Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Τά Αίτια τής Απαξίωσης τής Αμυνας τής Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στις

Του Φοίβου Κλόκκαρη*

 H άμυνα ενός κράτους βασίζεται σε τρείς κύριους συντελεστές: Την ύπαρξη πολιτικής βούλησης, την διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και την καλλιέργεια πνεύματος αντίστασης στο λαό. Στην  ημικατεχόμενη πατρίδα μας, η άμυνα τής ΚΔ είναι αποδυναμωμένη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάσχουν οι κύριοι συντελεστές στους οποίους βασίζεται.

Πολιτική Βούληση: Ελλείπει η αναγκαία πολιτική βούληση και αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται στην υποτίμηση της αξίας της στρατιωτικής ισχύος, ως βασικού συντελεστή της εθνικής ισχύος και στην υποβάθμιση της Τουρκικής στρατηγικής που στοχεύει στον έλεγχο όλης της Κύπρου.

Η στρατιωτική ισχύς,  συμβάλλει και στην ενίσχυση των υπόλοιπων συντελεστών εθνικής ισχύος. Τής οικονομίας,  διπλωματίας και  πληροφοριών. Οι συντελεστές εθνικής ισχύος αλληλοϋποστηρίζονται .

Η τουρκική στρατηγική για έλεγχο όλης της Κύπρου, αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ακολουθείται συστηματικά και μέχρι σήμερα υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κατάληψη του 37% τού εδάφους τής ΚΔ. Η κατοχή επεκτάθηκε και στην ΑΟΖ τής Κύπρου . Οι δυνάμεις κατοχής ενισχύονται συνεχώς.

Σήμερα η αποδυναμωμένη Εθνική Φρουρά (ΕΦ)  και η υποβάθμιση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας, αποδεικνύουν ότι δεν δίδεται η δέουσα βαρύτητα στή στρατιωτική ισχύ . Η διατήρηση στο τραπέζι των συνομιλιών, της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), που απέρριψε με δημοψήφισμα ο Κυπριακός Ελληνισμός το 2004 (σχέδιο Ανάν), επειδή μετατρέπει την Κύπρο σε Τουρκικό προτεκτοράτο και η θέση μας για αποστρατικοποίηση του Κυπριακού Κράτους μετά την λύση (να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις) καταδεικνύουν ότι :

  • Δεν έχει συνειδητοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ο θανάσιμος κίνδυνος της τουρκικής απειλής για έλεγχο όλης της Κύπρου ούτε
  • Η αξία τής στρατιωτικής ισχύος, για την επιβίωση ενός κράτους (μία αφοπλισμένη Κύπρος θα είναι έρμαιο τής Τουρκικής αρπακτικότητας).

 Οι κυβερνήσεις τής ΚΔ και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου στηρίζονται  στο όπλο της διπλωματίας για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και την προστασία της Κύπρου από την επιθετικότητα της Τουρκίας και δεν δίδουν βαρύτητα στήν άμυνα. Οι υποστηρικτές της ενίσχυσης της άμυνας κατακρίνονται  ότι επιδιώκουν λύση του Κυπριακού με στρατιωτικά μέσα και αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού λόγω του τεράστιου ανισοζυγίου δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας – Κύπρου.Το επιχείρημα αυτό είναι ανυπόστατο. Οι υποστηρικτές της ενίσχυσης της άμυνας έχουν την αίσθηση της πραγματικότητας και του συσχετισμού δυνάμεων. Δεν επιδιώκουν λύση του Κυπριακού με στρατιωτικά μέσα, ούτε την συγκρότηση μεγάλου στρατού για να ανταγωνιστεί τον τουρκικό, γιατί αυτό είναι αδύνατον . Αυτό που επιδιώκουν, είναι την μετατροπή τής ΕΦ σε ένα μικρό, αλλά σύγχρονο καί αξιόμαχο στρατό με ικανές δυνάμεις ξηράς, θαλάσσης, αέρος και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα για να :

  • Εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του λαού, με την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας. Σε μια κρίση δεν θα έρθουν ξένοι να μας προστατεύσουν, αν εμείς δεν ασκήσουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
  • Λειτουργεί αποτρεπτικά στην Τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία να υπολογίζει κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή σε μια νέα επιθετική ενέργεια της κατά τής Κύπρου.
  • Ενισχύει την διπλωματική ικανότητα τής ΚΔ και την δυνατότητα της να συνάπτει αμυντικές συμμαχίες, που απαιτούν κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια και ιδιαίτερα την διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων για τον έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου που διασυνδέει τις σύμμαχες χώρες.

Η αποδυνάμωση της άμυνας, συμβάλλει στην ανάπτυξη πνεύματος ηττοπάθειας στον Κυπριακό Ελληνισμό .

Χρηματικοί πόροι: Υπάρχει απάρκεια χρηματικών πόρων από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης  (ΤΑΘ) τής ΚΔ, αλλά η πρακτική των κυβερνήσεων μας, είναι να διαθέτουν μόνο μικρό μέρος του για τις ανάγκες τής ΕΦ, με δυσμενείς επιπτώσεις στο αξιόμαχο της και την στέρηση της από πολεμικό ναυτικό και αεροπορία. Οι ανάγκες εκσυγχρονισμού και συμπλήρωσης των μέσων και οπλικών συστημάτων της, είναι πολύ μεγάλες και επείγουσες. 

Πνεύμα αντίστασης: Σήμερα παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, λόγω της επέκτασης της Τουρκικής κατοχής στην ΑΟΖ της Κύπρου και τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης, λόγω της επιθετικότητας τής Τουρκίας και κατά τής Ελλάδας, με επιπτώσεις και στην Κύπρο, δεν γίνεται η αναγκαία ψυχολογική προετοιμασία του λαού και η καλλιέργεια πνεύματος αντίστασης, ούτε προωθείται επείγουσα ενίσχυση τής ΕΦ και αναζωογόνηση του δόγματος ΕΑΧ.

Συμπερασματικά η ΚΔ πρέπει επειγόντως να αναθεωρήσει τίς θέσεις της και να δώσει βαρύτητα  στούς τρείς κύριους συντελεστές τής άμυνας , για νά ενδυναμώσει την  στρατιωτική της ισχύ  προς όφελος και τής  διπλωματικής αλλά  και του ηθικού του λαού.

* αντιστράτηγος ε.α.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γιώργος Φίλης: Καλός ο Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά το μείζον για την Ελλάδα είναι το καλώδιο στην Κάσο

Για το χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και η άσκηση εθνικής κυριαρχίας, μίλησε στα μεσημβρινά γεγονότα του STAR με την Όλγα Λαθύρη, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής- Αναλυτής Alpha, Γιώργος Φίλης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καλός ο χάρτης, αλλά το βασικότερο είναι η πόντιση του καλωδίου στην Κάσο, για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπολιτικής Γιώργο Φίλη. Όπως εξήγησε στο star Κεντρικής Ελλάδας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο Χάρτης δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ, άρα δεν σχετίζεται με εθνική κυριαρχία, η Ελλάδα με τον Χάρτη αυτό, οργανώνει τις δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές. Δίνει το σήμα ότι θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κυρίαρχο και το μείζον, είναι να μην εγκαταλειφθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ. Το έργο αυτό, σχετίζεται με τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας και πόσο εμπεδώνονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εάν εγκαταλείψουμε το έργο θα χάσουμε σε αξιοπιστία απειλής απέναντι στην Τουρκία και αξιοπιστία συμμαχίας, απέναντι στους συμμάχους μας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Τουρκία το ζήτημα του καλωδίου στην Κάσο, το έχει αναγάγει σε εθνική κυριαρχία. Εάν υποχωρήσουμε από αυτό, θα είναι ένα εγκληματικό λάθος που η Ελλάδα θα το πληρώσει τώρα και στο μέλλον. Μακάρι καταλήγει να μην είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ως αντίδωρο, για το καλώδιο που σταματήσαμε στην Κάσο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Συνεργάζονται με την Τουρκία για τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας!

Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνου Γρίβα στο Newshub.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κωνσταντίνος Γρίβας: Το ελληνικό πολιτικό σύστημα μας έχει συνηθίσει να είναι άκρως υποχωρητικό απέναντι στην Τουρκία. Το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε χώρο μειωμένης Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας! Αυτό θα συνεχίζεται όσο δεν αντιδρούμε σε μια εποχή ακραίας γεωπολιτικής ρευστότητας.

Το σύστημα γίνεται πολυπολικό με την Τουρκία να μετατρέπεται σε περιφερειακή δύναμη και η Ελλάδα σε γεωπολιτικό φάντασμα, με τους μεγάλους παίκτες να επενδύουν στην πρώτη. Είναι τεράστιο λάθος να πιστεύουμε, ότι η Ελλάδα επειδή είναι καλό παιδί θα επιβραβευτεί και η Τουρκία θα τιμωρηθεί.

Είμαστε στα πρόθυρα τόσης μεγάλης γεωπολιτικής ανατροπής, η οποία θα είναι εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων με διαστάσεις εθνικής καταστροφής. Η Τουρκία μας λέει, ότι το Αιγαίο είναι άδειο. Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αντιμετωπίζει όλο το Αιγαίο ως κενή θάλασσα.

Υπάρχει συνωμοσία σιωπής για αυτό το πράγμα. Εμμέσως πλην σαφώς θολώνει την ελληνική κυριαρχία επί του εδάφους των νησιών. Αυτή η ακραία υποχωρητικότητα εμφανίζει… πολιτική συνεργασίας με το τουρκικό κράτος για τον ακρωτηριασμό της ελληνικής κυριαρχίας.

Καταπέλτης εναντίον της Κυβέρνησης για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων έναντι της Τουρκίας ο καθηγητής γεωπολιτικής και σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Γρίβας.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια μας έχει εξαπολύσει ένα υβριδικό πόλεμο όπου νικάει κατά κράτος αμφισβητώντας εθνική ελληνική κυριαρχία.

«Το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε χώρο μειωμένης εθνικής κυριαρχίας από πλευράς Ελλάδας όπου η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξη που παραχωρεί στο newshub ο κ. Γρίβας.

«Η Ελλάδα σιγά-σιγά μετατρέπεται σε ένα γεωπολιτικό φάντασμα με αποτέλεσμα οι ισχυροί της γης να επενδύουν στην … Τουρκία. Έρχεται κύμα ακραίου φιλοτουρκισμού» προειδοποιεί ο κ. Γρίβας λέγοντας ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μεγάλης γεωπολιτικής ανατροπής εις βάρος της Ελλάδας που θα αποτελέσει ισοδύναμο μιας μεγάλης εθνικής καταστροφής…

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στα Ελληνικά νησιά ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ, θολώνοντας ουσιαστική την κυριαρχία στο Αιγαίο» επισημαίνει ο κ. Γρίβας ενώ σχολιάζοντας το πολιτικό σύστημα της χώρας, υποστηρίζει ότι μέρος από αυτό … προωθεί την νέο-οθωμανική αυτοκρατορία.

Για την παρεμβατικότητα της Ε.Ε., χαριτολογώντας λέει, ότι, πιο εύκολο είναι να προστρέξουν σε βοήθεια της Ελλάδας οι… εξωγήινοι παρά οι Ευρωπαίοι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Αβραάμ Ζεληλίδης: Κρατώ μικρό καλάθι για τις γεωτρήσεις

Παρέμβαση του καθηγητή Γεωλογίας στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αβραάμ Ζεληλίδης: Κρατώ μικρό καλάθι για τις γεωτρήσεις. Τι με προβληματίζει για τις έρευνες της Exxon. Η λέξη “πετρέλαιο” κάνει… τζιζ, γιατί αλλάζει το αφήγημα και πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι έκανε λάθος εκτιμήσεις. Πρέπει με κάποιον τρόπο να το πουλήσει το καλοκαίρι.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός16 λεπτά πριν

Από τη Μεγάλη Πέμπτη στο Πάσχα

Επιμελεία: Γιάννης Πεγειώτης Η Πρώτη Μεγάλη Πεμπτη στου Χαρακη στον Αποστολον Άντρεα μας… Τα οικοιπεδα της γειτονιάς .μας ήταν λένε...

Διεθνή9 ώρες πριν

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Διεθνή10 ώρες πριν

Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη...

Διεθνή11 ώρες πριν

Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της...

Ενδιαφέροντα11 ώρες πριν

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι...

Δημοφιλή