Weather Icon

Remzi Kartal: “Η Σουηδία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κουρδικό λαό”

Remzi Kartal: “Η Σουηδία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κουρδικό λαό”

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Όλοφ Πάλμε δολοφονήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1986 στην καρδιά της Στοκχόλμης. Η έρευνα περατώθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020. Ο Remzi Kartal, συμπρόεδρος της KONGRAGEL, έθεσε το ζήτημα σε συνέντευξή του στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat News.

Ο Ρέμζι Κάρταλ, Συμπρόεδρος του ΚΟΝΓΚΡΑ-ΓΕΕΛ (Κογκρέσο του Λαού του Κουρδιστάν), μίλησε για τη δολοφονία του Όλοφ Πάλμε και την απόφαση του Σουηδού εισαγγελέα να κλείσει την έρευνα μετά από 34 χρόνια.
.
Πρώτα απ ‘όλα, γιατί στοχεύθηκε ο Όλοφ Πάλμε;
.
Αν κοιτάξουμε τις σχέσεις του Όλοφ Πάλμε με τους Κούρδους και άλλους καταπιεσμένους λαούς, μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο τον σκότωσαν τον Φεβρουάριο του 1986. Ήταν σοσιαλδημοκρατικός ηγέτης αλληλεγγύης προς όλους τους καταπιεσμένους λαούς. Υποστήριζε τον βιετναμέζικο λαό και αντιτάχθηκε στον πόλεμο που διεξήχθη στο Βιετνάμ από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Καταδίκαζζε επίσης τις πολιτικές του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
.
Ήταν επίσης αλληλεγγύης με τους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους. Υπό αυτήν την έννοια, σκότωσαν τον Πάλμε τόσο επειδή στεκόταν δίπλα στους καταπιεσμένους λαούς όσο και επειδή αντιτασσόταν στις πολιτικές που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή σκηνή.
.
Ποια ήταν η σχέση του Όλοφ Πάλμε με τους Κούρδους;
.
Ήταν σε αλληλεγγύη με τον κουρδικό λαό. Έλεγε ότι ο κουρδικός λαός άξιζε την ελευθερία και ότι το κουρδικό πρόβλημα έπρεπε να επιλυθεί στην πολιτική-δημοκρατική σκηνή. Μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στην Τουρκία, κατήγγειλε τα βασανιστήρια, τις συλλήψεις, αντιτάχθηκε στις πρακτικές που εφάρμοζε η τουρκική στρατιωτική χούντα. Σε αυτή τη βάση, ήταν ηγέτης αλληλεγγύης με τον κουρδικό λαό.
.
Πιστεύετε ότι αυτή η σχέση με τον κουρδικό λαό θεωρούταν ως απειλή;
.
Το γεγονός ότι ένας ηγέτης αυτού του τύπου στην Ευρώπη υπερασπιζόταν τον κουρδικό σκοπό αντιλαμβανόταν ως κίνδυνος. Στις 15 Αυγούστου 1984, το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) ξεκίνησε έναν ένοπλο αγώνα, ο οποίος αποτελούσε σοβαρή απειλή για την Τουρκία και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Από αυτή την άποψη, είχαν συμφέρον να εξαλειφτεί ο Πάλμε: θα απαλλάσσονταν έτσι από έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Ευρώπη και, συν τοις άλλοις, αλληλεγγύης με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
.
Πώς κατηγορήθηκε το PKK για τη δολοφονία;
.
Το σενάριο μονταρίστηκε έτσι ώστε να ενοχοποιηθεί επίσης το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και να πετύχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ήταν μια ιδέα που αναπτύχθηκε από τη Σουηδική Μυστική Αστυνομία, Säpo, με τις βαθιές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Αγγλίας.
.
Ο Πάλμε ήταν ηγέτης αλληλεγγύης με τον κουρδικό λαό, και από αυτή την άποψη εκτιμούταν από τους Κούρδους. Οι διεθνείς δυνάμεις επινόησαν ένα σχέδιο για να απαλλαγούν ταυτόχρονα από τον Πάλμε και το PKK βάζοντας το έγκλημα στη πλάτη του τελευταίου.
.
Το 1985, η Säpo δήλωσε ότι ο Όλοφ Πάλμε ήταν στη λίστα στόχων του PKK, γεγονός που δείχνει ότι η δολοφονία είχε προγραμματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτές οι παραπλανητικές πληροφορίες που διαδίδονταν στον τύπο αποκάλυψαν τα σχέδια της εποχής.
.
Τι σήμαινε η δολοφονία του Πάλμε για τους Κούρδους;
.
Ήταν μια τεράστια απώλεια για τους Κούρδους. Η εξάλειψη ενός ηγέτη αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό ήταν επίσης μια μεγάλη απώλεια για το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα.
.
Η δολοφονία του Πάλμε θεωρήθηκε ως έναρξη μιας διαδικασίας που οδήγησε στην ένταξη του ΡΚΚ στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Ποια προσέγγιση αναπτύχθηκε εναντίον των Κούρδων μετά τη δολοφονία;
.
Μετά τη δολοφονία του Πάλμε, πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας κατά του PKK στη Σουηδία, αλλά και στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την ποινικοποίηση του PKK, προσπάθησαν να το περιορίσουν και ταυτόχρονα να αναπτύξουν το σχέδιο που εφάρμοσε η Τουρκία εναντίον του PKK, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Μετά τη δολοφονία του Πάλμε, ξεκίνησε μια διεθνής εκστρατεία για την δυσφήμηση του PKK.
.
Τι πιστεύετε για την απόφαση να περατωθεί η έρευνα μετά από 34 χρόνια;
.
Το κλείσιμο ενός τόσο σημαντικού φακέλου, μετά από 34 χρόνια, ανήκει και πάλι σε μια ιδέα που αναπτύχθηκε από τις βαθιές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ένα άτομο που πέθανε το 2000 θεωρείται πλέον υπεύθυνο για τη δολοφονία. Για τους Κούρδους και το PKK, αυτό σημαίνει τα ακόλουθα: η σύλληψη και η κατηγορία εναντίον πολλών Κούρδων από την αρχή της υπόθεσης, χωρίς καμία απόδειξη, έγιναν βάσει σχεδίου. 34 χρόνια αργότερα, η υπόθεση έκλεισε, χωρίς καμία εξήγηση, χωρίς να δοθεί κανένας λογαριασμός σε αυτούς που κατηγορούνται αδίκως. Η ευθύνη βαρύνει έναν αποθανόντα και αυτό είναι το τέλος της ιστορίας. Αυτή η στάση αποδεικνύει ότι πίσω από τη δολοφονία του Πάλμε βρίσκονται μεγάλες σκοτεινές δυνάμεις.
.
Η σουηδική κυβέρνηση καλείται να ζητήσει συγγνώμη από τους Κούρδους. Τι νομίζετε;
.
Πρέπει να ζητηθεί από τη σουηδική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από τον κουρδικό λαό και να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς τους εναντίον του PKK στην υπόθεση Πάλμε. Τα κουρδικά θεσμικά όργανα θα το απαιτήσουν. Καλούμε επίσης προοδευτικούς και δημοκρατικούς κύκλους, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, γυναικεία κινήματα και φίλους του κουρδικού λαού να κάνουν διεθνή δουλειά για αυτό και να ασκήσουν πίεση ιδιαίτερα στη Σουηδία. Είναι απαράδεκτο να κλείσει αυτή η ποινική υπόθεση μετά από 34 χρόνια, χωρίς καμία δήλωση προς το PKK. Η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει μια πιο αποδεκτή, λογική και ακριβή εξήγηση. Και θα παλέψουμε για αυτό.
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube