REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Εξοπλισμοί , ΗΠΑ 27 Ιουνίου 2020

Ο Αμερικανικός Στρατός διαλέγει οκτώ συστήματα counter-drone και counter UAV για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ-Τροφή για σκέψη για την Αθήνα

Ο Αμερικανικός Στρατός διαλέγει οκτώ συστήματα counter-drone και counter UAV για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ-Τροφή για σκέψη για την Αθήνα

Του Nathan Strout

Μετά από μια αξιολόγηση υπό την ηγεσία του Στρατού των ΗΠΑ, το Υπουργείο Άμυνας θα περιορίσει τον αριθμό των πολυποίκιλων counter-drone μη επανδρωμένων  συστημάτων που αναπτύσσονται από την ”Κοινή Δύναμη”. Από τα 40 αναπτυσσόμενα μοντέλα μόνο τα οκτώ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται για να χρησιμοποιηθούν σε τακτικό επίπεδο.

Τον Νοέμβριο, ο Υπουργός Άμυνας ανέθεσε στο Στρατό να ηγηθεί μιας προσπάθειας για μείωση της πλεονάζουσας ανάπτυξης counter-drone συστημάτων και την σηματοδότηση δημιουργίας διαφόρων λύσεων τύπου C-sUAS (Counter Small Unmanned Aerial Systems) από τις υπηρεσίες. Στη συνέχεια, ο Στρατός δημιούργησε το Κοινό Γραφείο C-sUAS για τη διεξαγωγή αυτής της αξιολόγησης. Τους τελευταίους μήνες το γραφείο εργάστηκε για να περιορίσει τα δεκάδες συστήματα counter-drone που έχουν τεθεί υπό εξέλιξη από τις υπηρεσίες.

“Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε τις υπάρχουσες και μελλοντικές λύσεις τεχνολογίας Counter-UAS για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιχειρησιακών μας αναγκών, κατανέμοντας τους υπόλοιπους υλικούς μας πόρους πιο αποτελεσματικά.” Ο  Maj. Gen. Sean Gainey, ο πρώτος διευθυντής της JCO, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας κλήσης των μέσων ενημέρωσης 26 Ιουνίου, μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης: “Αυτός είναι πραγματικά ο λόγος για τον οποίο η οργάνωση ανασυγκροτήθηκε – για την εξάλειψη της περίσσειας και άνευ λόγου παραγωγής και ανάπτυξης counter-drone συστημάτων.”

Η αξιολόγηση αυτή, την οποία έχει εγκρίνει η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, εξέτασε περίπου 40 συστήματα,  30 από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αποστολή C-sUAS, δήλωσε ο διευθυντής. Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοινή δύναμη θα πρέπει να προχωρήσει με την τοποθέτηση μόνο οκτώ διαφορετικών συστημάτων.

“Έτσι, ουσιαστικά κινούμαστε προς τα εμπρός εστιάζοντας στις ανάγκες του στρατού μας,” είπε ο Gainey. “Οι υπηρεσίες έχουν ανατεθεί σε ειδικούς κατασκευής αυτών των συστημάτων, έτσι ώστε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με κοινή προσέγγιση. Θα συντονίσουμε τις μελλοντικές αναβαθμίσεις σε αυτά τα συστήματα και θα συνάψουμε συμβάσει για όλη την Κοινή Δύναμη.”

Τα counter-drone C-sUAS συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα εξής:

1) Fixed/Semi-Fixed Systems

  • Fixed Site-Low, Slow, Small Unmanned Aircraft System Integrated Defeat System (FS-LIDS), sponsored by the Army
  • Negation of Improvised Non-State Joint Aerial-Threats (NINJA), sponsored by the Air Force
  • Counter-Remote Control Model Aircraft Integrated Air Defense Network (CORIAN), sponsored by the Navy

2) Mounted/Mobile System

  • Light-Mobile Air Defense Integrated System (L-MADIS), sponsored by the Marine Corps

3) Dismounted/Handheld Systems

  • Bal Chatri, sponsored by Special Operations Command
  • Drone Buster, no sponsor, commercial off-the-shelf capability
  • Smart Shooter, no sponsor, commercial off-the-shelf capability

4) Command and Control

  • Forward Area Air Defense Command and Control (FAAD-C2), sponsored by the Army (includes FAAD-C2 interoperable systems like the Air Force’s Air Defense System Integrator (ADSI) and the Marine Corps’ Multi-Environmental Domain Unmanned Systems Application Command and Control (MEDUSA C2))

Σχόλιο: Το νέο δόγμα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ κινείται δραστικά πως την ανάπτυξη ενός πολυχωρικού μοντέλου μάχης, όπου αέρας, στεριά, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρος θα λειτουργούν ως ένα ενιαίο μέγεθος, με σκοπό να καταφέρουν οι ευέλικτες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων να διεισδύσουν στα δίκτυα A2/AD που έχει κατασκευάσει η Κίνα στην Νοτιοσινική θάλασσα και να διεξάγουν επιχειρήσεις ανακατάληψης νήσων, καταστροφής πυραυλικών δομών DF-41 κλπ. 

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος δίνεται μεγάλη έμφαση στην καταστροφή οποιουδήποτε Κινεζικού συστήματος αναγνώρισης και στοχοποίησης των Αμερικανικών Δυνάμεων.  Τα παραπάνω συστήματα είναι ικανά να διεξάγουν soft kill επιθέσεις έναντι μη επανδρωμένων οχημάτων (αέρος-θαλάσσης), να στείλουν ψευδοσήματα σε εχθρικά UAV αναγνώρισης, να προκαλέσουν jamming σε δορυφορικό σήμα και τέλος να καταστρέψουν ενδεχόμενες δομές σμήνωσης μη επανδρωμένων οχημάτων στις οποίες η Κίνα οφείλει ένα μεγάλο μέρος της αρκετά ευέλικτης στρατηγικής της.  

Στα νησιά του Αιγαίου μέσω ορισμένων συγκεκριμένων counter-drone C-sUAS συστημάτων δύναται να δημιουργηθούν πρωτόγονες συνθήκες A2/AD δομών με αρκετά μικρό οικονομικό κόστος.

Μετάφραση Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: www.c4isrnet.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube