Weather Icon

Το τουρκικό αφήγημα έχει περάσει από τη θεωρία στην πράξη

Το τουρκικό αφήγημα έχει περάσει από τη θεωρία στην πράξη

Η Θέση του “Φ”

Η ΑΓΚΥΡΑ επιχειρεί, μέσα από την πρόκληση εντάσεων και μεθοδευμένων, συστηματικών ενεργειών για επιβολή τετελεσμένων στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, να θέσει όρους επιβολής στα σχέδια της. Η πάγια τακτική της κατοχικής Τουρκίας είναι να αμφισβητεί, να γκριζάρει περιοχές και να καθορίζει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Διά της ισχύος προσπαθεί να επιβάλλει τους όρους της. Η συμπεριφορά της Άγκυρας προφανώς και στοχεύει να εξαναγκάσει την ελληνική πλευρά να περιοριστεί σε συζητήσεις στη βάση των παράλογων και εξωφρενικών αξιώσεων της κατοχικής δύναμης. Αυτό το έχουμε βιώσει στην πράξη μέσα από τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στη διάρκεια των οποίων δεν συζητείται ποσώς η ουσία του ζητήματος, που είναι θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Αυτό επιχειρεί με μεθοδεύσεις και τις επεκτατικές κινήσεις να επιβάλλει και στην Ελλάδα. 

ΤΙΣ προάλλες ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, συνέδεσε τις επεκτατικές, παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης με την «προστασία» των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους. Προφανώς, όταν η Άγκυρα αναφέρεται σε δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δεν το εννοεί στην κυριολεξία. Σαφώς και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους Τουρκοκύπριους ως όχημα προώθησης των αξιώσεων και των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας και θεωρητικός του ΑΚΡ πριν εκδιωχθεί από τον Ερντογάν, είχε αναφέρει τα εξής σε σχέση με τη σημασία που έχει η Κύπρος για την Τουρκία: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου» («Το στρατηγικό βάθος- Η διεθνής θέση της Τουρκίας»).

Η ΘΕΣΗ Νταβούτογλου εξηγεί και την τουρκική συμπεριφορά. Μια πολιτική συμπεριφορά, που δεν ξεκίνησε με την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία αλλά από τη δεκαετία του ΄50. Συνεπώς οι αναφορές του Τούρκου αντιπροέδρου και όλων των άλλων αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν, στηρίζονται σε αυτή τη βασική θέση, που εκφράζει τη στρατηγική της Άγκυρας έναντι της Κύπρου. Ο Φουάτ Οκτάι αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες τους στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι «τη δύναμη για να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο, την παίρνουν από την αλληλεγγύη και την αδελφότητα των Τ/κ και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας –όπως είπε– για την αναζήτηση μιας λύσης για όλες τις πλευρές που θα μπορεί να φέρει μια μόνιμη σταθερότητα στην περιοχή». Έστειλε δε το μήνυμα και προς τους τρίτους πως «εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να επιφέρει μια λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων, πρέπει προηγουμένως να πείσει την ε/κ πλευρά για έναν δίκαιο διαμοιρασμό». Δεν απέφυγε να αναφερθεί και στις «υποχρεώσεις», που απορρέουν από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι «εγγυήτρια» δύναμη στην Κύπρο. Ως εγγυήτρια δύναμη, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να πράττουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συνεχίσουν οι Τ/κ σε ένα μέλλον με ασφάλεια, ειρήνη, ευημερία και ευμάρεια. «Όσοι νομίζουν το αντίθετο, θα απογοητευτούν, όπως πάντα», είπε με αλαζονικό και προκλητικό τρόπο. 

ΤΟ πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι τα λένε όλα αυτά, αλλά και επιχειρούν να τα επιβάλλουν. Επιπροσθέτως υπάρχουν και κάποιοι τρίτοι, ξένοι, που αποδέχονται το παράλογο τουρκικό αφήγημα. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube