Weather Icon

Ολο το παρασκήνιο για τη συνομιλία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Πώς «κλείστηκε» το ραντεβού

Ολο το παρασκήνιο για τη συνομιλία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Πώς «κλείστηκε» το ραντεβού

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Ap Photo)

Τα τουρκικά ΜΜΕ ενημερώθηκαν για την επικοινωνία των δύο ηγετών από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης

Υπό άκρα μυστικότητα προετοιμάστηκε η επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία έγινε το τελευταίο πενθήμερο από την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλιν. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά πληροφορίες, διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως το «κρατούμενο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου για το OPEN TV, είναι ότι αποκαθίσταται ο δίαυλος επικοινωνίας στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο και προσθέτουν ότι «έσπασε» ο πάγος ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η απουσία επικοινωνίας δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση της αυξανόμενης έντασης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Με βάση το προσχέδιο που είχε συμφωνηθεί Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για «ανώδυνα» ζητήματα. Δηλαδή για θέματα που οι διπλωμάτες «βαφτίζουν» χαμηλής πολιτικής και δεν είναι άλλα από τον κορονοϊό και από την αποκατάσταση τουριστικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα μας είναι σύμμαχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πιέζει να συμπεριληφθεί η γειτονική χώρα, σε εκείνες που τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα ανοίξουν τα σύνορά τους από τις αρχές Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

Όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου «αυτό δεν σημαίνει ότι «η Αθήνα υπαναχωρεί με οποιονδήποτε τρόπο από την πάγια θέση της που έχει να κάνει με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της». «Τέτοια πράγματα δεν συζητούνται από το τηλέφωνο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Λιτή η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας για το τηλεφώνημα

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, τόσο ο τουρκικός Τύπος όσο και η γειτονική χώρα εξεπλάγησαν από την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Κανείς δεν περίμενε αυτή την επικοινωνία ενώ η αρχική τους πληροφόρηση ήταν από τα ελληνικά ΜΜΕ. 

«Ο Πρόεδρος μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις καθώς και η συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της ασφάλειας και της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας εξετάστηκαν επίσης τρόποι συνεργασίας για την καταπολέμηση του Covid-19, ενώ συμφωνήθηκε να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. 

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube