Weather Icon

Ο σαλαφισμός στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι διφορούμενες σχέσεις με το ΝΑΤΟ

Ο σαλαφισμός στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι διφορούμενες σχέσεις με το ΝΑΤΟ

Του Ali Ağcakulu

Όταν τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου 2020 σκοτώθηκε ο Κασίμ Σουλεϊμάνι, τα θεμέλια της συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας κλονίστηκαν και η Τουρκία έκανε ένα βήμα για να ενταχθεί και πάλι στον άξονα του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ.

Ή προσποιείται ότι έκανε αυτό το βήμα.

Η δολοφονία του Σουλεϊμάνι ήταν πραγματικά ένα νέο ορόσημο για την εξουσία του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία συχνά ο Ερντογάν υπερηφανευόταν ότι η Τουρκία δεν ακούει και δεν ρωτά κανέναν και ότι χαράσσει και υλοποιεί μόνη της την εξωτερική της πολιτική. Έλεγε επίσης ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές, εννοώντας ότι δεν έχει την ανάγκη των ΗΠΑ. Τώρα άρχισε και πάλι να μιλά για τη συνεργασία την ενότητα και την αλληλεγγύη με το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε: “Σε αυτή τη Σύνοδο υπογραμμίσαμε επίσης για άλλη μια φορά ότι αναμένουμε συγκεκριμένη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας”.

Ωστόσο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που είχε γίνει έξι μήνες νωρίτερα, ο Ερντογάν έλεγε ότι θα θέσει το θέμα της καταχώρισης του YPG στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του επομένου εξαμήνου. Η Σύνοδος έγινε και όπως φαίνεται από τη δήλωση Τσαβούσογλου, που παραθέσαμε, δεν τέθηκε κάποιο θέμα για το YPG .

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, τον Φεβρουάριο του 2020, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο Ιντλίμπ, δήλωσε ότι «είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχουμε αλλάξει άξονα». άξονας μετατοπίζει τα μέλη του ΝΑΤΟ και” δήλωσε δήλωση.

Με τη δήλωση, δε, που έκανε ο Ιμπραήμ Καλίν, τον Απρίλιο του 2020, ότι «πολύ πέρα ​​από το Ιντλίμπ και τη Συρία, υπάρχει πάντα χώρος για μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας», έγινε εμφανής η μετατόπιση της Τουρκίας και η στροφή προς ΗΠΑ.

Μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μην ενεργοποιήσει του S-400 και η αντιπαλότητα που αναπτύχθηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης, καθώς και η κριτική που ασκεί τελευταία ο Ερντογάν προς τη Ρωσία, δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο.

Ναι, η Τουρκία είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ. Το δε ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί ότι υπηρετεί τις δημοκρατικές αξίες, ότι δίνει προτεραιότητα σε ειρηνική λύση στα προβλήματα που προκύπτουν και ότι διασφαλίζει την ελευθερία και την ασφάλεια των κρατών μελών με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να υπηρετούν αυτές τις αρχές με ειλικρίνεια.

Ωστόσο, στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει επίσης να υιοθετήσουν θεμελιώδεις αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και η ειρήνη και πρέπει να αφιερωθούν σε αυτές τις καθολικές αξίες στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Η διαδικασία εγκαθίδρυσης ενός αυταρχικού καθεστώτος στην Τουρκία, που ξεκίνησε το 2011, ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή του συστήματος Προεδρικής Δημοκρατίας, το 2018. Το καθεστώς άλλαξε. Οι ΤΕΔ επηρεάστηκαν επίσης από αυτόν τον μετασχηματισμό. Μετά τις 15 Ιουλίου, δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικοί, Κεμαλιστές, Γκιουλενιστές και ΝΑΤΟϊκοί, που δεν συμμερίζονταν την ιδεολογία του Ερντογάν, εκκαθαρίστηκαν από τις ΤΕΔ με στημένες και ανυπόστατες κατηγορίες, ενώ από την άλλη πλευρά, σχεδόν έγιναν 40 χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού, που συνδέεται με την ιδεολογία του Ερντογάν. Επιπλέον, οι Νέες Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την RAND Corporation, ετοιμάζονται να προσλάβουν άλλες 43 χιλιάδες στρατιωτικούς.

Ακριβώς όπως η πολιτική δύναμη του Ερντογάν βασίζεται στους πιστούς σαλαφιστές, στις ισλαμικές σέχτες και τους γκρίζους λύκους, έτσι και στις Νέες Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οι προσλήψεις γίνονται με βάση τα ίδια κριτήρια. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι στις νέες προσλήψεις στις ΤΕΔ η μερίδα του λέοντος δόθηκε στις σαλαφιστικές σέχτες του Ερντογάν. Οι κατώτεροι και ανώτεροι αξιωματικοί των ΤΕΔ, που ενοχλούνται από την αδυναμία ορισμένων στρατηγών να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση αλλά και από την επιλογή άλλων στρατηγών να προσχωρήσουν στον σαλαφισμό, είτε πετιούνται από το στράτευμα με μαζικές εκκαθαρίσεις είτε περιμένουν τη στιγμή που θα έλθει και η δική τους σειρά.

Ενώ από τη μια πλευρά επιχειρείται η ουδετεροποίηση των ΤΕΔ, από την άλλη σχεδιάζεται και επιχειρείται με αμείωτη ένταση η δημιουργία σαλαφιστικής ταυτότητας στις ΤΕΔ. Εάν οι ΤΕΔ είχαν διατηρήσει την παλιά εθνικιστική τους ταυτότητα, θα έβρισκαν να πουν δυο λόγια για τη γενοκτονία των Ουιγούρων της Κίνας. Όμως δεν είναι μυστικό ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουν τις σαλαφιστικές δομές στη Μέση Ανατολή.

Ο κεμαλισμός είναι νεκρός, ζήτω (!) ο Ερντογανισμός

Όμως οι αξιωματικοί των ΤΕΔ που έχουν αλλάξει ταυτότητα και έχουν αποξενωθεί από τη φύση τους, μπορεί να είναι αξιόπιστοι συνεργάτες του ΝΑΤΟ;

Ο Mevlüt Mert Altıntaş, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης της Άγκυρας, πυροβόλησε πισώπλατα και σκότωσε τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey Karlov, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια μιας έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της δολοφονίας, φώναζε τον ύμνο της οργάνωσης Al Nusra, ενός κλάδου της Αλ Κάιντα, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από την τουρκική κυβέρνηση.

Μια άλλη δολοφονία που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα έλαβε χώρα στις ΗΠΑ. Ένας μαθητής της Ακαδημίας Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος εκπαιδευόταν στη ναυτική βάση της Pensacola, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2019 σκότωσε τρεις στρατιωτικούς των ΗΠΑ. Στην έρευνα, η οποία έληξε τον περασμένο μήνα, αποκαλύφθηκαν οι σύνδεσμοι του Σαουδάραβα στρατιωτικού με την Αλ Κάιντα.

Αυτά τα δύο παραδείγματα δείχνουν ότι οι ΤΕΔ, οι οποίες έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και το προσωπικό τους είναι πλέον σαλαφιστές, θα αντιμετωπίσουν βαθύτερα προβλήματα στις σχέσεις τους με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ από τώρα και στο εξής. Φανταστείτε Τούρκους σαλαφιστές στρατιωτικούς να συμμετέχουν σε κοινές διαδικασίες με Ευρωπαίους και Αμερικανούς στρατιωτικούς στα Επιτελεία του ΝΑΤΟ, όταν το υποσυνείδητό τους, όσο ήταν νέοι, μολυνόταν επί δεκαετίες με την εχθρότητα εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ.

Μήπως δεν είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αντιαμερικανισμό, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Τουρκίας να κάνει συνεχή προπαγάνδα εναντίον των ΗΠΑ;

Φυσικά, οι κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ δεν περιορίζονται στο προσωπικό χαμηλού επιπέδου, τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς. Η έκταση της πιθανής καταστροφής αυξάνεται όταν αυτοί που είναι εχθρικοί από τη φύση τους προς το ΝΑΤΟ, τα μέλη του και τις αξίες τους, γίνονται ανώτεροι διευθυντές του αξιωματούχοι των ΤΕΔ και του τουρκικού κράτους. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το σχέδιο που το μάθαμε επειδή αποκαλύφθηκε:

Το 2014, σε μια σύσκεψη που συμμετείχαν ο Διοικητής της ΜΙΤ, ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο υπουργός Εξωτερικών της εποχής, ο Διοικητής της ΜΙΤ ακούγεται να λέει ότι «μπορώ να στείλω τέσσερα άτομα στη Συρία, να τους βάλω να ρίξουν τέσσερις ρουκέτες προς την Τουρκία και να δημιουργήσουν έτσι αιτία πολέμου. Μπορώ επίσης να βάλω να επιτεθούν στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ».

Επίσης είναι γνωστό ότι έδαφος της Τουρκίας βρίσκεται υπό την προστασία του ΝΑΤΟ και θεωρείται έδαφος του ΝΑΤΟ. Ο Διοικητής της MIT μιλούσε επίσης για μια προβοκάτσια που θα διοργάνωνε ο ίδιος στην ουσία κατά του ΝΑΤΟ. Στην ίδια συνομιλία, που διέρρευσε, παραδέχτηκε επίσης ότι 2000 φορτηγά πυρομαχικών στάλθηκαν σε τρομοκράτες στη Συρία.

Ομοίως, με μια παρόμοια σκευωρία που στήθηκε εναντίον του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ στις 15 Ιουλίου, είχε ως αποτέλεσμα την εκκαθάριση αξιωματικών των ΤΕΔ που ήταν πιστοί στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση φλερτάρει με τους σαλαφιστές και τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, μέσω του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε από ξένα μέσα ενημέρωσης ότι οι φρεγάτες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη ή προστατεύουν πλοία που μεταφέρουν όπλα. Επίσης, όλος ο κόσμος γνωρίζει πολλοί από τους τρομοκράτες, που χρησιμοποιούν το όνομα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, εκπαιδεύτηκαν και μεταφέρθηκαν στη Λιβύη από τις ΤΕΔ.

Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί και να εξεταστεί σε βάθος η στενή συνεργασία μεταξύ των ΤΕΔ και των τρομοκρατικών ομάδων στο Ιντλίμπ, καθώς και η επιρροή που ασκεί στο προσωπικό των ΤΕΔ αυτή η συνεργασία. Εάν οι αξιωματικοί που συνεργάζονταν χθες με τρομοκράτες, αναλάβουν καθήκοντα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, δεν είναι αυτό ένα θέμα που πρέπει να επανεξεταστεί;

Άρα, τίθεται το εύλογο ερώτημα: Ο Ερντογάν έστρεψε πραγματικά το πρόσωπό του στο ΝΑΤΟ ή κοροϊδεύει το ΝΑΤΟ; Επίσης, διατηρεί τον Χουλούσι Ακάρ, που φέρεται να είναι υπέρμαχος ΝΑΤΟ, στη θέσου του ΥΠΑΜ όντως για να αποκαταστήσει ειλικρινείς σχέσεις με το ΝΑΤΟ ή είναι κι αυτό ένα παιχνίδι του Ερντογάν;

Ένας ανώτατος αξιωματικός που συμμετείχε σε μια συνωμοσία, για να ξηλωθούν και να εκδιωχθούν από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ αξιωματικοί που ήταν πιστοί στις ΝΑΤΟϊκές αρχές και αξίες, μπορεί να είναι πράγματι υπέρμαχος του ΝΑΤΟ; Όχι δεν είναι δυνατόν. Ο Ακάρ δεν έχει άλλα προσόντα εκτός από αυτά του Ερντογανιστή.

Επίσης, δεν υπάρχουν μεσαίοι και ανώτεροι αξιωματικοί να πορευθούν μαζί του στις ΤΕΔ. Επομένως, γι’ αυτό ο Ερντογάν τον κρατά μαζί του. Επειδή και οι δύο έχουν προβλήματα με τους μεσαίους και ανώτερους αξιωματικούς των ΤΕΔ.

 Ο λόγος για τον οποίο ο Ακάρ παρουσιάζεται ως υπέρμαχος του ΝΑΤΟ, είναι για να κερδίσει ο Ερντογάν χρόνο και να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό των ΤΕΔ. Ο Ερντογάν κοροϊδεύει και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μέσω του Ακάρ και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για αυτά που μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα, τη Συρία και τη Λιβύη.

Το πρόβλημα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί απέναντι στις ΤΕΔ, με την προώθηση των σαλαφιστών στις τάξεις τους, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν παραδίδουν στην Τουρκία τα F-35 και διέκοψαν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.

Στην ερώτηση δε «εάν ο Ερντογάν εγκαταλείψει τους S-400, οι ΗΠΑ θα δώσουν τα F-35;» η απάντηση είναι δεν νομίζω.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: ahvalnews.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube