Weather Icon

Αγία Σοφία: Ετοιμάζει υπερθέαμα ο Ερντογάν για τη μετατροπή σε τζαμί με λέιζερ και χαλιά

Αγία Σοφία: Ετοιμάζει υπερθέαμα ο Ερντογάν για τη μετατροπή σε τζαμί με λέιζερ και χαλιά

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου, όπως έχει ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Να μετατρέψει σε υπερθέαμα την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, στις 24 Ιουλίου, σχεδιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αντιδράσεις που σημειώνονται διεθνώς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, το αδιαχώρητο θα επικρατεί τη συγκεκριμένη ημέρα εντός του ναού καθώς θα εισρεύσουν Τούρκοι από όλη τη χώρα, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από μουσουλμάνους άλλων χωρών.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς έχουν μείνει σχεδόν 10 ημέρες, ενώ σε πολλές από τις συνεχείς συσκέψεις συμμετέχει και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία πρέπει να καλυφθούν τα ψηφιδωτά που βρίσκονται κυρίως στον γυναικωνίτη αλλά και στην οροφή του ναού. Μια πρώτη επιλογή θα ήταν να καλυφθούν με παραβάν, αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει σκίαση μέσω λέιζερ.

Πρέπει επίσης το δάπεδο να καλυφθεί με χαλιά για να γίνει η προσευχή.

Το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα Hurriyet είχε αναφερθεί στο σχέδιο που έχει προταθεί στον Τούρκο Πρόεδρο και προβλέπει ειδικές κουρτίνες και φωτισμό για να καλυφθούν οι αγιογραφίες.

Οι κουρτίνες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής προκειμένου να μην φαίνονται τα χριστιανικά στοιχεία της Αγίας Σοφίας, ενώ αντίστοιχα το πάτωμα θα έχει χαλιά που θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος.

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας που άνοιγε τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως, ενώ το ζήτημα έθεσε σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσική Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πάπας Φραγκίσκος είναι μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών που έχουν αποδοκιμάσει την απόφαση της Άγκυρας.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube