REAL TIME |

Weather Icon

Τουρκικές φρεγάτες απείλησαν ΝΑΤΟϊκά πλοία στη Λιβύη

Τουρκικές φρεγάτες απείλησαν ΝΑΤΟϊκά πλοία στη Λιβύη
Η Τουρκία δεν δίστασε να καταφύγει σε μία άκρως επιθετική ενέργεια και εναντίον πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ προκειμένου να υπερασπίσει τις θέσεις της στη Λιβύη. Τουρκικές φρεγάτες «κλείδωσαν» ΝΑΤΟϊκά πλοία.

Μάλιστα, στο Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στη Νάπολη, έχει προκληθεί αναστάτωση από την τουρκική συμπεριφορά.

Για πρώτη φορά σημειώνονται τουρκικές επιθετικές ενέργειες εναντίον στρατιωτικής δύναμης άλλων χωρών της Συμμαχίας, πέραν της συνήθους, διαρκούς και αδιάλειπτης πρόκλησης εναντίον της Ελλάδας.

Πολύ περισσότερο, όταν δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας επιθετικής ενέργειας εναντίον ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ούτε καν από τη Ρωσία.

Την πρωτοφανή αυτή τουρκική πρόκληση, η οποία συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες ώρες μετά την εμπλοκή που είχε η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν το ύποπτο πλοίο «Cirkin», αποκάλυψε το ΚΡΗΤΗ TV.

Όπως μετέδωσε, οι Τούρκοι ξεπέρασαν… τον εαυτό τους, στρεφόμενοι με σαφή επιθετικό προσανατολισμό εναντίον πλοίων συμμαχικών – ΝΑΤΟϊκών χωρών που είχαν σπεύσει για να ελέγξουν εάν με το υπό σημαία Τανζανίας πλοίο «Cirkin» μεταφέρονταν οπλικά συστήματα στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης IRINI, μερικές ώρες μετά την εντολή του Ιταλού διοικητή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» να μην επιχειρηθεί νηοψία στο πλοίο «Cirkin» και να περιοριστεί σε διακριτική παρακολούθηση, στον πλου της «τουρκικής αρμάδας» βρέθηκαν γαλλικό και ιταλικό πολεμικό πλοίο (μάλλον και τα δυο φρεγάτες).

«Κλείδωσαν» τα πλοία του ΝΑΤΟ

Το ενδιαφέρον όμως είναι η τουρκική αντίδραση απέναντι στους συμμάχους της –υποτίθεται– στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, οι Τούρκοι προέβησαν σε επιθετική ενέργεια, απειλώντας και τα ΝΑΤΟϊκά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Sea Guardian» και είχαν σπεύσει στην περιοχή, εάν επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τον πλου του «Cirkin».

Πιθανότατα, επιχειρήθηκε «κλείδωμα» διά του ραντάρ, σε μια προσπάθεια να πειστούν ότι θα αντιμετωπιστούν με ένοπλη βία εάν επιμείνουν.

Τα γεγονότα, σύμφωνα πάντοτε με το ΚΡΗΤΗ TV, επιβεβαιώνονται από κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με την επιπρόσθετη πληροφορία ότι η τουρκική φρεγάτα, εκτός από το «κλείδωμα» στα ραντάρ της του ιταλικού και γαλλικού πλοίου, ταυτόχρονα είχε «κλειδώσει» ως στόχους τα δύο πλοία και με πυροβόλο.

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, το ότι η γαλλική φρεγάτα αποχώρησε. Το ίδιο έκανε και το ιταλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο είχε αποφύγει να πλησιάσει.


Ανεβάζει τους τόνους το Παρίσι

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Παρίσι υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο χθες, Κυριακή, για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη, καταγγέλλοντας έναν «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία «δεν μπορεί να το επιτρέψει», ανέφερε το Ελιζέ.

Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», προσθέτει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα «και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου», προσθέτει το Ελιζέ.

Έχει καταγγείλει τη σιωπή του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη τη σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

Είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τη βοηθήσει να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μετά τα εμπόδια που προέβαλε ο τουρκικός στρατός στην επιθεώρηση ύποπτου πλοίου.

Η Τουρκία υποστηρίζει στη Λιβύη την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σαράτζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη.

Χάρη στην υποστήριξή της, η ΚΕΣ επέφερε ισχυρό πλήγμα στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημόσια, φέρεται επίσης να έχει υποστηρίξει τον στρατηγό Χάφταρ.

Πηγή: philenews / in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube