Weather Icon

Περισσότεροι από 70 Κούρδοι πολιτικοί και ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκιση από το Τουρκικό δικαστήριο

Περισσότεροι από 70 Κούρδοι πολιτικοί και ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκιση από το Τουρκικό δικαστήριο

Του Karwan Faidhi Dri

ERBIL, Κουρδιστάν — Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 70 Κούρδους πολιτικούς και πολιτικούς ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην δημάρχου, σε ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών για φερόμενους δεσμούς τους με Κουρδική ομάδα που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Συνολικά 79 άτομα δικάστηκαν από το  δικαστήριο στην επαρχία Μαλάτια την Τετάρτη με βάση κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Έντεκα από αυτούς αθωώθηκαν ενώ άλλοι 68 κρίθηκαν ένοχοι, ανέφερε το Τ24.

Η Τουρκία συνέλαβε και καταδίκασε δεκάδες Κούρδους πολιτικούς, ακτιβιστές και δημοσιογράφους την τελευταία δεκαετία για τους φερόμενους δεσμούς τους με την Κουρδική Ένωση Κοινοτήτων (KCK), μια ομάδα-βιτρίνα αρκετών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα. Όλοι αντιμετώπισαν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Οι υποθέσεις εναντίον των κατηγορουμένων από το Σιζρέ, στην κουρδική επαρχία Σιρνάκ, ξεκίνησαν το 2011. Οι δικαστές λέγεται ότι συνδέονται με το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, γνωστό και ως FETO, το οποίο κατηγορήθηκε από την Άγκυρα για την ενορχήστρωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Ένας από αυτούς που καταδικάστηκαν την Τετάρτη είναι ο Μεχμέτ Ζιρίγκ, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος της Σιζρέ στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019 με το ψηφοδέλτιο του φιλοκουρδικού, αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP). Ωστόσο, απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους για φερόμενους δεσμούς με το ΡΚΚ.

Ο Ζιρίγκ καταδίκασε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη του αποδεικνύει ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο κάποτε είχε καλές σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν, εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς.

“Έχω καταδικαστεί σε έξι χρόνια και τρεις μήνες για την υπόθεση KCK Cizre η οποία ξεκίνησε από τους εισαγγελείς που συνδέονται με το feto. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η συνεργασία FETO-AKP συνεχίζεται. Ούτε το FETO ούτε το μονομερές καθεστώς [της Τουρκικής προεδρίας] του Παλατιού μπορούν να μας κάνουν να υποχωρήσουμε από τον αγώνα μας”, ανέφερε με tweet.

Οι περισσότεροι από τους 59 δημάρχους του HDP έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους και έχουν αντικατασταθεί από φιλοκυβερνητικούς διαχειριστές. Μερικοί από τους απομακρυνόμενους πολιτικούς έχουν συλληφθεί, δικαστεί και καταδικαστεί για τους φερόμενους δεσμούς τους με το ΡΚΚ, μια ένοπλη ομάδα που αγωνίζεται για τα κουρδικά πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα.

Έξι εκλεγμένοι δήμαρχοι του HDP δεν είχαν καν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη θητεία τους παρά τη νίκη τους στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019.

Η Λέιλα Γκούβεν, Κούρδισα πολιτικός, παραπέμφθηκε στις αρχές Ιουνίου για μια υπόθεση που σχετίζεται με το KCK, η οποία χρονολογείται από το 2009. Αργότερα τέθηκε υπό κράτηση αλλά αφέθηκε ελεύθερη αμέσως μετά, έχοντας προηγουμένως εκτίσει πάνω από έξι χρόνια στη φυλακή.

Δεκάδες αξιωματούχοι, μέλη και υποστηρικτές του HDP συνελήφθησαν  για παρόμοιες κατηγορίες τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των συμπροέδρων Σελαχτίν Ντεμιρτάς και Φίγκεν Γιουκσεκντάγκ.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

www.rudaw.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube