Weather Icon

Mega deal Μυτιληναίου-Gazprom: Το αποτύπωμα στις σχέσεις της Ελλάδας με Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία

Mega deal Μυτιληναίου-Gazprom: Το αποτύπωμα στις σχέσεις της Ελλάδας με Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία

Μακροχρόνια συμφωνία με τη ρωσική Gazprom συνήψε ο Μυτιληναίος, τη στιγμή που μαίνεται ένας ιδιαίτερα σκληρός γεωοικονομικός ανταγωνισμός για την κατανομή της πίτας φυσικού αερίου παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να διεκδικούν με κάθε τρόπο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά

Πρόκειται για 10ετή σύμβαση της Mytilineos με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου, που στόχο έχει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και σε προβλέψιμη τιμή ροή, δεδομένων των διαρκώς αυξανόμενων όγκων που καταναλώνει και της πρόβλεψης για σημαντικής αύξησης με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας στη Βοιωτία.

«Αυτό το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της θέσης της Mytilineos στην αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή και θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη απόδοση των βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας»,

δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η απόφαση όμως να συνάψει μακροχρόνια συμφωνία με τη Ρωσία, έχει και γεωοικονομικές προεκτάσεις, καθώς μέχρι προσφάτως εισήγαγε φορτία LNG μέσω αμερικανικών εταιριών, παρακολουθώντας την προσέγγιση της Αθήνας-Ουάσιγκτον και επιβεβαιώνοντας την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης. Συνεπώς, η διεύρυνση της συνεργασίας με τη ρωσική Gazprom καταδεικνύει απομάκρυνση από τους Αμερικανούς προμηθευτές.

Η απόφαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου είτε αποτελεί παράγωγο της απομάκρυνσης Ελλάδας-ΗΠΑ, ψήγματα της οποίας υπάρχουν διάσπαρτα στην αμυντική πολιτική, όπως η απομάκρυνση της βάσης των drone και τα προβλήματα στην αναβάθμιση των F-16, είτε θα έχει αναδρομικό αντίκτυπο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Βαγγέλη Μυτιληναίου, επηρεάζει καθοριστικά τη διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας και της διάρθρωσης των προμηθευτών της. Πρόκειται δηλαδή για απόφαση που αντικατοπτρίζεται άμεσα στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και γίνεται αισθητή στην ισορροπία δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mytilineos ξεκίνησε από το 2017 να κάνει βραχυπρόθεσμες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Gazrpom, ενώ συνέχισε το το 2018 και το 2019. Παράλληλα, όμως η εταιρία εισήγαγε LNG από άλλες πηγές, κυρίως από αμερικανικές εταιρίες.

Επίσης, η απόφαση του Μυτιληναίου να δεσμευτεί για την επόμενη 10ετία, κατέχοντας το 45% περίπου της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητας του LNG terminal της Αλεξανδρούπολης, έργο που είχε αποκτήσει δυναμική επί της προηγούμενης κυβέρνησης και το προωθούσε και η σημερινή.

Για τη συνέχεια CrisisMonitor

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube