Weather Icon

Ο πιλότος παρέκαμψε διαταγές και μετέφερε πυρομαχικά – Αποκαλύψεις Ελλαδιτών που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974

Ο πιλότος παρέκαμψε διαταγές και μετέφερε πυρομαχικά – Αποκαλύψεις Ελλαδιτών που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974
Για τους 29 Καταδρομείς και τους 4 πιλότους που χάθηκαν κανείς δεν πλήρωσε, κανείς δεν τιμωρήθηκε. Ξέρετε τι έγραψαν στο πόρισμα που έβγαλαν: «ότι ουδέν φυσικό πρόσωπο τυγχάνει υπεύθυνον προκλήσεως των εν λόγω απωλειών…» Ετσι απλά κανείς δεν έφταιξε…

Όμως, κανένα πόρισμα δεν μπορεί να διαγράψει την  θυσία και προσφορά των 29 καταδρομέων και των τεσσάρων αεροπόρων.Οι 300 όπου κλήθηκαν να δώσουν μάχη είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βασίλης Μανουράς και Γιώργος Παπαμελετίου αγνόησαν διαταγές, πιέσεις στρατιωτικές και πολιτικές που θα οδηγούσαν σε καταστρεπτικά αποτελέσματα. Τις αγνόησαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προσφέροντας στην Κυπριακή Δημοκρατία μια τελευταία πικρή, αλλά πολύτιμη διπλωματική νίκη με αντίκρισμα στο μέλλον και- τολμώ να πω- γεωστρατηγική αναφορά.

Ιστορικές στιγμές έζησαν τη Δευτέρα 1η Αυγούστου τ΄ Ανώγεια στην παρουσίαση του βιβλίου και του ντοκιμαντέρ για τους «300» του Μάλεμε που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974

Οι αγωνιστές του ΄74 της Α΄ΜΚ σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Δήμαρχο Ανωγείων
Ιστορικές στιγμές έζησαν  τ΄Ανώγεια στην κατάμεστη από κόσμο Πλατεία Αρμί όπου παρουσιάστηκε την Δευτέρα 1η Αυγούστου 2011 το βιβλίο «ΝΙΚΗ στη Νεκρή Ζώνη» και το ντοκιμαντέρ που το συνοδεύει «Ήρωες χωρίς παράσημα..» των δημοσιογράφων της ΝΕΤ Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου, παρουσία των ίδιων των πρωταγωνιστών της μοναδικής στα χρονικά των ενόπλων δυνάμεων επιχείρησης τον Ιούλιο του ΄74.
«Το βιβλίο είναι ξεχωριστό και φωτίζει άγνωστες στο ευρύτερο κοινό πλευρές μιας στρατιωτικής επιχείρησης που δεν έχει προηγούμενο» επισήμανε στο χαιρετισμό ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Και πρόσθεσε: «Ότι η αρχική καταγραφή των συνεντεύξεων με εικόνα και ήχο, το καθιστούν σημαντική πρωτογενή πηγή πληροφοριών».

«Το βιβλίο-ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ιστορική παρακαταθήκη καθώς έρχεται να καλύψει ένα κενό στην σύγχρονη βιβλιογραφία και ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας» σημείωσε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το μήνυμα των «300» του ΄74 είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Κράτησαν Θερμοπύλες εκεί που πήγαν, είπαν όχι στον Αττίλα, αντιστάθηκαν με κάθε μέσο στην πολλαπλή προδοσία σε βάρος της Κύπρου. Η ιστορική Α΄Μοίρα Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε, έχει περάσει πλέον στις χρυσές σελίδες της νεότερης ιστορίας, γιατί κράτησε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και του πατριωτισμού. Οι 29 καταδρομείς και οι 4 αεροπόροι που έχασαν τη ζωή τους το κρίσιμο βράδυ της 21ης προς 22ας Ιουλίου, ανάμεσα τους και αρκετοί Κρητικοί, από εκεί ψηλά που μας βλέπουν στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα: «Ο αγώνας για λευτεριά, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια συνεχίζεται…»

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Μπάμπης Αποστολάκης, έφεδρος ανθυπολοχαγός το 1974, περιέγραψε την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» καθώς και τις μάχες που έδωσε η Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η ζωντανή συνέντευξη που έδωσε στους συγγραφείς ο ηρωικός πιλότος Ευάγγελος Πετρουλάκης, κυβερνήτης του αεροσκάφους «ΝΙΚΗ 15». Ο ρεθεμνιώτης πιλότος ανέφερε πως παρέκαμψε διαταγές και εντολές και παρά την απαγόρευση πτήσεων πέταξε για την Κύπρο μεταφέροντας τρεις τόνους πυρομαχικά.

Στο χαιρετισμό του ο παπα- Ανδρέας Κεφαλλογιάννης στάθηκε στο μήνυμα που εκπέμπει η έρευνα υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι: « Σε μια εποχή που το δίχτυ του οικονομικού ΝΑΖΙΣΜΟΥ και του Δ΄Ραϊχ έχει απλωθεί και πάλι στην Ευρώπη θέτοντας υπό ομηρεία τους λαούς και αφαιρώντας μέρος της εθνικής κυριαρχίας χωρών, όπως και της δικής μας, έρχεται αυτή η αποκαλυπτική έρευνα του Γιάννη Φασουλά και του Γιάννη Σκάλκου, για τη δράση των 3οο του Μάλεμε της Α΄Μοίρας να στείλει ένα πεντακάθαρο μήνυμα, να υπογραμμίσει μια μεγάλη αλήθεια:  Ό,τι όσοι δεν λιποψυχούν, δεν υποχωρούν, δεν συμβιβάζονται, δεν υποτάσσονται πετυχαίνουν να κρατήσουν ζωντανά τα ιερά και τα όσια της φυλής».

Οι συγγραφείς Γιάννης Φασουλά και Γιάννης Σκάλκος τόνισαν από την πλευρά τους: «Το βιβλίο-ντοκιμαντέρ γράφτηκε και γυρίστηκε, στα σημεία όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα το μαύρο 1974. Στο ιστορικό Μάλεμε της Κρήτης, όπου είναι και η έδρα της Α΄ΜΚ και στην Κύπρο, στο εγκαταλελειμμένο σήμερα αεροδρόμιο της Λευκωσίας, εκεί όπου έδωσαν μια καθοριστική μάχη για το μέλλον τόσο της κυπριακής πρωτεύουσας όσο και της Κύπρου γενικότερα.Με ρώτησαν πολλοί γιατί γράψατε το βιβλίο. Τους απάντησα για να αναδείξουμε την προσφορά και την γνωστή-άγνωστη
ΝΙΚΗ των 300 του Μάλεμε αλλά και να καταδείξουμε την αγνωμοσύνη και την αχαριστία της ελληνικής πολιτείας που επιμένει να μην αναγνωρίζει τους μαχητές της Κύπρου, αλλά να τους αναγνωρίζει ως πολεμιστές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Θα αναρωτηθείτε το γιατί; Γιατί η Ελλάδα δεν θέλει να παραδεχτεί επισήμως ότι ήρθε σε σύγκρουση με την Τουρκία.

Για τους 29 Καταδρομείς και τους 4 πιλότους που χάθηκαν κανείς δεν πλήρωσε, κανείς δεν τιμωρήθηκε. Ξέρετε τι έγραψαν στο πόρισμα που έβγαλαν: «ότι ουδέν φυσικό πρόσωπο τυγχάνει υπεύθυνον προκλήσεως των εν λόγω απωλειών…» Ετσι απλά κανείς δεν έφταιξε…

Όμως, κανένα πόρισμα δεν μπορεί να διαγράψει την ηρωίκή θυσία και προσφορά των 29 καταδρομέων και των τεσσάρων αεροπόρων.Οι 300 όπου κλήθηκαν να δώσουν μάχη είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βασίλης Μανουράς και Γιώργος Παπαμελετίου αγνόησαν διαταγές, πιέσεις στρατιωτικές και πολιτικές που θα οδηγούσαν σε καταστρεπτικά αποτελέσματα. Τις αγνόησαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προσφέροντας στην Κυπριακή Δημοκρατία μια τελευταία πικρή, αλλά πολύτιμη διπλωματική νίκη με αντίκρισμα στο μέλλον και- τολμώ να πω- γεωστρατηγική αναφορά.

Μια νίκη οι συνέπειες της οποίας ακόμα δεν έχουν επαρκώς μετρηθεί. Εάν δεν το έπρατταν, η διεθνής θπεση της μεταπολεμικής Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν πιο δύσκολη από ότι υπήρξε. Καθοριστική για την μοίρα της Λευκωσίας ήταν και η μάχη που δόθηκε στον ΑΤΤΙΛΑ 2, όπου απέκοψαν την προέλαση των τουρκικών αρμάτων μάχης προς την κυπριακής πρωτεύουσα».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κομάντος ΄74» Παναγιώτης Αφάλης, ο γενικός διευθυντής της CYTA Μιχάλης Αχιλλέως και ο εκδότης του ΑΓΑΘΟΥ ΛΟΓΟΥ Διονύσης Μακρής. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής της Νέας Τηλεόρασης Γιώργος Παπακωνσταντής.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του 1974.
http://www.anogi.gr/archives/3830http://www.philenews.com/digital/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube