REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Ιουνίου 2020

Το άγνωστο μέτωπο Ερντογάν – Πούτιν: ο ανταγωνισμός στη Μαύρη Θάλασσα

Το άγνωστο μέτωπο Ερντογάν – Πούτιν: ο ανταγωνισμός στη Μαύρη Θάλασσα

Σε οριακό επίπεδο βρίσκονται διαρκώς οι σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα, καθώς εκτός από την Συρία και την Λιβύη όπου οι δύο χώρες στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα αλλά κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή σε ευθεία αντιπαράθεση, ένα λιγότερο γνωστό μέτωπο είναι που δηλητηριάζει ακόμη περισσότερο τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Ο ανταγωνισμός Τουρκίας – Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα έχει ενταθεί μετά την πλήρη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, που διευρύνει σημαντικά την ρωσική κυριαρχία στην Μαύρη Θάλασσα και ενισχύει τον ρόλο της στην κρίσιμη αυτή περιοχή για την Ευρασία.

Η επεκτατική αυτή τάση της Ρωσίας τρομάζει την Άγκυρα και καθιστά ζωτική ανάγκη για τον Τ. Ερντογάν να διεκδικήσει την διατήρηση και διεύρυνση του ρόλου της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για να αποφευχθεί τελικά η δορυφοριοποίηση της Τουρκίας από την Μόσχα.

Η σκληρή κόντρα Μόσχας – Άγκυρας με αφορμή την 76η επέτειο του εκτοπισμού των Τατάρων της Κριμαίας είναι ενδεικτική του πόσο «ευαίσθητο» είναι το θέμα στις σχέσεις των δυο χωρών. Ο ίδιος ο Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ με αφορμή την επέτειο της βίαιης μετακίνησης των Τατάρων της Κριμαίας (αν και η Τουρκία φυσικά αρνείται τόσο την αρμενική όσο και την ποντιακή γενοκτονία) συνέδεσαν την ιστορία αυτή με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή ,εκφράζοντας στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεπώς στην επιστροφή της Κριμαίας υπό ουκρανικό έλεγχο.

Η απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ ήταν πολύ έντονη καθώς κατηγόρησε την Τουρκία για αντιρωσική καμπάνια εξέφρασε ανησυχία γιατί «με τους εξτρεμιστικούς κύκλους της Τουρκίας συμπαρατάχθηκαν ορισμένα επίσημα πρόσωπα της Τουρκίας, τα οποία, ιδιαίτερα, προέβησαν σε παραλληλισμούς των σταλινικών διώξεων με την πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κριμαία». Και η ρωσική ανακοίνωση κατέληξε με την προειδοποίηση ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλλουν στην επίλυση του στόχου της περαιτέρω ανάπτυξης της πολυμερούς συνεργασίας, που έθεσαν οι πρόεδροι της Ρωσία και της Τουρκίας ο οποίος αποτυπώθηκε στις διμερείς συμφωνίες, αντιτίθεται στο πνεύμα των διμερών ρωσο-τουρκικών σχέσεων, των οποίων η επέτειος των εκατό χρόνων εορτάζεται αυτές τις μέρες».

για τη συνεχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube