Weather Icon

Μάλτα: Ο μεσογειακός “παράδεισος” των Startups

Μάλτα: Ο μεσογειακός “παράδεισος” των Startups

Πώς μια μικρή νησιωτική χώρα απέναντι από τις ακτές της Αφρικής και δημοφιλής τουριστικός προορισμός μετεξελίχθηκε σε ένα τεράστιο τεχνολογικό και ψηφιακό «πάρκο» για τις Startups όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Η Μάλτα είναι η μικρότερη χώρα της ΕΕ και το δέκατο μικρότερο κράτος στον κόσμο. Κι όμως, στην πρωτεύουσά της τη Βαλέτα έχουν την έδρα τους χιλιάδες επιχειρηματικοί όμιλοι, πολυεθνικές και τραπεζικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Εκτός από την εκπληκτική ομορφιά, τα κτίρια του 16ου αιώνα και τα μνημεία από την εποχή των Ιωαννιτών Ιπποτών, η απουσία γραφειοκρατίας και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς την έχουν κάνει εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή μεγιστάνων, τραπεζιτών, διασημοτήτων και επιχειρηματιών.

Παρότι μετά την είσοδο της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2004, δεν υπάρχουν πλέον εταιρείες offshore και μυστικοί τραπεζικοί λογαριασμοί, στις επιχειρήσεις και ειδικά στις Startups παρέχονται σημαντικές φορολογικές απαλλαγές καθώς και κίνητρα για την έναρξη των δραστηριοτήτων τους στο «νησί των Ιπποτών».

Επισήμως, ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στη Μάλτα είναι το 35%, από τους υψηλότερους στην ΕΕ και πολύ πάνω από το μέσο όρο (22%). Ωστόσο, το φορολογικό σύστημα της Μάλτας επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λάβουν ως «επιστροφή» (δηλαδή ένα είδος έκπτωσης) μέχρι και τα έξι έβδομα του φόρου, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους διεξάγεται εκτός Μάλτας ή αν οι μέτοχοί της δεν είναι μόνιμοι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας. Υπάρχουν ακόμα αρκετές δυνατότητες μείωσης φόρου, ειδικά για εταιρείες τεχνολογίας, έρευνας, στοιχήματος και ναυτιλιακές. Έτσι, ο πραγματικός φόρος που πληρώνουν τελικά οι εταιρείες είναι 5%, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, στη Μάλτα δεν γίνεται παρακράτηση φόρου για μερίσματα, πνευματικά δικαιώματα, τόκους και αποδόσεις από εταιρείες χαρτοφυλακίων. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο μητρώο εταιρειών της Μάλτας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κατά 4.000-5.000 ετησίως!

για τη συνέχεια Startupper

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube