Weather Icon

Τα σχολεία στην Κύπρο κατά την Αγγλοκρατία

Τα σχολεία στην Κύπρο κατά την Αγγλοκρατία
Η διάλεξη της ιστορικού δρος Αντιγόνης Ηρακλείδου με θέμα «Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878-1945», παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου, η 5η στη σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας και στα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, τα σχολεία, υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της Εκκλησίας, θεωρούνταν ως οι θεματοφύλακες της ελληνικής γλώσσας και παράδοσης και ο σκοπός τους ήταν να ενδυναμώσουν και να διαιωνίσουν την ελληνική ταυτότητα των Ελλήνων της Κύπρου. Το πιο σημαντικό δε ήταν ότι μέσω των σχολείων το ιδανικό της Ένωσης καλλιεργείτο και προωθείτο σε τέτοιο βαθμό, που ερχόταν σε αντίθεση με την αντίληψη που είχε η Βρετανία για το καθεστώς της Κύπρου ως βρετανική αποικία.
Συνεπώς, οι επανειλημμένες προσπάθειες των Βρετανών να σπάσουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα σχολεία και τους υποστηρικτές της Ένωσης κατέστησε την εκπαίδευση στην Κύπρο μείζων πολιτικό θέμα.
Η συγκεκριμένη παρουσίαση εξετάζει τις εκπαιδευτικές αποφάσεις που λήφθηκαν στο νησί, κυρίως σχετικά με την ελληνοκυπριακή κοινότητα, από την έναρξη της Αγγλοκρατίας μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, έναντι και λόγω του τρέχοντος πολιτικού σκηνικού.
H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα.
φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν  σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.
Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα www.boccf.org και στις ψηφιακές πλατφόρμες Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: «Μίλα μου ιστορικά».
* Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου – Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία, πληροφορίες: 22 128157

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube