REAL TIME |

Weather Icon
ΠΦΑ 3 Ιουνίου 2020

Τo VAR ως «έργο ψηφιακής υποδομής» με χρήματα του δημοσίου

Τo VAR ως «έργο ψηφιακής υποδομής» με χρήματα του δημοσίου

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ το σύστημα Video Assistant Referee (VAR) το αγόρασαν οι ποδοσφαιρικές ομάδες του πρωταθλήματος τους. Εδώ παρουσιάστηκε ως έργο «ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου» και το πλήρωσε η ελληνική κυβέρνηση με λεφτά του δημοσίου. Όπως καταγγέλλεται, στοίχισε και κάτι παραπάνω. Λεπτομέρεια: είναι και λειψό. Η δικογραφία εδώ και λίγες μέρες είναι στη Βουλή, όπου αναμένεται να συζητηθεί η άρση ασυλίας του τότε αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά.   Η προμήθεια του συστήματος υποβοήθησης διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο στους αγώνες ποδοσφαίρου, το περίφημο VAR, παρουσιάστηκε πριν από δύο περίπου χρόνια από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ως «ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου», αλλά κατέληξε να θεωρείται σκάνδαλο, καθώς πληρώθηκε από τον δημόσιο ταμείο και όχι από τις ομάδες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος όπως στις άλλες χώρες, αλλά και λόγω του υψηλού τιμήματος που κατέβαλε για αυτό το κράτος. Επίσης κατάφερε να απαξιωθεί εντελώς στο ελληνικό πρωτάθλημα, επειδή –όπως καταγγέλλεται– στην Ελλάδα ήρθε λειψό, αφού στις προδιαγραφές του, κατά τη διαδικασία της προμήθειας, δεν συμπεριελήφθη ποτέ η γραμμή-οφσάιντ. Τότε δεν μιλούσε σχεδόν κανείς για όλα αυτά. Πριν από λίγες μέρες όμως, ήρθε στη Βουλή η σχετική δικογραφία προκειμένου να συζητηθεί η άρση ασυλίας του Νίκου Παππά, αλλά από σπόντα, επειδή κάποιος θεώρησε ότι αδικήθηκε η ομάδα του σε αγώνα που χρησιμοποιήθηκε το VAR και η δικαστική έρευνα έφτασε μέχρι την προμήθειά του!

Το θέμα της προμήθειας του VAR προκαλεί ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αφού η δικαστική έρευνα «σκόνταψε» στους πρώην υπουργούς Νίκο Παππά και Γιώργο Βασιλειάδη. Η άρση ασυλίας του Νίκου Παππά, που παραμένει βουλευτής (ενώ ο Βασιλειάδης όχι), αφορά το τμήμα της δικογραφίας που αναφέρεται στο κόστος του συστήματος VAR (Video Assistant Referee) για το οποίο καταγγέλλεται ότι, αν και «λειψό», κόστισε πολύ περισσότερο από ό,τι κόστισε σε άλλες χώρες, ενώ πληρώθηκε από χρήματα του ελληνικού λαού, αντί να το πληρώσουν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Εντάχθηκε μάλιστα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο τα χρήματα αποδεσμεύονται με σχετικά απλή διαδικασία. Αν και στη Βουλή έφτασε από σπόντα, η προμήθεια του VAR είχε πάντα πολιτικές προεκτάσεις, από τη στιγμή που πληρώθηκε από το κράτος χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, που έχει και την πλειοψηφία στη Βουλή, δεν μοιάζει ως τώρα να ενδιαφέρεται να αναδείξει το θέμα και δεν είναι γνωστό ούτε αν θα εξεταστεί στην ουσία του ούτε αν θα αναζητηθούν ευθύνες. 

Για τη συνέχεια LIFO

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube