REAL TIME |

Weather Icon
ΟΗΕ , Τουρκία 20 Ιουνίου 2020

Βολκάν Μποζκίρ, ο πρώην υπουργός του Ερντογάν που θα προωθήσει την… ειρήνη στον ΟΗΕ

Βολκάν Μποζκίρ, ο πρώην υπουργός του Ερντογάν που θα προωθήσει την… ειρήνη στον ΟΗΕ
  Λόρια Μαρκίδη*
Για πρώτη φορά εξελέγη Τούρκος από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως πρόεδρος της 75ης Συνόδου. Ο πρώην διπλωμάτης και υπουργός του Ταγίπ Ερντογάν, Βολκάν Μποζκίρ, θα προεδρεύει από τον προσεχή Σεπτέμβριο για ένα έτος ενός από τα κύρια όργανα του ΟΗΕ στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη – μέλη. 
Θέση τιμητική την οποία, ευτυχώς, δεν κατέκτησε πανηγυρικά όπως επιθυμούσε η Τουρκία, εφόσον δεν υπήρχε ανθυποψήφιος αλλά κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας την οποία προκάλεσαν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αρμενία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες. Δεκατέσσερις χώρες ψήφισαν εναντίον ή απέσχον της ψηφοφορίας. 
Σε δηλώσεις του ο Βολκάν Μποζκίρ υποσχέθηκε ότι θα καθοδηγήσει τις προσπάθειες ώστε «να συμβάλουμε στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στις δύσκολες στιγμές που περνούμε και να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία».
Τι ειρωνεία! Όταν πρόκειται για υπήκοο χώρας, της Τουρκίας, η οποία υπό το δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν κατάφωρα και συστηματικά παραβιάζει τις αρχές και αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο.
Ιδιαίτερα τις πρόνοιες της παραγράφου 4 του Άρθρου 2 του Καταστατικού Χάρτη για την υποχρέωση των κρατών – μελών όπως απέχουν από την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητος ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οιουδήποτε κράτους. 
Η χώρα του Μποζκίρ εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους – μέλους του ΟΗΕ, την οποία θεωρεί ως μη υπάρχουσα. Εισέβαλε στη γείτονα της Συρία, ισοπέδωσε πόλεις και χωριά, δημιούργησε εκατόμβες νεκρών Κούρδων αμάχων και αγωνιστών, εξακολουθεί να βομβαρδίζει το Ιράκ ανελέητα όποτε αποφασίσει, και συντηρεί τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη την οποία κατάντησε σχεδόν προτεκτοράτο της. 
Διερωτάται ο κόσμος πώς ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τιμητικής θέσης που θα αναλάβει όταν η χώρα του, αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου στην προσπάθεια της να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Πώς είναι δυνατόν να είναι αμερόληπτος και ανεξάρτητος όταν η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, χώρα σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ, όταν προβαίνει σε έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, όταν εργαλειοποιεί τους μετανάστες και τζιχαντιστές για αποσταθεροποίηση των χωρών μας. 
Απορεί ο απλός άνθρωπος πώς αυτός ο κύριος θα προωθήσει τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών προερχόμενος από μια χώρα στην οποία καταπατούνται από το απολυταρχικό καθεστώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες των ίδιων των συμπολιτών του. Οι φυλακές είναι υπερπλήρεις από πολιτικούς κρατουμένους ενώ ο Τύπος έχει φιμωθεί. 

 

*Πρέσβης ε.τ.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube