REAL TIME |

Weather Icon

Μιχάλης Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συνέχιση διαλόγου Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μιχάλης Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συνέχιση διαλόγου Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω του OPEN TV, χαιρετίζει την επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας

Την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου «αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Δεν υπήρχε περίπτωση να πουν το αντίθετο και ιδιαίτερα εάν είχαν ανάμειξη στην πραγματοποίηση αυτής της συνομιλίας». 

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντμιλώντας στο Ανοιχτό Κανάλι, δήλωσε μέσω email ότι «Ελλάδα και Τουρκία ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιράζονται το κοινό συμφέρον σε ένα διάλογο συνεργασίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών κάτι που ενισχύει τη συμμαχία μας». 

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου, «αυτή η ανακοίνωση έχει πολλές αναγνώσεις με πιο βασική ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαφορές μεταξύ χωρών – μελών του ΝΑΤΟ δεν λύνονται με πόλεμο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με αυτή την ανάλυση αποδοκιμάζει τις τουρκικές πολεμικές προετοιμασίες. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση δεν το λέει καθαρά και ξάστερα ως όφειλε. Επίσης από την ανακοίνωση εξάγεται ότι η Αμερική προκρίνει τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βεβαίως εδώ έχουμε από τη μία την παραβατική Τουρκία που προκαλεί και απειλεί για πόλεμο και από την άλλη την Ελλάδα που αμύνεται με όποια διπλωματικά όπλα έχει στη διάθεσή της. Νομίζω ότι στο σημείο αυτό οι Αμερικανοί θα έπρεπε να είναι ξεκάθαροι και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους».

«Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στις προσπάθειες για να συνομιλήσουν Μητσοτάκης – Ερντογάν δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση. Ωστόσο πληροφορηθήκαμε από άλλες πηγές ότι βοήθησαν μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία για την πραγματοποίηση αυτής της επικοινωνίας. Ως ανάλυση πιστεύω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει πολύ να συνεχιστεί η επικοινωνία των δύο ηγετών και σίγουρα επιθυμεί την έναρξη διαλόγου για να συζητήσουν οι δύο πλευρές τις διαφορές τους. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για απαιτήσεις της Τουρκίας η οποία ουσιαστικά ζητάει συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Στο θέμα της Λιβύης και του παράνομου μνημονίου με την Τουρκία η Αμερική τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ στο θέμα του Αιγαίου κρατούν μία μεσοβέζικη στάση» κατέληξε.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube