REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία 24 Ιουνίου 2020

Τι προκάλεσε τα βίαια επεισόδια στη Στουτγάρδη;

Τι προκάλεσε τα βίαια επεισόδια στη Στουτγάρδη;

Η απογοήτευση λόγω των περιοριστικών μέτρων; Ο βίαιος θάνατος του Τζωρτζ Φλόιντ; Εκατοντάδες άτομα κατέστρεψαν το Σαββατοκύριακο τμήματα του κέντρου της Στουτγάρδης. Οκτώ νεαροί άνδρες βρίσκονται στη φυλακή.

Ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τα κίνητρα των 400 με 500 νεαρών ατόμων, που τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή συμμετείχαν στη λεηλασία καταστημάτων και στις επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς στο κέντρο της Στουτγάρδης. Στην πλειοψηφία τους, οι πάνω από 20 συλληφθέντες του Σαββατοκύριακου, αφέθηκαν στο μεταξύ ελεύθεροι, ενώ οκτώ βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση με την κατηγόρια της διάπραξης ποινικού αδικήματος, ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πρόκειται για άτομα μεταξύ 16 και 33 ετών που έχουν είτε τη γερμανική, την κροατική, την ιρακινή, την πορτογαλική ή τη λετονική υπηκοότητα. 

Αναζήτηση εξήγησης

Το βασικό ερώτημα που προβληματίζει τη γερμανική κοινή γνώμη σε σχέση με τα επεισόδια της Στουτγάρδης είναι, από πού προέρχεται η επιθετικότητα των νέων. Η απάντηση δεν φαίνεται να είναι εύκολη αλλά και ούτε μονοσήμαντη. Γίνονται διάφορες εικασίες. Ορισμένοι προβάλουν τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ως αιτία της οργής. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι σε ένα κομμάτι της νεολαίας επικρατεί η άποψη ότι η αστυνομική βία που ασκείται στη Γερμανία είναι εφάμιλλη της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Ο θάνατος του αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόϊντ δημιούργησε ενδεχομένως την εντύπωση ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στη Γερμανία.

Βέβαια, το Συνδικάτο της Αστυνομίας (GdP) επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται στη Γερμανία το φαινόμενο της έλλειψης σεβασμού, όχι μόνο απέναντι σε αστυνομικούς αλλά και σε πυροσβέστες και σε μέλη σωστικών συνεργειών. Πέραν αυτού, στο κέντρο της Στουτγάρδης πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Τόμας Στρομπλ, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο γύρω στα 15.000 ποινικά αδικήματα. 

Η πλειοψηφία στηρίζει της αστυνομία

Πάντως, όπως δηλώνει ο Ντίντερ Ρόμαν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, στις εφημερίδες του ομίλου Funke, η βίαιη συμπεριφορά στη Στουτγάρδη δεν είναι αντιπροσωπευτική για όλη τη Γερμανία. “Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στηρίζει την αστυνομία”. Την ίδια άποψη εξέφρασε το πρωί στη γερμανική δημόσια τηλεόραση και ο αντιπρόεδρος του GdP Γιοργκ Ράντεκ. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο καθένας που συμμετέχει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση θα πρέπει “να εξετάζει προσεκτικά” τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Ένας από τους αποδέκτες αυτής της έμμεσης κριτικής είναι η συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν. Μετά το θάνατο του Τζωρτζ Φλόιντ είχε υποστηρίξει ότι και στη γερμανική αστυνομία παρατηρείται το φαινόμενο του “δομικού ρατσισμού”. 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube