Weather Icon
Αίγυπτος , Λιβύη , Τουρκία 24 Ιουνίου 2020

“Ψήνεται” η σύγκρουση Αιγύπτου-Τουρκίας. Πρόεδρος Κοινοβουλίου Λιβύης: Θα ζητήσουμε τη στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου

“Ψήνεται” η σύγκρουση Αιγύπτου-Τουρκίας. Πρόεδρος Κοινοβουλίου Λιβύης: Θα ζητήσουμε τη στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ, προανήγγειλε την υποβολή επίσημου αιτήματος στην Αίγυπτο για παρέμβαση στη Λιβύη, εφόσον οι δυνάμεις της GNA καταλάβουν την πόλη Σύρτη.

Την υποβολή επίσημου αιτήματος στην Αίγυπτο για παρέμβαση στη Λιβύη, εφόσον οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικότητας Ενότητας (GNA) καταλάβουν τη στρατηγική πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ.

«Ο λιβυκός λαός θα ζητήσει επίσημα από την Αίγυπτο να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «MENA».

Και πρόσθεσε: «Θα αποτελεί νόμιμη αυτοάμυνα, εφόσον οι τρομοκρατικές οργανώσεις περάσουν την “κόκκινη γραμμή”, για την οποία έχει μιλήσει ο πρόεδρος (σ.σ. της Αιγύπτου) αλ Σίσι. Θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την πόλη Σύρτη ή την Τζούφρα, και να κινηθούν παραπέρα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Σίσι υποστήριξε ότι η Αίγυπτος έχει το νόμιμο δικαίωμα για παρέμβαση στη Λιβύη, ενώ κάλεσε τον στρατό να ετοιμαστεί για μία μάχη στο εξωτερικό, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Σημείωσε δε ότι το Κάιρο είναι έτοιμο να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους Λίβυους, εξοπλίζοντας και εκπαιδεύοντάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Σύρτη βρίσκεται περίπου 560 μίλια δυτικά των λιβυκών συνόρων με τη Λιβύη.

Από την πλευρά του, το Κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, έσπευσε να χαιρετίσει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, ενώ χαρακτήρισε ως κύρια αιτία των λιβυκών προβλημάτων την ξένη παρέμβαση χωρών, όπως η Τουρκία.

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA, ο οποίος έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube