Weather Icon
Γαλλία , Λιβύη , ΝΑΤΟ , Τουρκία 18 Ιουνίου 2020

Παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη – Κομισιόν: «Πιθανή η συνεργασία με την επιχείρηση “Irini”»

Παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη – Κομισιόν: «Πιθανή η συνεργασία με την επιχείρηση “Irini”»

Οι πιέσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα της Λιβύης, φαίνεται πως έπιασαν τόπο, καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ της επιχείρησης «Irini» και της Συμμαχίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, υπεύθυνο για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και ασφάλειας.

Ο Πίτερ Στάνο, κατόπιν σχετικής ερώτησης, υπογράμμισε ότι «εφόσον η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν ως κοινό στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, βρίσκονται σε συζητήσεις σε σχέση με το πώς μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο όλων των επιχειρήσεων που υπάρχουν».

Παράλληλα, ο κ. Στάνο αναφέρθηκε στη συμφωνία της προηγούμενης από την «Irini» επιχείρησης, της «Sophia» με τη «Sea Guardian» της βορειοατλαντικής συμμαχίας «γεγονός που επέτρεπε την κοινή στήριξη και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αυτών των δύο».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τη βοηθήσει να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μετά τα εμπόδια που προέβαλε ο τουρκικός στρατός στην επιθεώρηση ενός ύποπτου πλοίου.

Προχθές το Παρίσι υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη, καταγγέλλοντας έναν «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία «δεν μπορεί να το επιτρέψει», ανέφερε το Ελιζέ.

Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων». «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», πρόσθετε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλήσει για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, «και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου», ανέφερε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη τη σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. Είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».

Προχθές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη Λιβύη, δηλώνοντας μετά τις συζητήσεις που είχε πως «Μιλήσαμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία μας στη Μεσόγειο».

H επιχείρηση «Irini»
Η επιχείρηση IRINI, (από την ελληνική λέξη «ειρήνη»), έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube