Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ , Ρωσία 29 Ιουνίου 2020

Τραμπ: Ψευδή τα περί ρωσικής συνωμοσίας στο Αφγανιστάν

Τραμπ: Ψευδή τα περί ρωσικής συνωμοσίας στο Αφγανιστάν

Απολύτως ανακριβές χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το δημοσιεύμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία προσέφερε αμοιβή σε Ταλιμπάν, προκειμένου να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Ο Τραμπ επανήλθε στο ζήτημα χθες το βράδυ μέσω του Twitter επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών και κάνοντας λόγο για «πιθανώς μια ακόμη κατασκευασμένη φάρσα της Ρωσίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλήθηκε μετ’ επιτάσεως να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν γνώριζε τα περί ρωσικής προσφοράς στους Ταλιμπάν, μολονότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας εξέταζαν την αμερικανική απόκριση στη ρωσική συνωμοσία ήδη από τον Μάρτιο, όπως αν μη τι άλλο ανέφερε το δημοσιεύμα των New York Times την Παρασκευή.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μόλις μου ανέφεραν πως οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν αξιόπιστες και γι’ αυτό δεν είχαν αναφερθεί σε εμένα ή στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος νωρίτερα χθες είχε δηλώσει ότι δεν είχε ακούσει καν για τις αμοιβές της υπηρεσίας κατασκοπείας του ρωσικού στρατού (GRU) σε ισλαμιστές μαχητές για να σκοτώνουν στρατιώτες των ΗΠΑ ή κρατών-μελών του NATO στο Αφγανιστάν.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ταλιμπάν διέψευσαν βεβαίως δημοσίευμα. Η μεν Μόσχα το χαρακτήρισε «ανοησίες των υπευθύνων προπαγάνδας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι δε Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη συμφωνία που υπέγραψαν στην Ντόχα με τους απεσταλμένους της Ουάσιγκτον στις 29 Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας θα σταματήσουν να επιτίθενται στις ξένες δυνάμεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των τελευταίων πριν από την άνοιξη του 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο, ο αντίπαλος του Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, κατηγόρησε τον Τραμπ το Σάββατο ότι πρόδωσε τα αμερικανικά στρατεύματα επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις αναφορές των υπηρεσιών των μυστικών πληροφορίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube