REAL TIME |

Weather Icon
Ορθοδοξία , Ρωσία , Σερβία 23 Ιουνίου 2020

Ο Λαβρόφ για την Ορθοδοξία, τη Σερβία και τη «γειτονιά» μας…

Ο Λαβρόφ για την Ορθοδοξία, τη Σερβία και τη «γειτονιά» μας…
O Σεργκέι Λαβρόφ σε επίσκεψή του στη Σερβία/AP Images
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Σερβία, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σαρωτική νίκη του κόμματος του προέδρου Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές της χώρας

Θανάσης Αυγερινός

Λίγα 24ωρα πριν από τη σαρωτική νίκη του κόμματος του προέδρου Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές της Σερβίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επισκεφθεί το Βελιγράδι και είχε γίνει δεκτός από την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας, που προσπαθεί να διατηρήσει τον «ανεξάρτητο» δρόμο της, διατηρώντας θερμές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και το καθεστώς του υποψήφιου μέλους της Ε.Ε.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν φυσικά η διμερής συνεργασία των δύο χωρών, που εντάθηκε κατά την περίοδο του κορονοϊού, καθώς η Σερβία έμεινε σχεδόν αβοήθητη από χώρες της Ε.Ε. και διαμαρτυρήθηκε δημοσίως όταν της έγιναν «παρατηρήσεις» να αποφύγει τη ρωσική βοήθεια, που αποδείχθηκε εν πολλοίς σωτήρια. Σε διμερές επίπεδο ετοιμάζεται εντατικά η επίσκεψη του προέδρου Πούτιν και του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου τον Οκτώβριο στο Βελιγράδι, η οποία έχει προγραμματιστεί να συμπέσει και με τα θυρανοίξια του μεγαλύτερου πλέον ορθόδοξου ναού στα Βαλκάνια, του νέου καθεδρικού του Αγίου Σάββα, που αποπερατώνεται με οικονομική ενίσχυση από την ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και άλλους χορηγούς.

Εκτός από το μόνιμο θέμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούν στην αυτόνομη θέση του Κοσόβου εντός της Σερβίας, με τη Μόσχα να είναι από τους τελευταίους θεματοφύλακες για την τήρησή τους, αφού πολλοί άλλοι έχουν αλλάξει ρότα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε θερμή συζήτηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη με την Ουκρανία κατάσταση. Η ακραία φιλοδυτική-εθνικιστική κυβέρνηση του Μαυροβουνίου διώκει με κάθε τρόπο και αφορμή την τοπική κανονική Εκκλησία, που υπάγεται ιστορικά στο Πατριαρχείο Σερβίας και επιδιώκει βίαια να νομιμοποιήσει ένα σχισματικό μόρφωμα, το οποίο σύντομα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα ακόμη «αυτοκέφαλο», που κατά το ατυχές και γνωστό προηγούμενο μοιάζει πρώτα να «χορηγείται» από την αμερικανική διπλωματία και μετά να «επικυρώνεται» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δείχνει να αδιαφορεί για το διχασμό, που προκύπτει στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε, χωρίς πάντως να τις αναφέρει, να επικρίνει τις ΗΠΑ για την προσπάθειά τους να επιβάλουν παγκοσμίως μια δική τους νεοφιλελεύθερη «τάξη πραγμάτων», θύματα της οποία πέφτουν συχνά οι ορθόδοξες Εκκλησίες. Και χαιρέτισε όσους αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι την ιδιοσυστασία τους. Ιδιαίτερα ανησυχητική για την ελληνική διπλωματία ακούγεται η πρόβλεψη του έμπειρου διπλωμάτη ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας θα οξυνθεί περαιτέρω. Ίσως τελικά αποδειχθεί «κακός σύμβουλος» η ελαφρότητα, με την οποία αντιμετώπισε το υπουργείο των Εξωτερικών μας, το θέμα του Ουκρανικού αυτοκέφαλου, με το οποίο ασχολήθηκαν και ασχολούνται άπασες οι αρμόδιες διευθύνσεις των υπουργείων Εξωτερικών όλων των ενδιαφερόμενων (ακόμη και μη ορθόδοξων) χωρών, όσο εμείς αυταπατώμεθα (;) ότι μπορούν να υπάρξουν αποστειρωμένες και ανεξάρτητες Εκκλησίες, αντί να ασχοληθούμε με τη διάσωση του εθνικού μας κύρους και συμφέροντος σε μια ευαίσθητη και ταραχώδη περιοχή και μια χρονική περίοδο ανακατατάξεων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως υποτιτλίστηκαν από το kosmodromio.gr:

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube