Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 21 Ιουνίου 2020

Το Δόγμα των δύο πολέμων της Αιγύπτου-Μαίνονται συγκρούσεις με Λιβύη και Αιθιοπία

Το Δόγμα των δύο πολέμων της Αιγύπτου-Μαίνονται συγκρούσεις με Λιβύη και Αιθιοπία

Αίγυπτος και Αιθιοπία αγωνίζονται για το Μεγάλο Φράγμα Αναγέννησης της Αιθιοπίας (GERD) εδώ και μερικά χρόνια. Η Αίγυπτος έχει απειλήσει ακόμη και να βομβαρδίσει το φράγμα, γεγονός που φτάνει μέχρι το μακρινό 2013! Οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη μέχρι που απέτυχαν τον Μάρτιο.

Αυτή την εβδομάδα η ένταση αυξήθηκε όταν η Αιθιοπία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να γεμίζει το GERD τον Ιούλιο χωρίς συμφωνία με την Αίγυπτο και το Σουδάν, το οποίο αισθάνεται επίσης ότι απειλείται από το φράγμα. Αυτό ώθησε την Αίγυπτο σε τοποθέτηση των ενόπλων δυνάμεών της σε κατάσταση συναγερμού, μεταξύ άλλων εντάσεων στην περιοχή. Η Αιθιοπία έχει επίσης αναπτύξει πρόσφατα πυραύλους κατά αεροσκαφών γύρω από το φράγμα.

Η Αίγυπτος και το Σουδάν αισθάνονται πως απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από το φράγμα, πιστεύοντας ότι η GERD απειλεί τη φυσική ασφάλειά τους. Και οι δύο χώρες φοβούνται ότι η GERD θα μειώσει σημαντικά τη ροή του νερού του Νείλου, προκαλώντας ξηρασίες και βλάπτοντας σημαντικά τους πολίτες και τις οικονομίες τους. Το 88% του νερού της Αιγύπτου προέρχεται από το Νείλο και η Αίγυπτος καταναλώνει το 66% του νερού του. Από την άλλη πλευρά, η Αιθιοπία ελπίζει ότι το GERD θα μετατρέψει τη χώρα του σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φράγμα.

Ένας πόλεμος Αιγύπτου-Αιθιοπίας εξακολουθεί να μην αποτελεί σημαντικό ενδεχόμενο προς το παρόν. Το GERD δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2022, αφήνοντας χρόνο για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Το GERD θα είναι σίγουρα ένα ζήτημα που πρέπει να παρακολουθείται στο μέλλον. Καθώς περνάει ο καιρός χωρίς συμφωνία, αυτό αυξάνει μόνο τις πιθανότητες μιας στρατιωτικής επίθεσης στο GERD από την Αίγυπτο με πιθανή βοήθεια από το Σουδάν. 

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

defensionem.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube