Weather Icon

Αγία Σοφία: Λίγο πριν λειτουργήσει ως τζαμί, μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για «ανεπανόρθωτο λάθος»

Αγία Σοφία: Λίγο πριν λειτουργήσει ως τζαμί, μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για «ανεπανόρθωτο λάθος»

Μόλις λίγες ώρες απομένουν από τη στιγμή που η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη θα ανοίξει τις πύλες της -στις 10 το πρωί- ως τζαμί για την πρώτη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων -μετά από 86 χρόνια- υπό το νέο καθεστώς που επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Αντιδράσεις που δεν σταματούν και προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση ιδίως όταν προέρχονται στο παρά ένα και ιδίως από μουσουλμάνους.

Ο λόγος για τρεις φιλελεύθερους μουσουλμάνοιυς θεολόγους στην Τουρκία, που  προβάλλουν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους για την παραπάνω απόφαση, την οποία μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν «σοβαρό και ανεπανόρθωτο λάθος», όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αναλυτικότερα, θεωρούν ότι αυτή η κίνηση θα λειτουργήσει ως «λάδι στη φωτιά» για όσους δεν ασπάζονται τον μουσουλμανισμό και επιπλέον θα αυξήσει το ποσοστό της ισλαμοφοβίας.

Ωστόσο -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- οι αντιδράσεις εκ μέρους των εν λόγω θεολόγων -Nazif Ay, Mehmet Ali Öz και Yusuf Dülger- αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους επικριτές τους αφού ανήκουν στους λεγόμενους «Κεμαλιστές» θεολόγους, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν το όραμα του πατέρα της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεψε τη χριστιανική βασιλική -που χρησιμοποιείτο ως τζαμί από το 1453- σε μουσείο.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν, επίσης ότι «η Αγία Σοφία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “πολιτικό εργαλείο” και το άνοιγμα στη λατρεία μίας θρησκείας είναι ένα σοβαρό και ανεπανόρθωτο σφάλμα. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αγνοώντας τις καθολικές της αξίες, είναι μια απόφαση που καταστρέφει το μήνυμα συμφιλίωσης και δικαιοσύνης του Ισλάμ, η έννοια του οποίου στο λεξικό είναι “ειρήνη”».

Με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για την μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων

Εν τω μεταξύ, οι ενέργειες για την προσευχή της 24ης Ιουλίου μέσα στην Αγία Σοφία συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, και σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των προσκεκλημένων είναι τουλάχιστον 500 άτομα.

Τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς, ενώ από χθες έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό»

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πρόσφατα πως «ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συναισθήματά του αναφορικά με την 24η Ιουλίου.

«Ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό» καλώντας όλους τους πιστούς να παραστούν την Παρασκευή, στην Ιερή Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και να «ψάλλουμε μαζί το “τη Υπερμάχω” υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Anadolu Agency, domradio.de, ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube