REAL TIME |

Weather Icon

Προειδοποιεί η Κύπρος: Η Ευρώπη κινδυνεύει από «άνισο ανταγωνισμό» καθώς Γερμανία, Ιταλία κυριαρχούν στις παρεμβάσεις κρατικών ενισχύσεων

Προειδοποιεί η Κύπρος: Η Ευρώπη κινδυνεύει από «άνισο ανταγωνισμό» καθώς Γερμανία, Ιταλία κυριαρχούν στις παρεμβάσεις κρατικών ενισχύσεων
Η πιθανότητα είναι ότι θα υπάρξει ένας άνισος ανταγωνισμός που θα βλάψει την ενιαία αγορά δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου στο CNBC
Η Ευρώπη κινδυνεύει από «άνισο ανταγωνισμό» καθώς η Γερμανία και η Ιταλία κυριαρχούν στις παρεμβάσεις κρατικών ενισχύσεων, προειδοποιεί η Κύπρος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει «άνισο» ανταγωνισμό στην αγορά, καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία κάνουν σημαντικές παρεμβάσεις κρατικών ενισχύσεων στην εποχή του Covid-19 σε σύγκριση με άλλα έθνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης στο CNBC στις 3 Ιουνίου 2020.
Η ΕΕ, ένας πολιτικός όμιλος 27 εθνών, έχει χαλαρώσει τους αυστηρούς κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις τρεις φορές από τον Μάρτιο, καθώς πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερα φορολογικά περιθώρια για να υποστηρίξουν τις εταιρείες σε σύγκριση με άλλες υπερχρεωμένες χώρες.
Η πιθανότητα είναι ότι θα υπάρξει ένας άνισος ανταγωνισμός που θα βλάψει την ενιαία αγορά και η ενιαία αγορά είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, στο CNBC “Squawk Box Europe”
Η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι ένας κοινός χώρος χωρίς σύνορα όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες μετακινούνται ελεύθερα από τη μια χώρα της ΕΕ στην άλλη.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έχουν εγκριθεί 2,19 τρισ. ευρώ σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων από την έναρξη της πανδημίας.
Η Γερμανία έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες παρεμβάσεις, ανέρχεται στο 46% των συνολικών κρατικών ενισχύσεων που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής.
Η Ιταλία και η Γαλλία ακολουθούν το αντίστοιχο ποσοστό που αντιπροσωπεύουν το 18% και το 17% των συνολικών κρατικών ενισχύσεων μέχρι στιγμής, αντίστοιχα.
Συγκριτικά, στην Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία αντιστοιχούσαν στο 4,2%. 2,5% και 2,3% της κρατικής ενίσχυσης.
Η οικονομική βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 0,1% και 1,5%.
Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, γιατί ενώ έχουν χαλαρώσει οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, η πιθανότητα μια χώρα να υποστηρίξει εταιρίες μέσω κρατικών ενισχύσεων κατανέμεται άνισα μεταξύ των χωρών», δήλωσε ο Πετρίδης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να δανειστεί 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές από το 2021 για να μετριάσει μέρος του οικονομικού κόστους της πανδημίας.
Η πρόταση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 540 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα σε συστήματα υγείας, ανεργίας, επιχειρηματικές επενδύσεις και δάνεια προς κυβερνήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγοράζει επίσης κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν αύξηση της διάρκειας και των αγορών στις 4 Ιουνίου 2020.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube