Weather Icon

Το Ισραήλ ζητά στήριξη από Ελλάδα – Κύπρο εντός της ΕΕ

Το Ισραήλ ζητά στήριξη από Ελλάδα – Κύπρο εντός της ΕΕ
Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου θα βρεθούν σήμερα και στις 23 Ιουνίου στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Βενιαμίν Νετανιάχου και τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Συνομιλίες οι οποίες θα αφορούν τόσο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο (συνεπεία της τουρκικής επιθετικότητας) όσο και στο Ισραήλ (λόγω της απόφασης για προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών).  
  Ανδρέας Πιμπίσιης    
Η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ, αναμένει στήριξη από Ελλάδα και Κύπρο προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των παλαιστινιακών εδαφών. Κυρίως αυτό που αναμένει από τις δύο χώρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσίευσε η Jerusalem Post, είναι στην κατεύθυνση του διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

Η ισραηλινή πλευρά αναγνωρίζει τις επιφυλάξεις ή αντίθετες απόψεις που έχουν επί του θέματος τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία. Στο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας αναφέρονται και τα εξής ως προς το τι αναμένει ή ελπίζει η Ιερουσαλήμ από την Αθήνα: 

 

· Ο Νετανιάχου αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό του βοήθεια για να μετριαστούν οι αντιδράσεις της ΕΕ στην πιθανότητα επέκτασης της εφαρμογής των νόμων του Ισραήλ σε τμήματα της Δυτικής Όχθης. 

 

· Διπλωματική πηγή ανέφερε (στην Jerusalem Post) ότι θεωρείται απίθανο η Ελλάδα να διαφοροποιήσει τη θέση της που είναι ενάντια σε μια κίνηση (προσάρτησης) από πλευράς Ισραήλ, αλλά αναμένεται ότι θα συμπλεύσει με άλλες χώρες για να εμποδιστεί η επιβολή οικονομικών κυρώσεων καθώς και να παίξει ρόλο σε μια πιο ήπια ρητορική από πλευράς ΕΕ στην άσκηση κριτικής προς το Ισραήλ. 

 

· «Αναμένουμε στήριξη από την Ελλάδα» ανέφερε διπλωματική πηγή και πρόσθεσε: «Θέλουμε διάλογο με την ΕΕ και όχι κυρώσεις ή απειλητικές διακηρύξεις ότι θα τιμωρηθούμε». 

 

· Σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο, θα είναι πιο δύσκολο στο να βοηθήσει το Ισραήλ στην ΕΕ για το θέμα της Δυτικής Όχθης, ανέφερε η διπλωματική πηγή γιατί: «είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα εδαφικών διαφορών λόγω της τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου». 

 

Σήμερα θα μεταβεί στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με έξι υπουργούς προκειμένου να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών και πολυμερών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο θέμα της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ θα συζητηθεί και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

 

«Η Ελλάδα είναι μία πολύ πολύ φιλική χώρα», δήλωσε η Ίρις Άμπορ, επικεφαλής της υπηρεσίας για τη Νότια Ευρώπη του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνομιλίας της με τους δημοσιογράφους εν όψει της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και έξι υπουργών της κυβέρνησής του στο Ισραήλ.

 

«Θα συζητήσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ, για θέματα ενέργειας, για τον (αγωγό φυσικού αερίου) Eastmed, για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή με έμφαση στο Ιράν και τον Λίβανο», πρόσθεσε η αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ότι την Τετάρτη θα επισκεφθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν επίσης ότι το πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα όπου την Τρίτη (23 Ιουνίου) θα έχει συνομιλίες με τον Βενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του. Τον ΠτΔ θα συνοδεύουν πέντε υπουργοί όπου θα έχουν σειρά επαφών. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο θέμα της τουριστικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τα ενεργειακά. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν σε βάθος και το θέμα των τουρκικών απειλών στην περιοχή. 
 
Φιλελεύθυερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube