Weather Icon
Ισλάμ , Ολλανδία , Τουρκία 27 Ιουνίου 2020

Ολλανδική κοινοβουλευτική έρευνα: Τουρκικό Ισλάμ και Μουσουλμανική Αδελφότητα εξαπλώνονται μέσω τζαμιών

Ολλανδική κοινοβουλευτική έρευνα: Τουρκικό Ισλάμ και Μουσουλμανική Αδελφότητα εξαπλώνονται μέσω τζαμιών

Oλλανδική κοινοβουλευτική έρευνα δημοσίευσε μια έκθεση που προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από το Κατάρ και τις τουρκικές οργανώσεις, προς θρησκευτικά κέντρα και τζαμιά, που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση ελέγχου από τους δωρητές και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε μήνες ακροάσεων υπό την προεδρία του βουλευτή Michel Rog, ο οποίος ζήτησε από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την έκθεσή του. “Τα ευρήματα μας δίνουν σίγουρα λόγο ανησυχίας. Είναι επείγον να υποβάλει η επιτροπή αυτήν την έκθεση”, δήλωσε ο κ. Rog.

Οι πληρωμές που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατανεμήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά η συγκέντρωση χρημάτων έγινε από ορισμένους δωρητές σε μια χούφτα ιδρυμάτων, όπως το Μπλε Τζαμί του Άμστερνταμ και το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο Essalam του Ρότερνταμ και το Μiddenweg Centre.

Σε κατάθεση, ο Ronald Sandee, ειδικός στην τρομοκρατία, επισήμανε τον σκοπό πίσω από την παροχή χρηματοδότησης και είπε ότι υπήρχαν στρατηγικά κίνητρα για τη ροή δωρεών. “Για χώρες όπως το Κατάρ και η Τουρκία, υπάρχει επίσης πολιτικός λόγος να ασκήσουν επιρροή, που είναι ένα είδος “soft power”, μέσω των μουσουλμανικών κοινοτήτων που προσπαθούν να ελέγξουν.

“Με αυτόν τον τρόπο, δοκιμάζουν επίσης κάθε είδους άλλα πράγματα που ίσως ευνοήσουν τη χώρα τους”, είπε ο Sandee.

Ο εμπειρογνώμονας που εδρεύει στις ΗΠΑ, Lorenzo Vidino, διευθυντής του προγράμματος για τον εξτρεμισμό, στο Πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση του Κατάρ προώθησε ένα αφήγημα για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που ήταν διχαστικό και ώθησε στη νοοτροπία “εμείς και αυτοί” μεταξύ των αποδεκτών.

“Οι χορηγοί που υποστηρίζουν την Αδελφότητα, όπως το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Κατάρ, γνωρίζουν καλά ποιοι είναι οι συμβατοί δυνητικοί αποδέκτες των κεφαλαίων τους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς αποτελούν μέρος ενός άτυπου δικτύου συνδέσεων και υπάρχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα συστήματα ελέγχου και εγγυητές”, είπε στην επιτροπή. “Αυτά τα άφθονα κεφάλαια επιτρέπουν στις οντότητες της Αδελφότητας να αγοράσουν μεγάλα ακίνητα και να οργανώσουν δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας, που προσελκύουν τμήματα της μουσουλμανικής κοινότητας πολύ πέρα ​​από αυτό που διαφορετικά θα ήταν η ιδεολογική τους προσέγγιση. Μερικές φορές τους επιτρέπει επίσης να αναλάβουν τζαμιά που δεν ανήκουν στο δίκτυο, καθώς χρηματικά ποσά χρησιμοποιούνται για να γίνουν διάφορες μορφές εξαγοράς ανταγωνιστικών ισλαμικών ιδρυμάτων με μετρητά”.

Σύμφωνα με την έκθεση το Ισλαμικό Ίδρυμα της Ολλανδίας θα έπρεπε να θεωρηθεί παρακλάδι του Diyanet, του θρησκευτικού σκέλους του τουρκικού κράτους και ασκεί ισχυρή πολιτική επιρροή στην τουρκική θρησκευτική κοινότητα στις Κάτω Χώρες. Όλοι οι ιεροκήρυκες διορίστηκαν και προσλήφθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Erik-Jan Zürcher, ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Leiden, δήλωσε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα ιδρυμάτων για να προσεγγίσει ανθρώπους στην Ολλανδία. “Δεν πρέπει να σκεφτείτε μόνο την επίσημη κυβερνητική επικοινωνία, αλλά θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές σε πολλά τουρκικά κανάλια και ιστότοπους που παρακολουθούνται πολύ, και όλα έχουν στην πραγματικότητα τον δικό τους τρόπο να μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα”.

Η έκθεση είναι πολύ επικριτική για τον ρόλο του Diyanet σε μια εκστρατεία εναντίον μελών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα την Ολλανδία.

Με βάση ένα εκτεταμένο ερευνητικό άρθρο σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του Diyanet στην Ολλανδία, που δημοσιεύτηκε στο ολλανδικό περιοδικό de Kanttekening, η επιτροπή δήλωσε:

“Για παράδειγμα, υπήρχαν τζαμιά του Diyanet όπου απαγορεύτηκε η είσοδος σε υποστηρικτές του Γκιουλέν, οι ιμάμηδες του Diyanet στην Ολλανδία απηύθυναν κάλεσμα σε μουσουλμάνους στο Twitter να ‘καρφώσουν’ τους υποστηρικτές του Γκιουλέν στην κυβέρνηση και ο τότε πρόεδρος του ISN [το 2016] έστειλε μια λίστα με ονόματα στο Diyanet στην Τουρκία. Σε συνεδρίαση της τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, το 2016, αποκαλύπτεται από τα πρακτικά ότι σε 38 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, οι εργαζόμενοι του Diyanet συμμετείχαν στη συγκέντρωση πληροφοριών”.

Η ίδια η έκθεση σημείωσε τον σκοπό πίσω από την τουρκική δραστηριότητα στην ολλανδική κοινότητα.

“Μια συγκεκριμένη μορφή επιρροής είναι αυτή από την Τουρκία”, ανέφερε ο Zürcher. “Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην τουρκο-ολλανδική κοινότητα, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που αισθάνονται πολύ στενά συνδεδεμένοι με το τουρκικό κράτος. “Αυτό οδηγεί σε φόβο από άλλους και μειώνει το αίσθημα της ελευθερίας να εκφράζεται γνώμη που αποκλίνει από τη γραμμή του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος και των συνδεδεμένων οργανώσεων. Η επιτροπή διαπιστώνει ότι η επιρροή της τουρκικής κυβέρνησης οδηγεί σε κοινωνική πίεση και εκφοβισμό στην Ολλανδία”.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι υπήρξε εκφοβισμός μαρτύρων και ορισμένα όργανα είχαν προσφύγει στο δικαστήριο για να σταματήσουν την απελευθέρωση φακέλων που ζητούσε η έρευνα σε βάρος της Τουρκίας.

“Η έρευνα καθιστά σαφές ότι πίσω από τη συχνά συνειδητή οικονομική στρατηγική υπάρχει συχνά επιρροή που αποσκοπεί στο να παραμείνει αόρατη. Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη έλλειψη διαφάνειας. Για παράδειγμα, είναι συχνά ασαφές ποιος είναι ο πραγματικός δωρητής ή εάν δαπανώνται τα χρήματα για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονταν.

Η επιρροή πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους, όπως αποκαλύπτει η τελική έκθεση. Συμβαίνει, για παράδειγμα, με την ίδρυση, τη διαχείριση και την οικονομική υποστήριξη τζαμιών και άλλων οργανισμών, όπως τα σχολεία τζαμιών. Οι οργανώσεις που ιδρύονται έχουν συχνά την ίδια πολιτική-θρησκευτική άποψη με τους χρηματοδότες, η οποία ενισχύει και επαγγελματικοποιεί το μήνυμα.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube