Weather Icon
Εθνική Άμυνα 24 Ιουνίου 2020

Τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας και πώς προστατεύουν τα αεροδρόμια από… «ασύμμετρες» απειλές

Τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας και πώς προστατεύουν τα αεροδρόμια από… «ασύμμετρες» απειλές

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Η ασφάλεια των πολεμικών μας αεροδρομίων δεν βασίζεται μόνο στα αντιαεροπορικά μας όπλα και στην αεράμυνα. Ο υπαρκτός και μεγάλος κίνδυνος που ισχύει σε κάθε αεροδρόμιο, αυτός των πουλιών που μπορεί να προσκρούσουν σε κάποιο αεροσκάφος ή να τα «ρουφήξει» η μηχανή τους και να προκαλέσουν ακόμα και την πτώση του, αντιμετωπίζεται από τον άνθρωπο σε συμμαχία με την… άγρια φύση.

Ο λόγος, για τα ειδικά εκπαιδευμένα γεράκια, τα οποία, όπου αξιοποιούνται, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες εκδίωξης των πουλιών από τα αεροδρόμια σε ακτίνα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, ώστε να μην υπάρχει καμία απειλή κατά την προσγείωση και την απογείωση.

Ένα από τα λίγα πολεμικά αεροδρόμια στα οποία αξιοποιείται αυτό το μέτρο -το οποίο κρίνεται ως το πιο αποτελεσματικό διεθνώς- είναι η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, το οποίο μάλιστα σύντομα αναμένεται να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πλέον ειδικό σε αυτόν τον τομέα, τον Αρχισμηνία Παναγιώτη Πικιό, ο οποίος ασχολείται με την εκπαίδευση των γερακιών ήδη από το 2003.

Όπως μας ενημερώνει, υπάρχουν 4 στάδια εκπαίδευσης των γερακιών από τη στιγμή που τα προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία:

1) Εξημέρωση-εξοικείωση με τον άνθρωπο

2) Εκμάθηση εικονικού θηράματος

3) Ελεγχόμενη πτήση του γερακιού με ένα σκοινί

4) Ελεύθερη πτήση στο αεροδρόμιο

Στη συνέχεια το γεράκι είναι έτοιμο για να αναλάβει την αποστολή του…

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες από την εκπαίδευση των γερακιών για αυτόν τον σκοπό:

 

 

 

«Οι υπόλοιποι μέθοδοι εκδίωξης των πουλιών από τα αεροδρόμια -κυνηγετικά μέσα ή τεχνητός θόρυβος- είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας» σημειώνει περιγράφοντάς μας αυτό το πρόγραμμά, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί -και αυτός είναι ο στόχος- σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Πρόσφατα μάλιστα η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε ακόμα 6 γεράκια για αυτόν τον σκοπό.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν; Πώς πείθεται αυτό το άγριο ζώο να ακολουθεί τις εντολές του ανθρώπου; Πόσα γεράκια χρειάζονται για να χαρακτηριστεί ένα αεροδρόμιο ασφαλές; Ποια είδη είναι τα κατάλληλα; Και τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένα γεράκι χαθεί;

Ακούστε την περιγραφή του Παναγιώτη Πικιού στο zougla.gr:

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube