Weather Icon

Μουράτ Καραγιλάν: Οι Κούρδοι αντάρτες πολεμούν σε τρία μέτωπα στο Χαφτάνιν

Μουράτ Καραγιλάν: Οι Κούρδοι αντάρτες πολεμούν σε τρία μέτωπα στο Χαφτάνιν

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK , Μουράτ Καραγιλάν, αξιολόγησε την επιχείρηση των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) στο Βόρειο Ιράκ και δήλωσε ότι οι Τούρκοι στοχεύουν στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» σε αυτήν την περιοχή.

Ο Καραγιλάν, που συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Stêrk TV, υποστήριξε ότι η Τουρκία “δεν θέλει την ενότητα των Κούρδων, επειδή την φοβάται πολύ”.

Ο Καραγιλάν ισχυρίστηκε ότι η απειλή της Άγκυρας προς την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) και του Κουρδικό Μέτωπο της Συρίας (ENKS) ήταν πράγματι απειλή για το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), λέγοντας μάλιστα ότι “τα λένε στη νύδη για να ακούει η πεθερά”.

Επίσης, ο Κούρδος στρατιωτικός ηγέτης είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu κατηγόρησε τα ξένα κράτη σχετικά με τις προσπάθειες επίτευξης της κουρδικής ενότητας και ότι αυτές οι χώρες είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Αξιολογώντας την επιχείρηση «Νύχια της Τίγρης» των ΤΕΔ στην περιοχή Χαφτάνιν, ο Καραγιλάν είπε:

“Υπάρχει μια αξιολόγηση που γίνεται από τους Τούρκους σχολιαστές του σχετικά με την επιχείρηση στο Χαφτάνιν. Αυτά που λένε, δεν είναι δικά τους, είναι αυτά που τους δίνουν έτοιμα να μεταδίδουν οι μέντορες του κράτους. Μας λένε λοιπόν αυτοί ότι “Την επιχείρηση στο Χαφτάνιν, δεν πρέπει να την βλέπουμε μόνο ως μια επιχείρηση κατοχής του εδάφους”. Το μήνυμα που μεταδίδουν είναι σημαντικό. “Θέλουν να ενώσουν το Βόρειο Ιράκ με τη Βόρεια Συρία. Αυτή η επιχείρηση είναι ένα μήνυμα και μια παρέμβαση εναντίον της ένωσης των δύο κουρδικών περιοχών.» Δηλαδή παρεμβαίνουν στο Κουρδικό και μας λένε ανοιχτά ότι διεξάγουν μια επιχείρηση που στρέφεται καθαρά εναντίον της ενότητας των Κούρδων.

Ο βομβαρδισμός του Şêladizê είναι το ίδιο πράγμα. Θέλουν να απειλήσουν τον κόσμο που είναι εναντίον τους με αυτόν τον τρόπο. Γιατί ειδικά Şêladizê; Επειδή στις αρχές του περασμένου έτους, υπήρξε μια πολύ επαναστατική εξέγερση στο Şêladizê, ο λαός επιτέθηκε στην (τουρκική) στρατιωτική βάση του εχθρού και την πυρπόλησε. Μια πράξη που αντικατοπτρίζει τη στάση του λαού του Νότιου Κουρδιστάν απέναντισ τον τουρκικό στρατό. Έτσι, ήταν μνησικακία εναντίον του λαού του Şêladizê και έκανε αυτήν την επίθεση. Δυστυχώς, πέντε από τους πολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.”

Ο αρχικός στόχος της Τουρκίας είναι «εξάλειψη των δικαιωμάτων και της κρατικής οντότητας που απέκτησαν οι Κούρδοι στο Νότιο Κουρδιστάν και στη Ροζάβα», είπε ο Καραγιλάν, «θέλουν να αποτρέψουν τον κουρδικό λαό να αποκτήσει τη δική του εθνική ταυτότητα. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της στρατηγικής τους. Φυσικά, αυτή η στρατηγική εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους. Τώρα εκτελείται σε αυτήν τη μορφή. Αυτό δείχνει ότι βρισκόμασε μπροστά σε μια νέα κατάσταση. “

Ο Καραγιλάν είπε ότι «Το τουρκικό κράτος λέει ότι η επιχείρηση του Χαφτάνιν είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των τελευταίων ετών. Εξήγησαν μερικούς από τους στόχους τους, αλλά δεν τους αποκάλυψαν όλους. Αυτή είναι μια κρυφή στρατηγική. Το λέμε συνεχώς, άλλοι το λένε. Η μυστική τους στρατηγική είναι να καταλάβουν τα σύνροα που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Όρκο, το «Misak-ı Milli». Εξηγούν τις τακτικές διαστάσεις αυτού του στρατηγικού σχεδίου, αλλά δεν αποκαλύπτουν όλο το σχέδιο. Τι αποκαλύπτεται τώρα; Θέλουν να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς και το λαό του Νότιου Κουρδιστάν, για να αποτρέπψουν τη δημιουργία της κουρδικής εθνικής ενότητας. Θέλουν να χρησιμοποιήσει κουρδικές δυνάμεις τη μια εναντίοον της άλλης. Θέλουν να στρέψουν τη Ροζάβα εναντίον του Νοτίου Κουρδιστάν, το Νότιο Κουρδιστάν εναντίον του Βορείου Κουρδιστάν. Και τα κάνουν αυτά για να αποτρέψουν το σχηματισμό ενότητας των Κούρδων.  Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς που αποκαλύφθηκαν.»

Η Καραγιλάν ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης ζώνης, εξηγώντας ότι “υπάρχουν και άλλοι σκοποί που αποκαλύπτονται. Θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο Κουρδιστάν, εύρους 35-40 χιλιόμετρων. Αποκλύπτουν ένα μέρος, αλλά όχι ολόκληρη τη στρατηγική τους. Θέλουν να εισβάλουν στο Χαφτάνιν με αυτήν την επιχείρηση. Αυτό είναι μόνον η αρχή. Τώρα θέλουν να πάρουν το άλλο άκρο του Νότιου Κουρδιστάν, το Χαφτάνιν, γιατί το άλλο άκρο, το Χακούρκε και το Λελικάν τα έχουν καταλάβει. Στη συνέχεια θέλουν να συνδέσουν αυτά τα δύο άκρα. Θέλουν να καταλάβουν αυτήν την περιοχή. Δεν λένε ότι κάνουν την κατοχή προσωρινά. Όποια περιοχή παίρνουν, εκεί κατασκευάζουν δρόμους και υποδομές και την κάνουν δική τους”.

Τέλος, ο Καραγιλάν δήλωσε ότι οι ΤΕΔ θέλουν σε πρώτη φάση να καταλάβουν δύο περιοχές στο Χαφτάνιν και μετά να τις ενώσουν και ότι οι μάχες συνεχίζονται σε τρια μέτωπα. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους δύο μαχητές του ΡΚΚ.

Πηγή: ahvalnews.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube