REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κύπρος 13 Ιουνίου 2020

Ν. Αναστασιάδης: Η Ε.Ε. να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα έναντι παρανομιών της Τουρκίας

Ν. Αναστασιάδης: Η Ε.Ε. να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα έναντι παρανομιών της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε την Παρασκευή τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας, σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τηλεδιάσκεψη με τους κ. Μισέλ και Μπορέλ, που διήρκεσε πέραν της μίας ώρας και στην οποία συμμετείχε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συζητήθηκαν, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Πλάνο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ενόψει της συζήτησης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου 2020 και της προσπάθειας για υιοθέτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) για το 2021-2027, και θέματα που άπτονται των ευρύτερων σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. και των υφιστάμενων προκλήσεων, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ως προς το ΠΔΠ, ο Κύπριος Πρόεδρος παρουσίασε εκ νέου αναλυτικά τις θέσεις και αιτήματα Κύπρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναγνωριστούν, με τρόπο χειροπιαστό και να βοηθηθεί ειδικά η Κύπρος, ως προς τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του νησιωτικού της χαρακτήρα και των προβλημάτων συνδεσιμότητας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Αναστασιάδης «υπογράμμισε ότι ως οικονομία μικρή, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες, έχει πληγεί σημαντικά και η Ε.Ε. οφείλει να συνδράμει ουσιαστικότερα στην ανάκαμψη της. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί καλή βάση για συζήτηση και η Κύπρος αντιλαμβάνεται και θα συμβάλει στην ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης τόσο του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. όσο και του Πλάνου Ανάκαμψης», όπως είπε ο κ. Κούσιος.

Ως προς τη συζήτηση για την Τουρκία, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου επαναλαμβάνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της καθώς και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ίδια θεμελιώθηκε.

Κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκε ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας των παράνομων αυτών ενεργειών, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ευρύτερη περιοχή καθώς και η αρνητική επιρροή τους σε όλο το φάσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπληρώνεται.

«Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκαν στις επαφές, των τελευταίων εβδομάδων, με Ευρωπαίους ομολόγους τους και στην κοινή αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης και του απαράδεκτου των απειλών και των έκνομων ενεργειών» λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σημειώνει τέλος ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαβουλεύσεων Λευκωσίας-Βρυξελλών σε όλα τα επίπεδα και η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων ώστε να υπάρχει αποφασιστική αντιμετώπιση και ανταπόκριση στην κατάλληλη χρονική στιγμή. «Στόχος παραμένει ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας και η αποσόβηση οποιουδήποτε κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή» καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube