REAL TIME |

Weather Icon
Παλαιστίνη , Τουρκία 22 Ιουνίου 2020

Όταν η Ελλάδα διστάζει να υπογράψει με Κύπρο… Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία δηλώνει η Παλαιστίνη

Όταν η Ελλάδα διστάζει να υπογράψει με Κύπρο… Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία δηλώνει η Παλαιστίνη

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα, Faed Mustafa, με τον İsmet Özçelik, εκπρόσωπο της εφημερίδας Aydınlık στην Άγκυρα

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία οριοθέτησης AOZ με την Τουρκία και να συνεργαστεί με την Άγκυρα σχετικά με τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Παλαιστίνιος επιτετραμμένος στην Άγκυρα, τη Δευτέρα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Φαέντ Μουσταφά, πρέσβης της Παλαιστίνης, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ΠΑ μπορεί να ακολουθήσει τη θαλάσσια συμφωνία οριοθέτησης της Τουρκίας με τη Λιβύη και να υπογράψει το δικό της σύμφωνο.

“Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, και αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες”, δήλωσε ο Μουσταφά στην εφημερίδα Aydınlık.

“Έχουμε επίσης δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη έχει μερίδια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς και να υπογράψουμε μια συμφωνία”.

Με τη Λωρίδα της Γάζας, τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν ακτογραμμή κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου που καθιστούν την Παλαιστίνη έχουσα θαλάσσια δικαιώματα. Από το 2007, η Γάζα κυβερνάται από το κίνημα της Χαμάς, το οποίο έχει κατακερματισμένες σχέσεις με την κυριαρχία της Φατάχ, τη Δυτική Όχθη.

Ο Μουσταφά είπε ότι το Ισραήλ περιορίζει τις παλαιστινιακές προσπάθειες για διεξαγωγή δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης στο πεδίο φυσικού αερίου της Γάζας: “Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε”, είπε και συμπλήρωσε:

“Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα”.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube