορά και τροφοδοτεί τον άκρατο εθνικισμό, το μίσος και τον διχασμό. Το ζήτημα είναι οικουμενικό, όπως τέτοια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ καταλήγει αναφέροντας ότι «ουδείς δικαιούται να διαγράψει την ιστορία, ουδείς δικαιούται να προσβάλλει την υπόσταση μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας».

Οι αντιδράσεις γίνονται όλο και περισσότερες, η οργή και η δυσαρέσκεια φουντώνει, αλλά όπως φαίνεται τίποτα από όλα αυτά δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει το «αυτί» της Τουρκίας να… «ιδρώσει» καθώς οι Αρχές της χώρας επιμένουν να θεωρούν παρ’όλα αυτά «θρίαμβο του Ισλάμ» και «νίκη επί της Δύσης» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη να «πατήσει πόδι» ενεργά και αποφασιστικά…

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Der Tagesspiegel, ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube