Weather Icon

Το βρόμικο παιχνίδι με το διεθνές δίκαιο

Το βρόμικο παιχνίδι με το διεθνές δίκαιο

Δεν πάνε καλά τα πράγματα. «Διπλωματικώς» δεν πάνε. Γιατί στρατιωτικώς ξέρουμε!

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η αίσθησή μου είναι ότι πάνε να μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί. Και μάλιστα μέσα στο προνομιακό μας γήπεδο: το γήπεδο του Διεθνούς Δικαίου. Δείτε: Το Ισραήλ στη δήλωσή του για τις θαλάσσιες ζώνες τονίζει ότι ζητά τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των κρατών… «σύμφωνα με το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης».

Προσοχή, το εθιμικό δίκαιο είναι μια πηγή μόνον του Διεθνούς Δικαίου. Δεν είναι όλο το Διεθνές Δίκαιο. Πηγή είναι και οι Διεθνείς Συμφωνίες, Πολυμερείς ή Διμερείς, όπως η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι. Αλλά αυτή την ξέχασε το Ισραήλ στη δήλωσή του. Μόνο το «εθιμικό» δίκαιο αναφέρει. Η Αίγυπτος, όπως αποκαλύψαμε χθες και επιβεβαιωνόμαστε πλήρως, δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στα μεγάλα κατοικημένα νησιά.

Οι πληροφορίες έγιναν χθες πιο συγκεκριμένες από την Κύρα Αδάμ: Το Κάιρο αναγνωρίζει 0% επήρεια στο Καστελόριζο, 10% στην Κάρπαθο και 20% στην Κρήτη. Ψυχρολουσία! Οι Τούρκοι διά της συνεντεύξεως του πρεσβευτή τους στην Αθήνα επινοούν έναν δικό τους ορισμό του Διεθνούς Δικαίου. Σύμφωνα με τον κύριο Οζουγκέργκιν, «οι θέσεις μας στα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας πάντα λαμβάνουν υπόψη τις βασικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας, όπως και τις πολυάριθμες πρακτικές και αποφάσεις δικαστηρίων που μαζί δημιουργούν νομολογία και ως τέτοιες συγκροτούν το Διεθνές Δίκαιο».

Και για να είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του, ο κύριος πρέσβης παραπέμπει «στην οριοθέτηση στον κόλπο του Μέιν ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Καναδά», στην οριοθέτηση της Μάγχης και στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα (Νήσος των Οφεων).

Λεπτομέρεια νούμερο 1: Ο πρέσβης με τον όρο «πρακτικές» παραπέμπει στο εθιμικό διεθνές δίκαιο. Όπως το Ισραήλ. 

Λεπτομέρεια νούμερο 2: Ο πρέσβης παραπέμπει σε αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, τη δικαιοδοσία του οποίου η χώρα του δεν αναγνωρίζει. 

Λεπτομέρεια νούμερο 3: ΗΠΑ και Τουρκία δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Αλλά ο κύριος πρέσβης μάς παραδίδει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου! Η Ιταλία με τη σειρά της υπέγραψε μαζί μας μια σημαντική συμφωνία που μας αναγνωρίζει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Αλλά οι Τούρκοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη μειωμένη επήρεια που δίδει κατ’ αυτούς σε ορισμένα νησιά η συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας με μια νέα θεωρία Οζουγκέργκιν. Η οποία λέει ότι «η συμφωνία αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν αποτελείται απλά από τη χάραξη μέσων γραμμών, με την απόδοση πλήρους επήρειας στα νησιά αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους παράγοντες». (Το ημέτερο ΥΠΕΞ διακηρύσσει πάντως ότι όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα απώλεσε επήρεια μόλις 1,8%.)

Για τη συνέχεια NewsBreak

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube