REAL TIME |

Weather Icon
Διαφθορά , Πολιτική 26 Ιουνίου 2020

Novartis και υπόθεση Μιωνή πλήττουν καίρια και με όρους πολιτικής σημειολογίας ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Novartis και υπόθεση Μιωνή πλήττουν καίρια και με όρους πολιτικής σημειολογίας ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα
Μέσα σε λίγα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε από τη γραμμή της επίθεσης να βρεθεί από δικά του αυτογκόλ σε άτακτη άμυνα
Η υπόθεση της Novartis, από την οποία προκύπτει πως δεν υπήρξε δωροδοκία πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, και το θέμα του ηχητικού ντοκουμέντου της συνομιλίας Παππά – Μιωνή έχουν βαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνιστούν ένα ηχηρό πολιτικό «χτύπημα» για τον Αλέξη Τσίπρα.
Γιατί την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να περάσει στην αντεπίθεση με τη «δυσοσμία» της λίστας των 20 εκατομμυρίων ευρώ που μοιράστηκαν σε διάφορα ΜΜΕ για την καμπάνια για τον κορωνοϊό, και να εκμεταλλευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά την ένοχη σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρέθηκε με δικά του αυτογκόλ με την πλάτη στον τοίχο και να πρέπει να απολογείται για την περίοδο της διακυβέρνησης του.

Σφαλιάρα από την υπόθεση Παππά – Μιωνή

Αφενός με την υπόθεση Παππά – Μιωνή, η οποία έρχεται να αναδείξει μια προβληματική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι μπορεί ο κ.Παππάς στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ να ανέλαβε την ευθύνη για τα όσα ακούγεται να λέει στο ηχητικό ντοκουμέντο για τα περί «μαγαζιών», για το ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» ή για το ότι «έχουν δική τους ατζέντα», αλλά αυτή «ανάληψη ευθύνης» δεν αλλάζει την πολιτική ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, παραπέμπει την κοινή γνώμη στις «αναλήψεις ευθυνών» που αναλάμβαναν υπουργοί και πρωθυπουργοί άλλων κυβερνήσεων.
Διότι ο κ.Παππάς μπορεί να υποστηρίζει ότι «όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω» και να παραδέχεται ότι «λάθη ύφους και ουσίας έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας», αλλά και πάλι δεν πείθει.
Η κοινή γνώμη βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ένα διαφορετικό ύφος και ήθος στην εξουσία.
Βλέπει ότι και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν ότι έκαναν και οι προκάτοχοι τους.
Και αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα πολύ δυνατό «χαστούκι» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον κ.Τσίπρα, διότι ακριβώς αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους.
Ότι δηλαδή αντιπροσώπευαν κάτι καινούριο και άφθαρτο πολιτικά ως κόμμα εξουσίας.
Ο κ.Τσίπρας μπορεί να «άδειασε» τον κ.Παππά τονίζοντας ότι «ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες», αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετριάσει το πολιτικό πλήγμα από το ηχητικό ντοκουμέντο Παππά – Μιωνή.

Χαστούκι για τους χειρισμούς στη Novartis

Αφετέρου για τον χειρισμό της υπόθεσης της Novartis.
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να βάλει στο κάδρο δέκα πολιτικά πρόσωπα, δέκα πολιτικούς του αντιπάλους.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλη η υπόθεση της Novartis να περιστραφεί γύρω από το εάν αυτοί οι δέκα είχαν εμπλοκή ή όχι στην υπόθεση, με αποτέλεσμα οι μεν να κάνουν λόγο για σκάνδαλο, οι δε για σκευωρία.
Όταν λοιπόν από την χθεσινή εξωδικαστική συμφωνία των ΗΠΑ με τη Novartis προκύπτει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τότε αποκαλύπτονται και οι λάθος χειρισμοί της τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι μπορεί η εν λόγω συμφωνία να κάνει λόγο για πρακτικές διαφθοράς Ελλήνων αξιωματούχων, για τις οποίες η Novartis συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 310 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ακόμα και αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπεύδει να το αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά, αναφέροντας πως θα διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο για να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο από τη δράση αυτών των «αξιωματούχων».
Μάλιστα ο κ.Πέτσας κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι όχι μόνο έστησε μια πολιτική σκευωρία αλλά δεν έκανε και τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο.
Τοποθέτηση που αν μη τι άλλο αναδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής και της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα

Μέσα σε λίγα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από τη γραμμή της επίθεσης να επιστρέφει ατάκτως σε άμυνα.
Η υπόθεση Παππά – Μιωνή αφήνει μια ιδιαίτερα πικρή γεύση στη διακυβέρνηση Τσίπρα για το εάν τελικά μπόρεσε να φέρει κάτι διαφορετικό στο ήθος και στο ύφος της εξουσίας.
Πρόκειται για μια εξαιρετική σημαντική παράμετρο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς αυτό το κενό ήρθε να καλύψει στην πολιτική σκηνή.
Αυτό το κενό ήταν που τον «εγκαθίδρυσε» στον ένα από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος.
Η υπόθεση της Novartis αποκαλύπτει το πόσο λανθασμένη ήταν η επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μια και την αναγκάζει να πρέπει να απολογηθεί αφενός γιατί στοχοποίησε πολιτικούς του αντιπάλους αφετέρου γιατί δεν επιχείρησε να βρει αυτούς που πραγματικά ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα ακόμα πολιτικό «ράπισμα» σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχειρεί να βρει το βηματισμό του και το πολιτικό του αφήγημα ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ανέδειξαν λάθη και αδυναμίες, τις οποίες εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπεράσει, δεν θα καταφέρει να σταθεί πολιτικά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η οποία τουλάχιστον επικοινωνιακά έχει συντρίψει τον πολιτικό της αντίπαλο.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube