Weather Icon
ΗΠΑ 11 Ιουνίου 2020

Ο “έρωτας” με τον Ερντογάν…

Ο “έρωτας” με τον Ερντογάν…

H παρουσία ενός ασταθούς, νάρκισσου, δημαγωγού στην κορυφή της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη και ηγέτιδας των δημοκρατιών του ελεύθερου κόσμου αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετώπισε η Δύση και η ανθρωπότητα μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο.

Για την Ελλάδα ο κίνδυνος αφορά τον θαυμασμό που εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ο Ντόναλντ Τραμπ για αυταρχικούς ηγέτες και καθεστώτα μεταξύ των οποίων είναι και αυτό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.

Παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ και οι δυτικές δυνάμεις έχουν υποστεί ταπεινωτικές συμπεριφορές εκ μέρους του φερέλπιδος σουλτάνου που σχεδιάζει την ανασύσταση της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή μέσω ενός πλέγματος επιρροών της Τουρκίας, η Δύση συνεχίζει να “χαϊδεύει” τον Ερντογάν.

Ο “έρωτας” του Τραμπ για ηγέτες τύπου Ερντογάν μπορεί να έχει συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε προχθές  η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν, “οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης κρίσιμα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Λιβύη, η Συρία και η ανατολική Μεσόγειος”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε “ορισμένα ζητήματα” που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή αυτήν.

“Μια νέα εποχή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινά μετά το τηλεφώνημά μας. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα”, είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση TRT…

Όσο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που αποφάσιζαν οι υπηρεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης οι κινήσεις ήταν προβλέψιμες. Αυτό δεν συμβαίνει κατά την περίοδο της προεδρίας Τραμπ ο οποίος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μονάρχη που μπορεί να αποφασίζει επί παντός του επιστητού χωρίς να λαμβάνει υπόψη θεσμούς και υπηρεσίες.

Η αγάπη του Τραμπ για αυταρχικούς ηγέτες προκύπτει από την απέχθειά του για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Για να αντιληφθεί κάποιος την απέχθεια προς τους δημοκρατικούς θεσμούς θα πρέπει να ανατρέξει στην ιστορία…

Ο Κλέων, ο Χίτλερ και ο Τσώρτσιλ…

Το 427 π.Χ. η Αθήνα έπαιζε στη συμμαχία της Δήλου τον ρόλο που παίζουν σήμερα οι ΗΠΑ στη δυτική συμμαχία. Τότε μετά την αποτυχημένη εξέγερση της Μυτιλήνης, η εκκλησία του Δήμου εκλήθη να αποφασίσει την τιμωρία των Μυτιληναίων. Στην πρώτη συνεδρίαση αποφάσισαν να τιμωρήσουν σκληρά τους κατοίκους της νήσου, έτσι που αυτό να λειτουργήσει σαν παράδειγμα προς αποφυγή.

Και ενώ είχε αποπλεύσει η τριήρης που μετέφερε στη συμμαχική φρουρά που βρισκόταν στο νησί την εντολή, συγκλήθηκε εκ νέου η εκκλησία γιατί κάποιοι θεωρούσαν πως η απόφαση ήταν σκληρή και βιαστική.

Ο δημαγωγός Κλέων ξεκίνησε την ομιλία του με τον εξής λίβελο εναντίον της δημοκρατίας: “Πολλές φορές έχω και στο παρελθόν διαπιστώσει ότι ένα δημοκρατικό κράτος είναι ανίκανο να εξουσιάζει, αλλά είμαι ακόμη πιο βέβαιος για αυτό σήμερα με την μεταμέλειά σας σχετικά με τη Μυτιλήνη…

..Δεν βλέπετε πως η ηγεμονία σας είναι μια τυραννία που εσείς ασκείτε σε ανθρώπους οι οποίοι συνωμοτούν εναντίον σας και δεν επιθυμούν να τους εξουσιάζει κανείς. Υπακούν σε σας όχι γιατί είστε πρόθυμοι να ζημιωθείτε για χάρη τους αλλά γιατί ασκείτε εξουσία πάνω τους λόγω της ισχύος σας…”

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube