Weather Icon

Ο Μενέντεζ και η αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων δυνατοτήτων

Ο Μενέντεζ και η αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων δυνατοτήτων
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) προς τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, συνιστά μια καταγγελία-καταπέλτη για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την Τουρκία. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι γνωστός για τους αγώνες του υπεράσπισης των δικαίων της Ελλάδος και της Κύπρου. Η επιστολή, όμως, δεν στάλθηκε για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά για την Τουρκία και το περιεχόμενό της αναδεικνύει την τουρκική συμπεριφορά που επηρεάζει τα αμερικανικά συμφέροντα. 
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ γερουσιαστής αναφέρεται σε γεγονότα και ζητά όπως εφαρμοστούν οι νόμοι της χώρας του. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «σύμφωνα με τα πρότυπα εφαρμογής που έχει θέσει το δικό σας υπουργείο, η παράδοση των S-400 από τη Ρωσία αποτελεί σαφή παράβαση του νόμου CAATSA. Όταν η Κίνα αγόρασε και παρέλαβε το ίδιο ακριβώς σύστημα από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ορθώς επέβαλαν κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA. Η εφαρμογή διαφορετικού προτύπου στην Τουρκία με βάση την προσωπική «έλξη» που ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται προφανώς να αισθάνεται για τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν είναι τρόπος να ασκήσει κανείς εξωτερική πολιτική». Η αναφορά σε «έλξη» που αισθάνεται ο Τραμπ για τον Ερντογάν είναι καρφί για τον Αμερικανό Πρόεδρο και συνδέεται και με τα όσα γράφει στο βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Για τις σχέσεις, δηλαδή, Τραμπ και Ερντογάν. 
Ο ΡΟΜΠΕΡΤ Μενέντεζ καλεί, λοιπόν, την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να εφαρμόσει το αυτονόητο. Να εφαρμόσει η Κυβέρνηση τους αμερικανικούς νόμους για την Τουρκία και απαιτεί από τον κ. Πομπέο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Αναφέρεται ασφαλώς και στην επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναδεικνύει και τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς την ως ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο γερουσιαστής στέκεται στις απειλές εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου και τονίζει ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με το καθεστώς της Λιβύης είναι παράνομο.
ΕΙΝΑΙ σαφέστατα τα μηνύματα του κ. Μενέντεζ, ο οποίος έχει σημαντική επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, αν και ανήκει σήμερα στην αντιπολίτευση. Είναι ένας από τους παλαιότερους γερουσιαστές, με σημαντική συμβολή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παρεμβάσεις του εξυπηρετούν πρωτίστως τα αμερικανικά συμφέροντα. Γι’ αυτά, άλλωστε, εργάζεται ως εκλεγμένο μέλος της Γερουσίας. Σαφέστατα, όμως, οι θέσεις και οι πολιτικές που προωθεί προδήλως συμπίπτουν και με κάποιες επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, της Ελλάδος και της Κύπρου. Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιηθούν αυτού του περιεχομένου παρεμβάσεις, που έχουν σημασία και κύρος αλλά και επιρροή στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα. 
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία αξιοποιεί πολιτικά και διπλωματικά όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται. Δεν έχει την πολυτέλεια να ασκεί πολιτική ενός προσανατολισμού. Είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Από εκεί και πέρα θεωρούμε πως οφείλει να ασκεί πολιτική που θα βρίσκει ευρύτερη στήριξη. Είμαστε μικρό κράτος και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται για εξυπηρέτηση των δικών μας επιδιώξεων. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube