REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 4 Ιουνίου 2020

Συνεχίζεται το κυνήγι μαγισσών στην Τουρκία-Η κυβέρνηση Ερντογάν συνέλαβε 118 Τούρκους αξιωματικούς λόγω συμμετοχής τους στο κίνημα Gulen

Συνεχίζεται το κυνήγι μαγισσών στην Τουρκία-Η κυβέρνηση Ερντογάν συνέλαβε 118 Τούρκους αξιωματικούς λόγω συμμετοχής τους στο κίνημα Gulen

Στο πλαίσιο του αδυσώπητου κυνηγιού μαγισσών που συνεχίζεται εδώ και χρόνια εναντίον του κινήματος Gulen, την Τρίτη οι Τουρκικές αρχές συνέλαβαν 72 μέλη του στρατού, σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση της γενικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο εισαγγελέας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 118 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων 98 εν ενεργεία αξιωματικοί, λόγω των φερόμενων διασυνδέσεών τους με το κίνημα Gulen, ανέφερε η ανακοίνωση. Μετά την έκδοση των ενταλμάτων 72 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση σε 35 επαρχίες σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία και την χωροφυλακή.

Το νέο κύμα συλλήψεων έλαβε χώρα όταν το κοινοβούλιο θέσπισε νομοσχέδιο για την μείωση του αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές, με σκοπό να μετριάσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η νομοθεσία απέκλειε ρητά τους λεγόμενους πολιτικούς κρατουμένους, όπως πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάστηκαν στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan στοχεύει εδώ και καιρό τους υποστηρικτές του κινήματος Gulen, του οποίου ηγείται ο Τούρκος Μουσουλμάνος κληρικός (που διαμένει στις ΗΠΑ) Fethullah Gülen. 

Απορρίπτοντας τις έρευνες του πραξικοπήματος ως συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του, ο Εrdogan χαρακτήρισε το κίνημα Gulen ως τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχεύει τους οπαδούς του. 

Μετά από μία απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, ο Εrdogan κατηγόρησε το κίνημα Gulen ως σχεδιαστή του -μία κατηγορία που απορρίφθηκε έντονα από τον κληρικό- και εντατικοποίησε την καταστολή του κινήματος, απολύοντας περίπου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, γιατρών, ακαδημαϊκών, δικηγόρων, δημοσιογράφων αστυνομικών και στρατιωτικών μέσω υπουργικού διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων, ενώ παράλληλα ορισμένοι εξ’αυτών φυλακίστηκαν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, λόγω του  αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 έχουν συλληφθεί  19.495 στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών αξιωματικών λόγων φερόμενων δεσμών τους με το κίνημα.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: stockholmcf.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube