Weather Icon

Ναυμαχίες επί χάρτου από την Τουρκία – Η τακτική του «θερμού καλοκαιριού»

Ναυμαχίες επί χάρτου από την Τουρκία – Η τακτική του «θερμού καλοκαιριού»

Προκλητικές Νavtex νότια της Κρήτης με κωδικό-σύνθημα του τουρκικού Επιτελείου Στρατού

Αλεξάνδρα Φωτάκη, Μάνος Χαραλαμπάκης

Σε ακραίες προκλήσεις ακόμα και επί χάρτου προχώρησε χθες η Αγκυρα λίγες ώρες μετά την εντυπωσιακή άσκηση-προειδοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Καρπάθου.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις Navtex για ναυτικές ασκήσεις (στις 25 και 26/6) νότια της Κρήτης. Οι Τούρκοι όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτό αλλά έδωσαν σε κάθε Navtex ονόματα, τα οποία σχηματίζουν τη φράση-σύνθημα του τουρκικού Επιτελείου Στρατού «ΕΤΚΙΝ CAYDIRICI SAYGIN», που σημαίνει «Αποτελεσματικοί, Αποτρεπτικοί, Αξιοσέβαστοι».

Το τάιμινγκ της νέας τουρκικής πρόκλησης από τη μία φανερώνει τον εκνευρισμό της Αγκυρας. Η ομοβροντία πυρών προχθές στα νότια της Καρπάθου από ελληνική φρεγάτα, υποβρύχιο, F-16 και ελικόπτερο όχι απλώς βρήκε στόχο αλλά βύθισε το «εχθρικό» πλοίο στη θάλασσα, όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης του ΓΕΕΘΑ. Η προβολή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία η Αγκυρα επιδιώκει να κάνει έρευνες φαίνεται ότι θορύβησε τους Τούρκους. Και είναι πολύ πιθανόν γι’ αυτό – και σε μια προσπάθεια άσκησης πολέμου νεύρων στην Αθήνα – να επέλεξαν άρον άρον να εκδώσουν την περίεργη Navtex.

Από την άλλη, η έκδοση των τριών Νavtex δείχνει πως η Αγκυρα επιμένει στη λογική του «θερμού καλοκαιριού». Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία επιλέγει σταθερά τον δρόμο της κλιμάκωσης με εκτόξευση απειλών από την τουρκική ηγεσία και με ακραίες επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές 12 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε μπαράζ 60 παραβιάσεων και 14 υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα νησιά όπως η Χίος. Χθες επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό έντασης, καθώς τουρκικά F-16 πέταξαν 10 φορές πάνω από ελληνικά νησιά. Μάλιστα ο συνολικός αριθμός των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος από την αρχή του χρόνου έχει φτάσει στο ασύλληπτο νούμερο των 336.

Πάντως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που η Τουρκία προκαλεί χρησιμοποιώντας το διεθνές εργαλείο των Navtex, οι οποίες έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτιλλομένων. Ανήμερα της επετείου της Αλωσης της Πόλης είχαν εκδώσει Navtex νότια της Κρήτης με τις περιοχές τότε να σχηματίζουν τη φράση του Κεμάλ Ατατούρκ «Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος».

Επίθεση

Η Αγκυρα στο μεταξύ εξαπολύει επίθεση και στην Ευρώπη. Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας για την επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Αθήνα και στον Εβρο δείχνει η οργισμένη ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι χαρακτήρισε τις δηλώσεις Δένδια «προσπάθεια κάλυψης – υπό την ομπρέλα της ΕΕ – των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αδικημάτων κατά των προσφύγων»,  υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν γίνεται «συνεργός σε όλα αυτά».

Για τον Ακσόι δε «οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», ενώ καλεί Ελλάδα και «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η «φυλάκιση» της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Ο Ακσόι τέλος προειδοποιεί την Ελλάδα ότι δεν θα την ωφελήσουν οι «προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ», προτείνοντας στην Αθήνα να επιλέξει τον διάλογο με την Αγκυρα.

Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στη σκιά της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βάλει ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας στο Συμβούλιο, όπως και ο ΥΠΕΞ, καθώς έχει καταστεί σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να κρατά πλήρως ενημερωμένη την ΕΕ για τις κινήσεις της Αγκυρας. Χθες ο Δένδιας είχε συνάντηση και με τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, με τον οποίο επίσης συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στάση της Αγκυρας, αλλά και διμερή θέματα.

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube