Weather Icon
Aφρική , Αίγυπτος 27 Ιουνίου 2020

Συμφωνία Αιγύπτου – Αιθιοπίας – Σουδάν για το φράγμα του Νείλου

Συμφωνία Αιγύπτου – Αιθιοπίας – Σουδάν για το φράγμα του Νείλου

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το νέο φράγμα του Νείλου κατέληξαν Αίγυπτος, Σουδάν και Αιθιοπία, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αιγυπτιακές αρχές.

Το deal αποτέλεσε συνέπεια πολύωρων διαπραγματεύσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης, της Νότιας Αφρικής, της Κένυας, του Μάλι και της Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια διακυβερνητική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς και νομικούς. Στόχος αποτελεί η διαμόρφωση του τελικού κειμένου, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα» γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, η Αιθιοπία, η οποία κατασκευάζει το νέο φράγμα, επηρεάζοντας τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου και του Σουδάν, δεσμεύτηκε να μην κλείσει το φράγμα, έως ότου διαμορφωθεί το κείμενο του τελικού deal.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, παράλληλα, συμφώνησαν να αποφύγουν τη λήψη μονομερών αποφάσεων, αλλά και να ενημερώσουν άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το αιθιοπιακό φράγμα αναμένεται να καταστεί το μεγαλύτερο στην Αφρική. Ωστόσο, τόσο η Αίγυπτος όσο και το Σουδάν εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα χωρικά τους ύδατα.

Το Κάιρο είχε προτείνει το κλείσιμο του φράγματος σε διάστημα 10 ετών, ενώ η Αιθιοπία είχε αποφασίσει να προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια εντός των επόμενων τριών ετών. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, Αίγυπτος και Σουδάν θα «έχαναν» 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ετησίως.

Το φλέγον ζήτημα μάλιστα, έφθασε έως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζήτησε από την Αιθιοπία να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει τριμερής διάλογος.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube