REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 16 Ιουνίου 2020

«ΝΥΤ»: Τραμπ και Ερντογάν ανανεώνουν τη σχέση τους

«ΝΥΤ»: Τραμπ και Ερντογάν ανανεώνουν τη σχέση τους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι σχέσεις μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από δέκα μήνες ήταν στη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε κανείς να θυμηθεί, όταν είχαν σημειωθεί εκτροπές μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών τους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να καταστρέψει την Οικονομία της Τουρκίας.

Αλλά αυτές τις μέρες, καθώς ο κορωνοϊός απειλεί την ύφεση και επιστρατεύει τους αντιπάλους τους, οι δύο άνδρες βρίσκονται υπό πίεση στο σπίτι, χωρίς πολλούς φίλους στο εξωτερικό, και ίσως έτσι να αισθάνονται την ανάγκη κάποιας φιλικής άνεσης. Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, μοιράστηκαν μερικά αστεία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης, γράφει η ανταποκρίτρια της «NYT» στην Κωνσταντινούπολη.

«Για να είμαι ειλικρινής, μετά τη συνομιλία μας απόψε, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης την περασμένη Δευτέρα.

Προς το παρόν όμως τα άστρα των δύο Προέδρων έχουν ευθυγραμμιστεί καθώς η ανταποκρίτρια θεωρεί ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν σε πολλά από τα μεγαλύτερα ζητήματα που τα τελευταία χρόνια τις είχαν οδηγήσει χώρια.

Βοηθά ότι ακόμα και όταν τα ενδιαφέροντα αποκλίνουν, οι δύο άνδρες συμπαθούν και κατανοούν ο ένας τον άλλον, μοιράζονται μια αγάπη για την ισχυρή πολιτική και έχουν ωθήσει τα μέλη της οικογένειάς τους να καλλιεργήσουν δυνητικά αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές συμφωνίες.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών έχουν από καιρό υπάρξει θερμές και ψυχρές.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη έναν υπάλληλο του προξενείου των ΗΠΑ σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, γεγονός που αποτελεί πισωγύρισμα για αξιωματούχους των ΗΠΑ που αγωνίζονται για τρία χρόνια να απαλλάξουν τρεις υπαλλήλους των ΗΠΑ, οι οποίοι όπως λένε χρησιμοποιούνται ως πολιτικοί όμηροι.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Τραμπ δεν εμπόδισε ούτε βοήθησε τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη. Ευχαρίστησε την Τουρκία για την απελευθέρωση ενός Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα, παρόλο που οι διπλωμάτες είχαν κατηγορήσει την Τουρκία για πολιτική ομηρία. Και το FBI έχει ξεκινήσει μια εκκολαπτική έρευνα για τον εχθρό του κ. Ερντογάν, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gulen), τον οποίο κατηγορεί ότι διέπραξε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 από την αυτοεξορία του στην Πενσιλβανία.

Εξίσου σημαντικό, ο κ. Τραμπ έχει καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την αγορά ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, κάτι που εμπόδισε την Τουρκία να απομακρυνθεί περισσότερο από τη Δύση, δήλωσε ο Asli Aydintasbas, ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

«Διέσωσε αυτή τη σχέση», είπε για τον Τραμπ. «Αν όχι γι’ αυτόν τον παράξενο παράγοντα Τραμπ, θα ήμασταν πραγματικά σε ένα τουρκικό-ρωσικό άξονα».

Η Λιβύη είναι το τελευταίο μέρος όπου οι δύο άνδρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία, με τον κ. Τραμπ να δίνει το «πράσινο φως» στη στρατιωτική παρέμβαση του κ. Ερντογάν, η οποία έχει αναδιαμορφώσει την εσωτερική σύγκρουση.

«Καταλήξαμε σε ορισμένες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής μας», είπε ο κ. Ερντογάν αυτήν την εβδομάδα για τη συνομιλία τους για τη Λιβύη, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς ήταν.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει λίγο ενδιαφέρον για τη Λιβύη και έδειξε αμφιθυμία για το αποτέλεσμα του πολέμου.

Η κυβέρνησή του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ (Fayez al-Sarraj) υποστηρίζεται επισήμως από τον ΟΗΕ. Αλλά ο κ. Τραμπ τηλεφωνήθηκε επίσης με τον Λίβυο ισχυρό άνδρα Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Hifter), πρώην πράκτορα της CIA επί Καντάφι, που επιτέθηκε πέρυσι εναντίον της Τρίπολης με την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τώρα όμως υπάρχουν σημάδια ότι ο Τραμπ δεν αντιτίθεται στην στρατιωτική επέμβαση Ερντογάν στη Λιβύη.

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, εξαρτάται λένε αναλυτές. Αν δεν ενεργοποιηθούν οι S-400 ενδεχομένως ναι.

www.ekirikas.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube