Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία 8 Ιουνίου 2020

Stratfor : Τα ρωσικά MIG σπεύδουν να σταματήσουν την υποχώρηση Χάφταρ

Stratfor : Τα ρωσικά MIG σπεύδουν να σταματήσουν την υποχώρηση Χάφταρ

Η ανάπτυξη νέων ρωσικών μαχητικών στις πρώτες γραμμές του Λίβυου στρατάρχη αποδεικνύει πως η Μόσχα θεωρεί τον ηγέτη των ανταρτών «κρίσιμης σημασίας». Οι κινήσεις της Τουρκίας και η αμηχανία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η εμβάθυνση της στήριξης που παρέχει η Ρωσία στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) αποδεικνύει πως το Κρεμλίνο θεωρεί τον ηγέτη του ΛΕΣ, Χαλίφα Χαφτάρ, ως κρίσιμης σημασίας για την στρατηγική του στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και Μεσογείου, και θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση του πολιτικού μέλλοντος της μαστιζόμενης από τον πόλεμο χώρας.

Ο στρατός των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, δημοσιοποίησε πρόσφατα φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν την άφιξη στόλου ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών σε δυο αεροπορικές βάσεις που ελέγχει ο ΛΕΣ στη Λιβύη. Η ανάπτυξη αυτή θα καταστήσει δυσκολότερο για την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) να σημειώσει περαιτέρω στρατιωτικά κέρδη πέραν της Τριπολίτιδας. Όμως, ίσως είναι σημαντικότερο πως η αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης –μαζί με την συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει στην ΚΕΣ η Τουρκία- θα αφήσει τη Μόσχα και την Άγκυρα στο τιμόνι της όποιας πιθανής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης, προς απογοήτευση της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Τους τελευταίους δυο μήνες, οι δυνάμεις των ανταρτών του Χαφτάρ έχουν υποστεί μια σειρά σημαντικών απωλειών έναντι των στηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων της ΚΕΣ στη Δυτική Λιβύη.

  • Στις 13 Απριλίου, η ΚΕΣ πήρε υπό τον έλεγχό της αρκετές πόλεις κατά μήκος του παράκτιου δρόμου μεταξύ της Τρίπολης και της Τυνησίας, περιλαμβανομένης της Σαμπράθα.
  • Η ΚΕΣ στη συνέχεια κατέλαβε την ζωτικής σημασίας για τον Χαφτάρ αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στη Δυτική Λιβύη στις 18 Μαΐου και έκτοτε έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για επίθεση κατά της ελεγχόμενης από τον ΛΕΣ πόλης Ταρχούνα, που βρίσκεται 65 χιλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης.
  • Ως «απάντηση» στις απώλειες αυτές, ο ΛΕΣ ανακοίνωσε πρόσφατα πως αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις του από τις πρώτες γραμμές στην Τρίπολη για να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιχείρηση κατά της ΚΕΣ.

Η ανάπτυξη των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών πιθανότατα σκοπό έχει να βοηθήσει ώστε να μπει «φρένο» στην πρόσφατη δυναμική που έχει αποκτήσει η ΚΕΣ, ακόμα και αν δεν θα βοηθήσει απαραιτήτως τον Χαφτάρ να ανακτήσει χαμένα εδάφη. Τα μαχητικά πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τους Ρώσους μισθοφόρους, που είναι ενεργοί στις μάχες στη Δυτική Λιβύη, και άλλες ομάδες που τάσσονται υπέρ του ΛΕΣ, με στενή αεροπορική στήριξη, ιδιαίτερα για την προστασία των γραμμών προμήθειας. Επίσης, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις στην μάχη για υπεροχή στον αέρα κατά των drones και των συστημάτων αεράμυνας που έχει προμηθεύσει η Τουρκία στην ΚΕΣ.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube