REAL TIME |

Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία 16 Ιουνίου 2020

Το πρώτο ρωσικό σύστημα αντιμετώπισης υπερηχητικών όπλων θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια

Το πρώτο ρωσικό σύστημα αντιμετώπισης υπερηχητικών όπλων θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια
Σε μόλις πέντε χρόνια η Ρωσία θα μπορούσε να έχει ικανό σύστημα αντιμετώπισης υπερηχητικών όπλων, σύμφωνα με στρατιωτικό αναλυτή.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισήμανε ότι η χώρα εργάζεται στην ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος ικανού να αντιμετωπίσει υπερηχητικά όπλα. 

Έτσι, ο στρατιωτικός αναλυτής, Αλεξέι Λεόνκοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vzglyad», σχολιάζει τι πιστεύει πώς θα είναι αυτό το όπλο και πότε θα λειτουργήσει.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος επισημαίνει:

«Αυτό το όπλο πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, η ταχύτητά του κατά τη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασης πρέπει να είναι ίση ή ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του υπερηχητικού στόχου. Δεύτερον, εάν πρέπει να χτυπήσει έναν υπερηχητικό στόχο, πρέπει να φτάσει σε ταχύτητα μιάμιση φορά μεγαλύτερη από τον στόχο».

Ακόμα, ο ειδικός τονίζει όσα ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων από τις ΗΠΑ και, στη συνέχεια, διευκρινίζει:

«Εάν αναπτυχθεί ένας πύραυλος με ταχύτητα έως και Mach 10, τα αντι-υπερηχητικά συστήματα θα πρέπει να φτάσουν σε ταχύτητα έως και Mach 15. τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 φτάνουν σε ταχύτητα 4,8 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ή περίπου 12-13 Mach. Σε κάποιο βαθμό, έχουμε ήδη ένα όπλο ικανό να καταπολεμήσουμε υπερηχητικούς στόχους αλλά -πιθανότατα- είναι ένα σύστημα που προορίζεται να επιτίθεται ακόμα πιο γρήγορα σε τέτοια όπλα».

Ο Λεόνκοφ είναι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί μηχανικοί εργάζονται για τη δημιουργία ενός συστήματος κατά των υπερηχητικών όπλων και προσθέτει:

«Η ασπίδα και το σπαθί είναι συνήθως σφυρηλατημένα ταυτόχρονα. Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι πρέπει να είναι σε θέση να καταστρέψουν τα επιθετικά όπλα της ίδιας γενιάς».

Ο αγώνας των υπερηχητικών όπλων

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, η Ρωσία ηγείται στον τομέα της ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων και προβλέπει πως η νέα γενιά τους θα δημιουργηθεί «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο Λεόνκοφ αναφέρει:

«Αξίζει να σημειώσουμε τέσσερα πυραυλικά συστήματα που χρησιμοποιούν την υπερηχητική τεχνολογία. Αυτά είναι το επίγειο σύστημα Avangard, το σύστημα πυραύλων Kinzhal, τον πύραυλο Tsirkon και τις κεφαλές και τα βλήματα RS-28 Sarmat».

Μάλιστα, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Κίνα δοκίμασε μόνο ένα τέτοιο όπλο: ένα σύστημα «παρόμοιο με το Avangard αλλά με πιο αδύναμα χαρακτηριστικά ως προς την ταχύτητα».

Οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν το πρώτο υπερηχητικό τους σύστημα έως το 2022, ενώ το πρόγραμμα για τη δημιουργία τέτοιων συστημάτων θα διαρκέσει έως το 2025.

Ο Λεόνκοφ, τέλος, πιστεύει ότι η πρόσφατη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου καύσης που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του «δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής».

sputnik.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube