Weather Icon

Οθωμανο-μανία στην Μεσόγειο

Οθωμανο-μανία στην Μεσόγειο
Ένας Νορβηγός που ενδιαφέρεται για το Μαγκρέμπ ( Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη ) ή τη Νότια Μεσόγειο θα μπορούσε να εκπλαγεί :
γιατί η τρέχουσα τουρκική εισβολή στη Λιβύη μέσω της υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τυνησία και την Αλγερία δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως “ξένος δάκτυλος” από εκείνους που επικαλούνται το έπος του αντιαποικιοκρατικού αγώνα ;
Γιατί η Οθωμανική εισβολή και ο αποικισμός στην Αλγερία και το Μαγκρέμπ σχεδόν συγχωρούνται για να μην πούμε ότι ενθαρρύνονται ;
Γιατί φωνάζουμε για συνωμοσίες, αποσταθεροποίηση ή το μακρύ χέρι της CIA όταν πρόκειται για τη Δύση ενώ αποδίδουμε ευγενή κίνητρα στις ενεργειακές επιδιώξεις του Ερντογάν και των στρατιωτικών του βάσεων ;
Υπάρχουν πιο επιθυμητοί αφέντες από άλλους ή πιο ήπιοι ξένοι δάκτυλοι από άλλους ;
Γιατί δεν μιλάνε για “τούρκικη συνωμοσία” τα ΜΜΕ τόσο ευαίσθητα συνήθως στα ζητήματα των συνόρων ;
Λόγω της θρησκείας, θα μπορούσε να πει κανείς. Είναι όντως καλό επιχείρημα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν η τελευταία που είχε ίδια θρησκεία με τα θύματα της Δύσης. Ενας Οθωμανός δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αρπακτικός, αποικιοκράτης, σφαγέας. Για παράδειγμα, τα επίσημα εγχειρίδια ιστορίας της Αλγερίας έχουν αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό να διαγράψoυν τις σελίδες της οθωμανικής κατοχής και να διατηρήσουν, για λόγους νομιμοποίησης του καθεστώτος, μόνο τον γαλλικό αποικισμό ως πληγή.
Η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο έλεγχός που ασκεί στα ΜΜΕ εδραιώνουν την επιλεκτική αμνησία : οι Οθωμανοί βρέθηκαν ξεπλυμένοι από τα δικά τους αίσχη και τις βιαιοπραγίες τους στο Μαγκρέμπ. Αυτή η επέκταση της επιλεκτικής αμνησίας είναι μια τεράστια βοήθεια σήμερα για να συγχωρούμε στους Τούρκους την εισβολή στην Λιβύη και να αφήσουμε να χτίζεται σιγά-σιγά το πρώτο εμιράτο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη ανοίγοντας το δρόμο για τα μελλοντικά στην Τυνησία και την Αλγερία.

Remake

Καταλαβαίνουμε γιατί ο “Μεγάλος Τούρκος” Ερντογάν επιμένει τόσο πολύ να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μετενσάρκωση. Γνωρίζει ότι η νοσταλγία είναι ισχυρή στο Νότο και ότι η επανάληψη της θαλάσσιας υπεροχής της Μεσογείου, ή των προτεκτοράτων των λαών χωρίς εθνικά κυρίαρχα κράτη είναι μια συνταγή που λειτουργεί. Αυτή η τρέλα του remake είναι η βάση όλων όσων κάνει, προσπαθεί ή τολμά ο Ερντογάν. Η ιδεολογία του είναι η Παλινόρθωση, αυτή η παλιά χίμαιρα του λεγόμενου αραβικού κόσμου που αναβιώνει. Εάν πετύχει, θα έχουμε, πίσω από τα «κράτη Potemkin» των πρώτων εμιράτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Μαγκρέμπ, τα νέα τουρκικά μεσογειακά σύνορα. Οπως και κάποτε.
Θα ακουστούν διαμαρτυρίες, κάποιοι θα διαβάσουν αυτές τις γραμμές ως υπερβολικές κινδυνολογίες και αυτό είναι κατανοητό: οι Ισλαμιστές εργάζονται με υπόγειες μεθόδους και θέλουν να κρατάνε χαμηλό προφίλ την ίδια ώρα που οι αστικές ελίτ στις πρωτεύουσες του Μαγκρέμπ παριστάνουν τους σπουδαίους αντιαποικιοκράτες, έχουν μόνιμα στο στόχαστρο τους την Δύση και ασχολούνται με εσωτερικές εκκαθαρίσεις για όσους υποπτεύονται για μη επαναστατική καθαρότητα. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι την κατάρευση τους από αδράνεια και μέχρι τον θρίαμβο του τουρκικού ονείρου.
Φεουδάρχης
Μόνο οργή προκαλούν οι έπαινοι και οι ύμνοι που διαβάζει κανείς στα ΜΜΕ για τον Ερντογάν και την αποστολή του στο Μαγκρέμπ. Ο μόνος τρόπος που αντιλαμβάνονται κάποιοι την ελευθερία είναι να ονειρεύονται την αλλαγή φεουδάρχη, ανίκανοι να τολμήσουν το μέλλον βασισμένοι στον εαυτό τους και όχι στους άλλους. Η Τουρκία του Ερντογάν εισβάλλει στο Μαγκρέμπ ως ελευθερωτής και οι δουλικοί οπαδοί του χειροκροτούν. Λέγοντας όλα αυτά θα κατηγορηθεί κανείς για “δουλεία στη Δύση”, ισλαμοφοβία ή προδοσία. Το να μείνει σιωπηλός όμως είναι να μένει αδρανής μπροστά στην επερχόμενη δουλεία.
Η Μεσόγειος δεν είναι νεκρή θάλασσα για τον Ερντογάν. Είναι μια θάλασσα αναμνήσεων από αποτυχίες και ήττες, μια ζωντανή θάλασσα για το εγώ του, μια ιδιοκτησία που θέλει να ξαναβρεί. Σήμερα στη Λιβύη, αύριο αλλού, θα βρει πελάτες που θα πιστέψουν στην ρεβάνς του και νοσταλγούς που θα ονειρευτούν το άσπρο άλογό του.
Kamel Daoud
24/6/20

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube